Τρίτη 16 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΓΔΜ
«Σύνθετη ονομασία ή βέτο»
  • Η Αθήνα ζητά σήμερα αυτό που απέρριπτε χτες
  • Τα Σκόπια απορρίπτουν σήμερα αυτό που ήταν έτοιμα να δώσουν χτες και ξεκαθαρίζουν ότι το θέμα της ονομασίας της χώρας τους δε συζητείται

Απεγνωσμένες και άστοχες προσπάθειες προκειμένου να διαφύγει από το αδιέξοδο στην υπόθεση της ΠΓΔΜ καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση. Η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της την περασμένη Κυριακή στην «Καθημερινή» συνόψισε τις θέσεις της Αθήνας, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχτεί μία σύνθετη ονομασία που ο όρος «Μακεδονία» θα εμφανίζεται ως γεωγραφικός προσδιορισμός. Οπως είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, στην περίπτωση που η ηγεσία της ΠΓΔΜ δεν αποδεχτεί έναν τέτοιο συμβιβασμό, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να εμποδίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Αυτή η επίδειξη καλής διάθεσης και ρεαλισμού από την ελληνική κυβέρνηση υπαγορεύεται από το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων στους κόλπους της ΝΑΤΟικής συμμαχίας. Οπως είναι γνωστό, η Ουάσιγκτον οργανώνει μια ακόμη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ΠΓΔΜ είναι μία από τις χώρες που θα αποτελέσουν το νέο κύμα κρατών που θα ενταχθούν σ' αυτό. Σύμφωνα μάλιστα με την εικόνα που έχει δημιουργηθεί, οι αποφάσεις γι' αυτή τη διεύρυνση αναμένονται την άνοιξη του 2008.

Αυτό το χρονοδιάγραμμα, λοιπόν, υποχρεώνει την ελληνική κυβέρνηση να αναζητήσει μια λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και την Ντόρα Μπακογιάννη να δηλώνει στην «Καθημερινή» ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα», εάν το ζήτημα δεν επιλυθεί.

Οι Ευρωπαίοι

Χτες η υπουργός Εξωτερικών, στο Λουξεμβούργο, στο περιθώριο της συνάντησης των ΥΠΕΞ των χωρών - μελών της ΕΕ, συναντήθηκε με τον ύπατο εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Αμυνας της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος είπε πως «ήρθε η ώρα να βρεθεί λύση». Ο Σολάνα εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι θα υπάρξουν εξελίξεις το επόμενο διάστημα και ότι ήρθε η ώρα να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Σημείωσε επίσης ότι θα είναι σε επαφή με τα Ηνωμένα Εθνη και τον ειδικό απεσταλμένο για το θέμα, ενώ, όπως πρόσθεσε, θα συζητήσει το ζήτημα της ονομασίας και με την ΠΓΔΜ με «τρόπο ξεκάθαρο» προκειμένου, όπως είπε, «να καταστήσει σαφή την κατάσταση, τον επείγοντα χαρακτήρα της, καθώς και το χρονοδιάγραμμα που έχουμε υπόψη μας».

Πάντως, ως προς το χρονοδιάγραμμα, όπως υποστηρίζουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, υπάρχει ένα ευρύτερο περιθώριο, που ξεπερνά την άνοιξη του 2008. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΝΑΤΟική διεύρυνση θα προετοιμαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να συμπέσει με τα 60 χρόνια της συμμαχίας που συμπληρώνονται το 2009 και να συμπεριλάβει, εκτός από την ΠΓΔΜ, και τη Γεωργία, η οποία θεωρείται χώρα - κλειδί για την πολιτική της Ουάσιγκτον.

«Μόνη της η Αθήνα»

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, σχολιάζοντας τις δηλώσεις στην Ελλάδα σχετικά με την ευρωατλαντική πορεία της χώρας του, δήλωσε: «Το γεγονός και μόνο ότι τέτοιου είδους αντιδράσεις προέρχονται αποκλειστικά από την Αθήνα, σημαίνει ότι καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει πρόβλημα με το συνταγματικό όνομα της χώρας μας. Αυτό είναι μία πραγματικότητα, η οποία γίνεται όλο και περισσότερο αποδεκτή».

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη για την εκκρεμότητα της ονομασίας, ο Μιλόσοσκι είπε ότι η χώρα του προσέρχεται σε αυτές χρησιμοποιώντας τη δύναμη των επιχειρημάτων, σε αντίθεση με την Ελλάδα, η οποία χρησιμοποιεί τα επιχειρήματα της δύναμης. «Αυτό δεν είναι καλό μήνυμα», πρόσθεσε. Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κάλεσε την Ελλάδα να αλλάξει την πολιτική της στο ζήτημα της ονομασίας. «Αυτή τη φορά, ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα προτάξει τις περιφερειακές προτεραιότητες. Το όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας αποτελεί παράγοντα για τη σταθερότητά της και η δική μας σταθερότητα είναι χρήσιμη και για την Ελλάδα», κατέληξε.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της ΠΓΔΜ διά του υπουργού Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, περί επίδειξης δύναμης της Ελλάδας και ανάγκης αλλαγής στάσης της Αθήνας, η Ντ. Μπακογιάννη σημείωσε πως «η Αθήνα δε σχολιάζει», επισημαίνοντας πως «τα μηνύματα της χώρας μας προς κάθε κατεύθυνση είναι θετικά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ