Τρίτη 16 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο λαός με την παρέμβασή του να τους χαλάσει τα σχέδια

Δήλωση της Αλ. Παπαρήγα για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου

Η Αλέκα Παπαρήγα ρωτήθηκε χτες, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για τη «μεταρρυθμιστική συνθήκη» της ΕΕ, σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου και για το αν πιστεύει ότι με αφορμή και τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα θα οδηγηθούμε σε εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές. Υπογράμμισε επ' αυτού:

«Δε μας κάνει εντύπωση η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ετσι γίνεται κάθε φορά. Αυτό που κυριαρχεί σήμερα και στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ είναι να κρατηθεί όσο μπορεί η δικομματική εναλλαγή. Δεν είναι ακόμα έτοιμοι για κυβερνήσεις αντιλαϊκής συνεργασίας. Δε θέλουν παρτενέρ. "Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασίας". Ετσι δεν το λένε;

Ωστόσο, ετοιμάζονται και για άλλα σενάρια, έχουν και τις εφεδρείες τους. Γι' αυτό, βλέπετε, ο Γιώργος Παπανδρέου απευθύνεται προς το Συνασπισμό, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ακόμα πού να απευθυνθεί.

Εν πάση περιπτώσει τώρα θέλουν να στηρίξουν τη δικομματική εναλλαγή. Βλέπετε τι ανησυχία υπάρχει στη Νέα Δημοκρατία να μη διασπαστεί το ΠΑΣΟΚ. Εννοώ στους Νεοδημοκράτες οι οποίοι σκέφτονται ευρύτερα και ανησυχούν. Θέλουν να μη σπάσει το ένα πόδι του δικομματισμού γιατί θα είναι κουτσό το σύστημα ή, αν σπάσει, να μη δημιουργηθεί σοβαρή κατάσταση. Επομένως, θα φέρουν αυτό τον εκλογικό νόμο για να εξασφαλίσουν αυτό που λένε, μια πιο άνετη πλειοψηφία.

Για να ξεκαθαρίσουμε, εμείς, βεβαίως, είμαστε με την απλή αναλογική, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ο λαός με την ψήφο του να αλλάζει, να βελτιώνει υπέρ του το συσχετισμό δύναμης. Δεν υπάρχει χαμένη ή κερδισμένη ψήφος με βάση τον εκλογικό νόμο.

Τώρα αν θα γίνουν μαζί οι εκλογές δεν ξέρω. Το κύριο για το ΚΚΕ αυτή τη στιγμή είναι η ανάπτυξη των αγώνων, η συσπείρωση δυνάμεων, η λαϊκή ενότητα, η αντιμετώπιση κρισιακών καταστάσεων που έχει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Αυτό μας ενδιαφέρει.

Εξω από το πεδίο των κοινωνικών αγώνων όλα τα άλλα έρχονται δευτερεύοντα. Αυτό είναι το κύριο. Ο ίδιος ο λαός να προετοιμαστεί ώστε στις εκλογές να κάνει ένα ουσιαστικό βήμα προς τα εμπρός και να μην παρακολουθεί αν άλλαξε ή όχι ο εκλογικός νόμος. Οχι ότι είναι αδιάφορο για εμάς αυτό το ζήτημα, αλλά οι επάνω έχουν πάντα τον τρόπο να κάνουν κάτι και να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες τους. Ο λαός πρέπει να παρέμβει και να τους χαλάει τα σχέδια. Δε γίνεται διαφορετικά. Πάντως εμείς δεν είμαστε σε φάση προεκλογικής προετοιμασίας. Είμαστε σε φάση προετοιμασίας αγώνων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουμε τον αγώνα κυριολεκτικά ακάθεκτοι(2009-06-08 00:00:00.0)
Συνεχίζουμε τον αγώνα κυριολεκτικά ακάθεκτοι(2009-06-08 00:00:00.0)
Αποπροσανατολιστική δικομματική αντιπαράθεση στη Βουλή(2007-11-23 00:00:00.0)
Θέλουν διασφάλιση της δικομματικής εναλλαγής και χτύπημα του ΚΚΕ(2007-11-20 00:00:00.0)
Ο,τι λέμε το λέμε στα ίσια(2007-06-19 00:00:00.0)
Να σπάσει ο φαύλος κύκλος(2003-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ