Τρίτη 16 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Σταθερά προσηλωμένο στην κυρίαρχη πολιτική

Ενα ΠΑΣΟΚ που θα «αλλάξει» και θα «αναγεννηθεί» υπόσχεται ο Γ. Παπανδρέου, για ένα «νέο» και «άφθαρτο κόμμα» δεσμεύεται ο Ε. Βενιζέλος, τη «μεγάλη δημοκρατική παράταξη» της «νέας εποχής» οραματίζεται ο Κ. Σκανδαλίδης και όλοι μαζί ξεκαθαρίζουν ότι ο ιδεολογικός πυρήνας του ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει αναλλοίωτος και σταθερά προσηλωμένος στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική.

Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε την Κυριακή σε δημάρχους της Αττικής εκλεγμένους με το ΠΑΣΟΚ και ισχυρίστηκε ότι θέλει ένα «κόμμα που ξέρει να παλεύει, να διεκδικεί, να διασφαλίζει, να εγγυάται τα συμφέροντα του λαού». Την ίδια στιγμή, πίσω από τις φραστικές κορόνες και την προσπάθεια να φιλοτεχνήσει ένα «φιλολαϊκό προφίλ», τάχτηκε υπέρ της προώθησης της αντιδραστικής αλλαγής στη διοικητική δομή της χώρας.

Ο Γ. Παπανδρέου, στηρίζοντας απόλυτα το πρόγραμμα του κόμματός του, ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα βάλει πλάτη για να προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης με το λεγόμενο «Καποδίστρια 2», που στοχεύει να περάσουν ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρέπει, είπε ο ίδιος, «να τολμήσουμε να συγκροτήσουμε μια ολοκληρωμένη περιφέρεια» ώστε, συμπλήρωσε, «να προσφέρει τις απαραίτητες υπηρεσίες αποτελεσματικά στην παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια». Μέσα από την «αποκέντρωση» που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί, σε πλήρη σύμπνοια με τη ΝΔ, να διασπάσει τον ενιαίο χαρακτήρα των κοινωνικών τομέων και να διευκολύνουν έτσι την παράδοσή τους στα χέρια των επιχειρηματιών.

Από την πλευρά του ο Ε. Βενιζέλος, στις περιοδείες του στην Εύβοια και την Αργολίδα, μίλησε για μια «κοινωνική συμμαχία των μη προνομιούχων». Μια «συμμαχία», που στο θέμα του ασφαλιστικού, ο Ε. Βενιζέλος την αντιλαμβάνεται με την «οργάνωση ενός δημοκρατικού και κοινωνικού διαλόγου, με όλους τους επιστημονικούς φορείς και όλους τους κοινωνικούς εταίρους»... Ενός «διαλόγου» που προφανώς θα έρθει να συμπληρώσει αυτόν που ξεκινάει η κυβέρνηση, ώστε και με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που κινούνται στην ίδια αντιασφαλιστική κατεύθυνση οι εταίροι του δικομματισμού να επιταχύνουν τις ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση.

Από την πλευρά του ο Κ. Σκανδαλίδης από την περιοδεία του στην Ηπειρο... κατήγγειλε την κυβέρνηση για «κρυφή ατζέντα» στο «ασφαλιστικό» επιχειρώντας να συνδράμει στην παραπλάνηση του ελληνικού λαού, όταν η κυβερνητική επιδρομή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Νέα «κομματική πλατφόρμα»

Εξάλλου χτες ο Ε. Βενιζέλος παρουσίασε τις θέσεις του «για το ανανεωμένο, ενωμένο και ριζοσπαστικό ΠΑΣΟΚ». Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ο Ε. Βενιζέλος είναι τα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος να εκλέγονται μόνο για δύο συνεχόμενες θητείες και συνολικά όχι περισσότερες από τρεις. Επίσης πρότεινε η εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να γίνεται από «το σύνολο των μελών και φίλων του» που θα «περιλαμβάνονται σε εκκαθαρισμένο και πιστοποιημένο ψηφιακό μητρώο» και η θητεία του να είναι τετραετής. Για την εκλογή του γραμματέα και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο Ε. Βενιζέλος πρότεινε να γίνεται από τακτικό συνέδριο που θα συνέρχεται κάθε τρία χρόνια.

Παράλληλα, ο Ε. Βενιζέλος απαντώντας στα σενάρια περί διαγραφών που ακούγονται στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, «να μην ασκεί το δικαίωμα διαγραφής βουλευτή αλλά να παραπέμπει το κάθε παράπτωμα στην επιτροπή καταστατικού και δεοντολογίας». Στις προτάσεις του συμπεριλαμβάνεται επίσης ο σχηματισμός «σκιώδους κυβέρνησης», καθώς και η κατοχύρωση «ρευμάτων και τάσεων με δυνατότητα παρέμβασης στα όργανα του κόμματος».

Στελέχη που πρόσκεινται στην πλευρά του Γ. Παπανδρέου, σχολιάζοντας τις προτάσεις του Ε. Βενιζέλου έκαναν λόγο «για οριακές αλλαγές που δε δίνουν προοπτικές» και σημείωναν ότι ο Γ. Παπανδρέου θα παρουσιάσει τις θέσεις του στην Εθνική Συνδιάσκεψη και «κάθε άλλη πρόταση μπορεί να μελετηθεί εφόσον συμβάλει στην ενίσχυση της πολιτικής αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ» και πρόσθεταν ότι «σε κάθε περίπτωση θα ληφθούν υπόψη από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μετά την 11η Νοεμβρίου»...

Στις δηλώσεις του Ε. Βενιζέλου ότι κάποιοι «θέλουν ένα συρρικνωμένο και μικρό ΠΑΣΟΚ», συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου έκαναν λόγο για «κινδυνολογίες» κάποιων που «εύχονται ότι το ΠΑΣΟΚ θα γίνει μικρό κόμμα σαν το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ».

  • Σε δημοσκόπηση της εταιρείας «Rass» για την εφημερίδα «Παρόν», στο «ερώτημα ποιον προτιμάτε για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ» ο Γ. Παπανδρέου ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 61,9%, ο Ε. Βενιζέλος το 27,8% και ο Κ. Σκανδαλίδης το 4,7%. Σε δημοσκόπηση της «GPO» για το «Μέγκα», στο ίδιο ερώτημα ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου συγκέντρωνε 48,8%, ο Ε. Βενιζέλος 44,8% και ο Κ. Σκανδαλίδης 4,6%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ