Τρίτη 16 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΙΟ
Ωρολογιακή βόμβα που σπέρνει καρκίνο

Πάσχουν από καρκίνο 23 Ελληνες στρατιωτικοί που υπηρέτησαν σε Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο και Αφγανιστάν, όπου χρησιμοποιήθηκαν όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο

Νέες αποκαλύψεις για κρούσματα καρκίνου ανάμεσα σε Ελληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι υπηρέτησαν στα πλαίσια των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής σε περιοχές, όπου έχει γίνει χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου, έρχονται να επιβεβαιώσουν για μια ακόμα φορά ότι η λίστα του θανάτου είναι ανοιχτή και διαρκώς διευρύνεται.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», που επικαλείται στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΓΕΣ, παρουσιάστηκαν 23 κρούσματα καρκίνου ανάμεσα σε αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που κατά καιρούς υπηρέτησαν σε Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο και Αφγανιστάν μετά το 1996. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν τα 23 αυτά κρούσματα καρκίνου αφορούν πληθυσμό περίπου 20.000 στρατιωτικών, καθώς η παραμονή του καθένα από αυτούς είναι διάρκειας 6 μηνών.

Αν και με μια πρώτη ανάγνωση, ο αριθμός αυτός καρκινοπαθών φαίνεται πως είναι στα πλαίσια του μέσου όρου του γενικού πληθυσμού, καθώς αντιστοιχεί μια καρκινογένεση ανά χίλια άτομα, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, επειδή αφορά νέες ηλικίες. Ετσι, αν ληφθεί υπόψη ότι η στατιστική αυτή για πιθανότητες καρκινογένεσης, αφορά όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου, τότε τα συγκεκριμένα 23 κρούσματα που έχουν καταγραφεί και αναφέρονται σε κυρίως νέους ανθρώπους είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο των αντίστοιχων ηλικιών του γενικού πληθυσμού. Οι υποψίες για συσχέτιση των κρουσμάτων με την παραμονή στις μολυσμένες περιοχές εντείνονται, καθώς έχουν καταγραφεί 3 κρούσματα καρκίνου στο πεπτικό σύστημα, 2 στους όρχεις, 3 με λέμφωμα, ενώ για τους άλλους 15 δεν έχουν δοθεί στοιχεία.

Οι ανησυχίες για τις συνέπειες από την έκθεση στο απεμπλουτισμένο ουράνιο Ελλήνων στρατιωτικών, που με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από το 1995 και μετά, έχουν σταλεί στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά μέτωπα όπου έγινε χρήση τέτοιων όπλων από τους αμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές, αυξάνονται καθώς τα παραπάνω κρούσματα είναι απλώς ενδεικτικά και δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ισχυρισμό των αρμοδίων που ενισχύει την ανησυχία «μέχρι πρόσφατα σε κανένα από τα στελέχη που παρουσίασαν κάποια μορφή καρκίνου δεν αποδεικνύεται συσχέτιση της νόσου με έκθεση σε απεμπλουτισμένο ουράνιο και δεν έχει καταγραφεί θετικό δείγμα σύμφωνα με τα στοιχεία της Μονάδας Κλινικής Ερευνας του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών. Ο αριθμός - επισημάνθηκε για τους νοσήσαντες - παραμένει χαμηλός αλλά είναι στατιστικά ενδεικτικός».

Πάντως, κρούσματα καρκίνου έχουν εκδηλωθεί ανάμεσα σε στρατιωτικούς και άλλων ΝΑΤΟικών χωρών που έχουν στρατιωτικές αποστολές στις επίμαχες χώρες. Στην Ιταλία έχουν ήδη επίσημα επιβεβαιωθεί 225 κρούσματα σε Ιταλούς στρατιωτικούς και από αυτούς έχουν προς το παρόν πεθάνει 37. Αν λοιπόν αυτή είναι η εικόνα ανάμεσα στο στρατιωτικό προσωπικό των δυνάμεων κατοχής της χωρών αυτών, οι παραμονή των οποίων στις περιοχές ήταν μόνο κάποιους μήνες, μπορεί πολύ εύκολα κάποιος να συμπεράνει ποιες είναι οι συνέπειες στους λαούς που ζουν σε αυτές τις χώρες και έχουν υποστεί την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ