Τρίτη 16 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επίθεση σε δικαιώματα και λαϊκό εισόδημα

Συγκεκριμένες αποφάσεις και μέτρα το επόμενο διάστημα για τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό, ενώ κλιμακώνεται η λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων, μέσω πετρελαίου θέρμανσης και αύξησης ΦΠΑ

Στη φάση των συγκεκριμένων αποφάσεων και μέτρων περνά η συντονισμένη επίθεση της κυβέρνησης κατά των εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ κλιμακώνεται και η λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων, προμηνύοντας ένα βαρύ και παρατεταμένο «χειμώνα» για το λαό.

Εχοντας συνεκτιμήσει όλα τα δεδομένα, η κυβέρνηση προχωρά «με προσεκτικές αλλά αποφασιστικές» κινήσεις στην ολομέτωπη επίθεση κατά των λαϊκών δικαιωμάτων, πασχίζοντας ταυτόχρονα να αποδείξει στα μεγάλα αφεντικά ότι «δε θα περάσουν ανεκμετάλλευτες» οι πρώτες εκατό μέρες της νέας θητείας της.

Στην πρώτη γραμμή της αντιλαϊκής επίθεσης βρίσκονται, αναμφίβολα, οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό, που αρχίζουν να αποκτούν συγκεκριμένη «μορφή», ενώ σε αιχμή του δόρατος αναδεικνύεται η αύξηση των έμμεσων φόρων, των πιο αντιλαϊκών φόρων που πλήττουν τα φτωχότερα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα:

-- Στο Ασφαλιστικό, στόχος είναι η επέκταση του «μοντέλου του ΙΚΑ» σε όλους τους μισθωτούς, γεγονός που σημαίνει ανατροπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων σε 1 - 1,5 εκατομμύριο μισθωτούς. Μετά τον Γ. Αλογοσκούφη, που επανήλθε υποστηρίζοντας σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι μοντέλο για το Ασφαλιστικό θα αποτελέσει ο νόμος που ψηφίστηκε για τους τραπεζοϋπαλλήλους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πλειοδότησε, προεξοφλώντας την ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων. «Οτι θα γίνουν συγχωνεύσεις, θα γίνουν. Εχουμε, αυτή τη στιγμή, 175 Ταμεία. Θα γίνουν συγχωνεύσεις», δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο χτες ο Θ. Ρουσόπουλος, «αδιαφορώντας» για την επισήμανση ότι αυτό σημαίνει ανατροπή ασφαλιστικών δικαιωμάτων (αύξηση ορίων ηλικίας, μείωση συντάξεων, κ.ο.κ.). Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι «η κυβέρνηση προτίθεται να μπει στο διάλογο, ακούγοντας τις απόψεις όλων» και η πρότασή της «θα κατατεθεί επισήμως από τον αρμόδιο υπουργό». Αφού η κυβέρνηση ακούσει τις απόψεις των φορέων «θα προχωρήσουμε», προειδοποίησε, σημειώνοντας ότι «κάθε χώρα ανά τον κόσμο αντιμετωπίζει το Ασφαλιστικό, ανά χρονικά διαστήματα, 15ετίας, 20ετίας».

-- Ενδεικτικές των κυβερνητικών προθέσεων είναι οι τοποθετήσεις του εκπροσώπου απέναντι στο μεγαλύτερο ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης, το ΙΚΑ. Από τη μια, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδώσει το 1% του ΑΕΠ όπως είναι υποχρεωμένη από το νόμο, ενώ από την άλλη θα συνεχίσει να ενθαρρύνει την εισφοροδιαφυγή των μεγαλοοφειλετών στο όνομα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας! Ο Θ. Ρουσόπουλος δικαιολόγησε πλήρως την παράταση της σκανδαλώδους τροπολογίας και την επίδειξη ανοχής στους μεγαλοοφειλέτες: «Η ανοχή, η όποια ανοχή έχει υπάρξει μέχρι τώρα και σε αυτές τις ρυθμίσεις, είναι κυρίως για να μην οδηγηθούν επιχειρήσεις στο κλείσιμο, για να μη βρεθούν εργαζόμενοι στο δρόμο»(!), δήλωσε με «αφοπλιστική» ειλικρίνεια, ενώ επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις συμπληρώνοντας ότι αυτό «δε σημαίνει βεβαίως ότι αυτό πρέπει να γίνεται συνήθεια από κάποιους»... Σε ό,τι αφορά την απόδοση στο ΙΚΑ από το κράτος του 1% του ΑΕΠ, ο εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι «αυτή είναι η πρόθεση και η προσπάθεια», αλλά άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι αυτό θα εξαρτηθεί...«από τις δυνατότητες της εθνικής οικονομίας και τους πόρους που μπορεί να αντλήσει κάποιος».

-- Στο «μέτωπο» της επιβολής νέων έμμεσων φόρων, προετοιμάζεται το έδαφος για την αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, στο 21% από 19% και μάλιστα είναι πιθανό πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού από τη Βουλή. Στην κατεύθυνση αυτή «διαγράφτηκαν» ήδη οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν μόλις ένα πριν από ένα μήνα από τον Κ. Καραμανλή ότι, δηλαδή, «δεν είναι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης» η αύξηση του ΦΠΑ τουλάχιστον για τα επόμενα δύο - τρία χρόνια. Ο Θ. Ρουσόπουλος, ερωτηθείς σχετικά, απέφυγε πεισματικά να δηλώσει αν ισχύουν σήμερα οι πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις. Περιορίστηκε να παραπέμψει στις θολές δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος χτες από το Μέγαρο Μαξίμου ο Γ. Αλογοσκούφης.

-- Η κυβέρνηση καλύπτει και συμμετέχει ενεργά στη ληστεία των λαϊκών νοικοκυριών μέσω του πετρελαίου θέρμανσης. Ο εκπρόσωπος απέκλεισε «σιωπηλά» την καταβολή επιδόματος στους οικονομικά ασθενέστερους, ενώ σήκωσε ψηλά τα χέρια απέναντι στην επέλαση των μεγαλοκαρχαριών του κυκλώματος του πετρελαίου. Απέδωσε την αύξηση κατά 20% του πετρελαίου θέρμανσης στην «ανοδική πορεία του πετρελαίου στη διεθνή αγορά», ενώ εξάντλησε το καθήκον της κυβέρνησης στους, άσφαιρους και δειγματοληπτικούς, ελέγχους στην αγορά και ...«στις οδηγίες προς τους καταναλωτές από το υπουργείο Ανάπτυξης για το τι πρέπει να προσέχουν»(!).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατεδαφίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία(2011-03-16 00:00:00.0)
Βορά στα μονοπώλια πετρελαίου(2007-10-16 00:00:00.0)
Ολοκληρώνεται η συζήτηση στη Βουλή(2006-12-06 00:00:00.0)
Τα ...ρυθμιζόμενα(2006-11-29 00:00:00.0)
Συναίνεση... στις αντεργατικές «αλλαγές»(2005-05-12 00:00:00.0)
Σκληρή μόνο απέναντι στις λαϊκές ανάγκες(2004-10-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ