Τρίτη 19 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σκληρή μόνο απέναντι στις λαϊκές ανάγκες

Σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση απέναντι στα δίκαια αιτήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων, σε ευθεία αναλογία με την «εξομάλυνση» των σχέσεών της με τα «διαπλεκόμενα» συμφέροντα.

Αισθανόμενη «ζεστή την πλάτη» της από το «μέτωπο κατά της διαπλοκής» λόγω του ξεκαθαρίσματος των λογαριασμών και των νέων ισορροπιών που σταδιακά διαμορφώνονται, η κυβέρνηση στρέφεται πιο αποφασιστικά στην υλοποίηση κυβερνητικών επιλογών, φροντίζοντας ταυτόχρονα να στέλνει ανάλογα μηνύματα προς τα λαϊκά στρώματα.

Χτες η κυβέρνηση, διά στόματος του εκπροσώπου της:

- Εμφανίστηκε αδιάλλακτη απέναντι στους συμβασιούχους, κραδαίνοντας αυτή τη φορά τη «σφραγίδα» της Κομισιόν. Δημιουργώντας κλίμα «τετελεσμένων» ο Θ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι η «απόφαση της κυβέρνησης έχει ήδη ληφθεί και έχει γίνει νόμος του κράτους», ενώ αξιοποίησε, όπως ήταν αναμενόμενο, την απόφαση της Κομισιόν η οποία απαντώντας σε σχετική προσφυγή «έθεσε στο αρχείο την υπόθεση», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο. «Με τη σφραγίδα και την επικύρωση της ΕΕ λοιπόν η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε την καλύτερη δυνατή λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο χρόνιζε και κρατούσε επί πέντε χρόνια ομήρους τους συμβασιούχους του Δημοσίου», θριαμβολόγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καυχώμενος ότι η λύση που έδωσε η κυβέρνηση της ΝΔ «είναι η καλύτερη στο πλαίσιο της ΕΕ».

- Απέφυγε επίμονα να δεσμευτεί για την καταβολή οιουδήποτε επιδόματος θέρμανσης, έστω και στους «οικονομικά ασθενέστερους». Οχυρωμένος πίσω από το επιχείρημα ότι πρόκειται για ένα «διεθνές πρόβλημα», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να παραπέμψει το θέμα στις ελληνικές καλένδες, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση εξάντλησε τα όριά της με τη μείωση του φόρου κατανάλωσης. Κληθείς να αποσαφηνίσει τη βούληση της κυβέρνησης στην περίπτωση που συνεχίζουν να αυξάνονται και οι τιμές του πετρελαίου, ο Θ. Ρουσόπουλος είπε ότι «όταν πρόκειται η κυβέρνηση να πάρει διαφορετική απόφαση από τη σημερινή θα ανακοινωθεί»! Κρατώντας «πισινή» για το ενδεχόμενο λαϊκής αγανάκτησης, περιορίστηκε να δηλώσει ότι «μελετούμε τις εξελίξεις και ανάλογα με την πορεία της τιμής του πετρελαίου, θα χειριστούμε το θέμα».

- Φροντίζει να ενισχύει την εικόνα της «άσχημης» οικονομικής κατάστασης και των «άδειων ταμείων», ώστε να περάσει ως αναπόφευκτη τη γαλάζια λιτότητα. Στο πλαίσιο αυτό επιβεβαίωσε χτες δημοσίευμα της εφημερίδας «Παρόν» για «κρυφό» ομόλογο, ύψους 628 δισ. δρχ. που είχε εκδώσει η κυβέρνηση Σημίτη το 1998 χωρίς όμως να το εμφανίσει στο δημόσιο χρέος. «Η τότε κυβέρνηση, βαφτίζοντας αλλιώς την έκδοση ενός ομολόγου απέκρυψε το συγκεκριμένο δανεισμό, εκθέτοντας έτσι τη χώρα στο εξωτερικό», είπε ο Θ. Ρουσόπουλος, σπεύδοντας να δικαιώσει την ορθότητα της απόφασης για απογραφή των δημοσίων οικονομικών.

«Τροφή» σε προεδρολογία - διαπλοκολογία

Παράλληλα, η κυβέρνηση φροντίζει να τροφοδοτεί το «μέτωπο κατά της διαπλοκής», καθώς και την προεδρολογία. Ο Θ. Ρουσόπουλος αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στην αντικατάσταση των «πράσινων» με «γαλάζιους» διαπλεκόμενους επιχειρηματίες, κρατώντας αποστάσεις από τον Κ. Μητσοτάκη που είχε επισημάνει με νόημα ότι «η επιλεκτική εχθρότητα είναι εξίσου απαράδεκτη με την επιλεκτική εύνοια». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε ότι πρόκειται για «ζήτημα θεσμών και όχι προσώπων» και στο πλαίσιο αυτό επικαλέστηκε την κατάργηση του «αμαρτωλού μαθηματικού τύπου», επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει και θα καταθέσει μέχρι το τέλος του έτους στη Βουλή το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο.

Παράλληλα διέψευσε ότι πραγματοποιούνται μυστικές διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ ώστε να επιτευχθεί συναίνεση για το διάδοχο του Κ. Στεφανόπουλου. «Δεν έχει υπάρξει κανενός είδους διαβούλευση» δήλωσε, αποδοκιμάζοντας έμμεσα τα περί «παρασκηνιακών παζαριών» στα οποία είχε αναφερθεί νωρίτερα χτες ο Κ. Μητσοτάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ