Τρίτη 19 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
Τα ζητήματα της ιδεολογίας καθορίζουν και την πολιτική στάση

Οι σημαντικές αναφορές των Θέσεων της ΚΕ σε ζητήματα της ιδεολογίας δεν έμειναν ασχολίαστες κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους δημοσιογράφους.

-- Στο κείμενο των θέσεων φαίνεται ότι δίνετε μεγάλη έμφαση και βαρύτητα στα θέματα ιδεολογίας. Γιατί έχει τόσο μεγάλη σημασία αυτό το θέμα;

-- Υπάρχει μία έκφραση που τη χρησιμοποιούμε κι εμείς, που είναι σωστή, αλλά πάντα και μέσα στο σωστό μπορεί να περικλείεται και κάτι που θέλει να το κοιτάξει κανείς καλύτερα. Λέμε, π.χ., να παλέψουμε όλοι μαζί για τα προβλήματα, ανεξάρτητα από ιδεολογικές διαφορές. Ως ένα βαθμό αυτό ισχύει. Αναμφισβήτητα εμείς δε ζητάμε, π.χ., από το λαό να ενστερνιστεί το Μαρξισμό - Λενινισμό, τη θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού. Το θέλουμε, αλλά δεν το βάζουμε σαν όρο για να παλέψουμε για τα προβλήματα. Οπως και στους συμμάχους. Αλλά κοιτάξτε να δείτε, έχει όρια αυτό το θέμα. Παραδείγματος χάρη, όσοι είναι υπέρ των πολιτικοστρατιωτικών εξαρτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι υπέρ. Αυτό είναι και θέμα ιδεολογικό, για να μην πω κατ' εξοχήν ιδεολογικό. Αυτό το θέμα δεν είναι εμπόδιο στην αποτελεσματικότητα της δράσης; Δηλαδή, αν δούμε κάτω από μια σειρά προβλήματα που υπάρχουν, μπαίνει και το ζήτημα των ιδεολογικών θέσεων του καθενός. Ξανά λέω, δε ζητάμε ταύτιση με την ιδεολογία μας, αλλά τα ζητήματα της ιδεολογίας καθορίζουν και την πολιτική στάση.

Να σας πω, όταν η μεγάλη πλειοψηφία της εργατικής τάξης ψηφίζει ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία δεν είναι επηρεασμένοι οι άνθρωποι αυτοί από την ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι ο ιδεολογικός εγκλωβισμός που τους εμποδίζει να δουν σωστά τα πράγματα;

Επομένως, αποφασιστικός παράγοντας πάντα, αλλά και σήμερα ακόμα πιο πολύ, για την αφύπνιση του λαού και την πολιτικοποίησή του και τη δράση του στην πράξη είναι ο ιδεολογικός τομέας. Εδώ εμείς υστερούμε ως Κόμμα. Δώσαμε πολλές ιδεολογικές μάχες, αλλά τον πόλεμο τον ιδεολογικό δεν τον δώσαμε όπως έπρεπε, στη θεωρητική επιστημονική στήριξη των θέσεών μας. Εδώ δεν έχουμε κάνει τα βήματα που χρειάζεται ή αν θέλετε δεν έχουμε κάνει τη στροφή που χρειάζεται και μ' αυτή την έννοια δίνουμε σημασία. Μη φανταστείτε όμως ότι θα κάνουμε έναν ιδεολογικό αγώνα, θεωρητικολόγου και θα ανέβει ο καθένας σε έναν άμβωνα από όπου θα εκπέμπει ιδέες. Εννοούμε ιδεολογικό αγώνα της πράξης, της μάχης βέβαια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ