Τρίτη 19 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ιδού ο φταίχτης!

Οι αγρότες που, αυτές τις μέρες, βρίσκονται στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι επειδή οι τιμές των προϊόντων τους είναι πολύ χαμηλές και μεγάλο μέρος της παραγωγής τους μένει απούλητο - όπως και πολλοί άλλοι που δεν αγωνίζονται, αλλά αγωνιούν - πρέπει να 'χουν ξεκάθαρο στο μυαλό τους, τι και ποιος φταίει. Πρέπει, για παράδειγμα, να συνειδητοποιήσουν ότι οι αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, που εκτοπίζουν από την αγορά τα ντόπια, είναι αποτέλεσμα της «ελεύθερης» αγοράς και των συμφωνιών που υπογράφουν οι ελληνικές κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Μια τέτοια συμφωνία είναι η ΓΚΑΤΤ, με την οποία η χώρα μας δεσμεύτηκε να διευκολύνει τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, μειώνοντας τους δασμούς κατά 36% και να δυσκολέψει τις εξαγωγές της, μειώνοντας το ύψος των εξαγωγικών επιδοτήσεων κατά 36% και την ποσότητα των επιδοτήσεων εξαγωγών κατά 21%. Ταυτόχρονα, μειώνει τις επιδοτήσεις στην εγχώρια παραγωγή κατά 20%.

Εχοντας αυτά υπόψη τους οι αγρότες θα πρέπει αναλόγως να διαμορφώσουν το διεκδικητικό πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους, στοχεύοντας στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που δημιουργεί τα προβλήματά τους. Διότι, αν περιοριστούν στο αίτημα για απορρόφηση της φετινής σοδειάς, με μερικά λεπτά παραπάνω στην τιμή, δεν πρόκειται να δουν καλύτερες μέρες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ