Τρίτη 19 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
Καμία αυτοϊκανοποίηση, κανένα χάδεμα

Ιδιαίτερα απασχόλησε τη συζήτηση στη Συνέντευξη Τύπου η έντονη αυτοκριτική διάθεση που διέπει τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Διαβάζοντας κανείς τις Θέσεις διαπιστώνει ότι γίνεται έντονη αυτοκριτική. Από τη μία μεριά υπάρχει γενικά η εκτίμηση ότι η παρέμβαση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ήταν ανεβασμένη, μιλήσατε και για θετική ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη όμως η αυτοκριτική που ασκείτε στις Θέσεις είναι πάρα πολύ αυστηρή. Πώς συμβιβάζονται αυτά τα δύο;

- Κατ' αρχήν αυτοκριτική κάνει η Κεντρική Επιτροπή. Διότι κοιτάξτε να δείτε, τα θετικά που εμφανίζει το Κόμμα είναι υπόθεση όλων των στελεχών, των μελών, αλλά και των άλλων αγωνιστών που από κοινού δρουν. Οι αγώνες, οι κινητοποιήσεις είναι υπόθεση όλων. Βεβαίως, και η Κεντρική Επιτροπή έχει συμβολή.

Ομως οι αδυναμίες, οι δυσκολίες ή όπου εμφανίζονται στασιμότητες ή μη έντονα βήματα προχωρητικά, κατ' αρχήν ξεκινάνε από το καθοδηγητικό όργανο. Επομένως, οφείλουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Γιατί, ξέρετε τι έχει σημασία; Σημασία έχει να ψάξεις να απαντήσεις στο ερώτημα: Μπορούσαν να ήταν καλύτερα τα πράγματα; Κι εμείς λέμε, ναι μπορούσε στις δοσμένες συνθήκες.

Επομένως, θέλεις να βγάλεις ορισμένα συμπεράσματα για τη δράση σου χωρίς να τη μηδενίζεις, γιατί αυτό αποτελεί μία βάση για να γίνεις καλύτερος στην πορεία. Βεβαίως, θα ακολουθήσει και η προσυνεδριακή συζήτηση, μπορεί να εντοπιστούν και αδυναμίες που η ίδια η Κεντρική Επιτροπή δεν τις εντοπίζει. Τη διάθεση έχουμε να τα αντιμετωπίσουμε, αλλά αν μπορούσες να τα δεις όλα, θα ήσουν και καλύτερος και η συζήτηση γι' αυτό γίνεται.

Αλλά, κυρίως, ξεκινάμε από το ότι πρέπει να γίνουμε πιο αυστηροί με τον εαυτό μας. Οταν οι αντικειμενικές συνθήκες είναι τόσο πολύπλοκες και δύσκολες, τι μπορεί να κάνεις; Να τεντώσεις τις προσπάθειες, να γίνεις εσύ καλύτερος, όσο εξαρτάται από εσένα.

Αρα, αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να γίνουμε εμείς καλύτεροι, να γενικεύσουμε την πείρα, να ωριμάσουμε και είμαστε πιο ώριμοι. Και μ' αυτή την έννοια λέμε, καμία αυτοϊκανοποίηση, κανένα χάδεμα, έχουμε ανοδική πορεία, δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις, αλλά οι προϋποθέσεις για να γίνουν δυνατότητα μιας πιο δυναμικής πορείας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, θα εξαρτηθεί από την ωρίμανση όλου του Κόμματος. Και αυτό συμβαίνει, βέβαια, πάντα ανάμεσα στις σωστές αποφάσεις και στην υλοποίησή τους στη ζωή μεσολαβούν πάρα πολλοί παράγοντες και αντικειμενικοί. Επομένως, είναι θέμα ωρίμανσης και συνειδητοποίησης πού πονάς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θα ανταγωνίζονται στη βάση μιας αντιλαϊκής πολιτικής(2007-01-16 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2001-11-20 00:00:00.0)
Να δουλέψουμε ακούραστα(1997-05-06 00:00:00.0)
Αγώνες για συνολική καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής(1995-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ