Τρίτη 20 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΝΕ - Ερώτηση - Απάντηση

Ερώτηση:

Πώς θα ωριμάζουν οι υποκειμενικές προϋποθέσεις για τη σοσιαλιστική επανάσταση;

Απάντηση:

Οι υποκειμενικές προϋποθέσεις, μπορούν να ωριμάζουν με την ανάπτυξη της ταξικής πάλης. Οταν λέμε ωρίμανση των υποκειμενικών προϋποθέσεων, εννοούμε την ωρίμανση της πολιτικής συνείδησης της εργατικής τάξης, των συμμάχων της, στην κοινή τους πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, ως την κατανόηση της αναγκαιότητας ανατροπής αυτής της πολιτικής και της εξουσίας της άρχουσας τάξης.

Η εργατική τάξη δεν είναι ενιαία, αποτελείται από διάφορα τμήματα, (το έχουμε αναπτύξει σε προηγούμενη «Ερώτηση - Απάντηση»), επομένως ούτε η πείρα της είναι ενιαία, ούτε η ταξική της συνείδηση στο ίδιο επίπεδο ωριμότητας. Το πιο ώριμο πολιτικά τμήμα της είναι αυτό που οργανώνεται στο Κόμμα της. Ούτε βεβαίως θα ωριμάζουν ταυτόχρονα όλα τα τμήματά της. Αλλα θα είναι πιο πολιτικοποιημένα, άλλα θα κατανοούν την αναγκαιότητα ανατροπής της εξουσίας, άλλα κατανοούν μόνο την ανάγκη της συνδικαλιστικής πάλης, ενώ άλλα δε συμμετέχουν ούτε σ' αυτήν. Το ίδιο ισχύει και για τ' άλλα λαϊκά στρώματα.

Η συνειδητοποίηση δεν μπορεί να αναπτύσσεται ούτε μόνο από τη συμμετοχή στο κίνημα, στους αγώνες, ούτε μόνο από τη διαφωτιστική δουλιά. Χρειάζεται συνειδητή, σκόπιμη στοχοπροσηλωμένη, πολύμορφη δράση του Κόμματος καθημερινά. Αντικειμενικά πρέπει να συνδέει την πάλη για λύσεις στα άμεσα προβλήματα με την προοπτική της λαϊκής εξουσίας, της λαϊκής οικονομίας. Αλλά πρέπει ταυτόχρονα ανάλογα με το σε ποιο τμήμα της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων απευθύνεται, να παίρνει υπόψη το επίπεδο συνείδησης, την πείρα από τη συμμετοχή στους αγώνες, ποιο πρόβλημα αναδείχνει η ίδια η εξέλιξη, η ζωή, που απαιτεί λύση, το πώς συνειδητοποιείται η δράση του αντίπαλου, δηλαδή των κομμάτων της άρχουσας τάξης κλπ. Και βεβαίως, μαζί με τη σωστή τακτική και στρατηγική για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, χρειάζεται να αναδεικνύονται εκείνα τα προβλήματα και να διατυπώνονται τέτοιοι στόχοι πάλης που να εναντιώνονται στην πολιτική της άρχουσας τάξης, να κατανοείται η αναγκαιότητα της πάλης σ' αυτούς τους στόχους, σε συνδυασμό με την ανάγκη να μπουν στην πάλη και τμήματα μη συνειδητοποιημένα, αλλά ταυτόχρονα να αναδεικνύεται και η ανάγκη της ανατροπής της εξουσίας για οριστική λύση στα προβλήματα.

Για παράδειγμα, το τρίπτυχο «όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, απεμπλοκή της Ελλάδας απ' αυτόν, πάλη ενάντια στους τρομονόμους», επιτυγχάνεται συσπείρωση και πάλη πλατιών λαϊκών μαζών και νεολαίας, αλλά αναδεικνύεται και η αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και της άρχουσας τάξης. Είναι βήμα για να δράσουμε έτσι ώστε να κατανοείται η αναγκαιότητα ανατροπής αυτής της πολιτικής.

Στο ζήτημα της ωρίμανσης, συμβάλλουν και οι αντικειμενικές εξελίξεις και γεγονότα, όπως πχ ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία ή ο τωρινός πόλεμος ή πχ το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης, που ωθούν μεγάλα τμήματα λαϊκών μαζών στην πάλη. Συμβάλλουν στη συνειδητοποίηση, σε συνδυασμό με την ιδεολογικοπολιτική δράση του Κόμματος. Δίνεται η δυνατότητα κατανόησης του ταξικού αντίπαλου και διευκολύνουν περισσότερο να κατανοηθεί η αναγκαιότητα της άλλης πολιτικής, της άλλης εξουσίας.

Βεβαίως αυτή η πορεία δε θα είναι ευθύγραμμη και ανοδική. Θα έχει εξάρσεις και υφέσεις, αλλά μέσα απ' αυτή τη διαδικασία όλο και σε περισσότερα τμήματα λαϊκών μαζών και νεολαίας θα γίνονται διεργασίες στη συνείδησή τους, θα ωριμάζει. Γι' αυτό χρειάζεται και η καθημερινή δουλειά, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν ή όχι κινητοποιήσεις. Σήμερα, σε σχέση με μερικά χρόνια πριν, περισσότεροι άνθρωποι από τα λαϊκά στρώματα, και τη νεολαία μας λένε ότι η πολιτική μας είναι σωστή. Αυτό οφείλεται στην επίμονη δουλιά μας, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, που σε κάποιες περιόδους φαίνεται ότι δεν πιάνει τόπο, αλλά όταν υπάρχουν οξυμένα προβλήματα που ωθούν σε κινητοποιήσεις, τότε φαίνεται ότι πράγματι δεν πάει χαμένη αυτή μας η δραστηριότητα.

Η δράση μας για τη συγκρότηση του Μετώπου, στο έδαφος των μεγάλων προβλημάτων του λαού, η ίδια η πορεία συγκρότησής του συμβάλλουν στην ωρίμανση του υποκειμενικού παράγοντα. Η ίδια η πάλη του μετώπου όταν συγκροτηθεί επίσης θα έχει τέτοια αποτελέσματα, (το πώς, έχει επίσης απαντηθεί σε προηγούμενη Ερώτηση/ Απάντηση).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ