Τρίτη 16 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
Θα ανταγωνίζονται στη βάση μιας αντιλαϊκής πολιτικής

Το θέμα της συνύπαρξης δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης αφορούσε μία από τις ερωτήσεις που έγιναν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να μας επαναλάβετε, γιατί κατά τη γνώμη σας δεν μπορεί να συνυπάρξει η δημόσια με την ιδιωτική εκπαίδευση. Γιατί ο μεταξύ τους ανταγωνισμός, θα αποβεί, όπως λέτε, εις βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης και θα την υπονομεύσει.

Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Κατ' αρχήν θα μπορούσα να σας πω πάρα πολλά παραδείγματα από το πεδίο της οικονομίας, γιατί ανάλογο είναι και το θέμα. Διαμορφώνεται μια ενιαία αγορά Παιδείας που μέσα εκεί θα είναι και τα δημόσια που θα λειτουργούν όμως με ιδιωτικά κριτήρια.

Κατά τον ίδιο τρόπο που «φτήνυναν» τα προϊόντα με την κατάργηση π.χ. του λεγόμενου κρατικού μονοπωλίου, με τον ίδιο τρόπο θα έχουμε αυτές τις εξελίξεις στην Παιδεία.

Δηλαδή τι θα έχουμε στην Παιδεία; Κατ' αρχήν μια σειρά πανεπιστήμια, ΤΕΙ, ακόμα και σχολεία στην πορεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, θα κλείσουν. Είτε λόγω έλλειψης πελατείας είτε έλλειψης μέσων. Θα κλείσουν. Θα γίνει ό,τι γίνεται τώρα στον τομέα της οικονομίας.

Θα υπάρχουν μια σειρά πανεπιστήμια πάρα πολύ καλά, μια σειρά πανεπιστημιακές σχολές, οι οποίες θα είναι πάρα πολύ καλές στην Ελλάδα. Μπορεί να έχουμε και το ελληνικό Χάρβαρντ, να μην το αποκλείσουμε αυτό.

Θα υπάρξει ένας τιμοκατάλογος πανεπιστημίων. Κατ' αρχήν να πω και το εξής. Ο ανταγωνισμός δημόσιου και ιδιωτικού είναι ο ανταγωνισμός του δημόσιου πανεπιστημίου, που υπηρετούσε ως δημόσιο μια συνολικά αντιλαϊκή πολιτική, και ενός ιδιωτικού.

Δηλαδή, δεν είναι ότι το δημόσιο σχολείο ή η δημόσια Παιδεία στην Ελλάδα είναι πραγματικά μια δημόσια φιλολαϊκή Παιδεία και επομένως έχει τη δύναμη να αντιμετωπίσει το ιδιωτικό.

Είναι μια δημόσια Παιδεία με τεράστια προβλήματα, σε κρίση, ο ανταγωνισμός θα είναι αδυσώπητος. Και θα είναι και στο περιεχόμενο της μόρφωσης.

Βεβαίως, θα μπουν κεφάλαια. Θα γίνουν επενδύσεις χρημάτων, θα βάλουν κεφάλαια. Γιατί θα τα βάλουν τα κεφάλαια; Για να μην κερδίσουν;

Τώρα συζητάμε το σύγγραμμα και ποιος θα γράφει τι. Μα αυτά θα έρχονται κονσέρβα και δε θα είναι μόνο ελληνικής κατασκευής. Από το αμερικάνικο Πεντάγωνο, περασμένα μέσα από το πανεπιστήμιο του Μπιλ Γκέιτς και δεν ξέρω ποιανού, θα έρχονται στην Ελλάδα να τα διδάσκουμε στο όνομα της παγκοσμιοποίησης. Και θα έχεις και ελληνικό αλατοπίπερο. Αλλά το θέμα δεν είναι το ελληνικό και το ξένο, είναι η ουσία του περιεχομένου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ