Τρίτη 16 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τρίμηνη πανελλαδική πολιτική καμπάνια για την Παιδεία

Γενάρης - Φλεβάρης - Μάρτης 2007

Σε ειδική συνεδρίαση η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ αποφάσισε να πραγματοποιήσει τρίμηνη πανελλαδική καμπάνια αφιερωμένη στην Παιδεία. Η ΚΕ του ΚΚΕ φιλοδοξεί, όπως σημειώνει στην απόφασή της, να αποτελέσει η πανελλαδική καμπάνια για την Παιδεία «ένα πολύ μεγάλο σε έκταση πολιτικό άνοιγμα και ταυτόχρονα ποιοτική παρέμβαση, με στόχο να ανεβεί η ιδεολογική στάθμη του Κόμματος και της εργατικής τάξης». Καλεί όλα ανεξαιρέτως τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ να συμβάλουν σ' αυτή την πλατιά συζήτηση, που θα αναδείξει τη σύνδεση των αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία με το σύνολο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, θα συμβάλει στην ενδυνάμωση των αγώνων που αναπτύσσονται, αναδεικνύοντας και την ευθύνη της εργατικής τάξης να πάρει αυτή την υπόθεση στα χέρια της και απαντώντας στην προπαγάνδα της αστικής τάξης που στόχο έχει να παραπλανήσει το λαό.

Η απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως εξής:

1. Αυτήν την περίοδο, που η δημόσια Παιδεία βρίσκεται στο μάτι ενός αντιδραστικού κυκλώνα, με την επίθεση και παραπέρα υπονόμευση από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που οδηγεί σε μεγαλύτερη υποβάθμισή της, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να οργανώσει μια πλατιά συζήτηση για τις εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας. Πρωτοβουλία, που θα αναδείξει τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το περιεχόμενο και το σκοπό της εκπαίδευσης, με κριτήριο τις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις, τις πραγματικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και πρώτα από όλα των παιδιών της.


Με αυτή την παρέμβαση το ΚΚΕ επιδιώκει να συμβάλει ακόμα πιο αποφασιστικά στους αγώνες που αναπτύσσονται για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και ενιαία Παιδεία, κατά των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, που πλήττουν καίρια τα λαϊκά δικαιώματα. Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται και προωθούνται από την κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναίνεση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ενώ προηγουμένως εφαρμόζονταν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συναίνεση της ΝΔ.

Ταυτόχρονα, η καμπάνια αποτελεί μια οργανωμένη προσπάθεια του Κόμματος να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες της ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις οι οποίες επιχειρούν να παραπλανήσουν το λαό και τη νεολαία για την ουσία των αντιδραστικών αλλαγών που προωθούν με βάση τα ταξικά τους συμφέροντα. Στο κέντρο της προσοχής του Κόμματος βρίσκεται η ανάγκη να συνειδητοποιήσουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα την ταξική ουσία των μέτρων σε βάρος τους και να διεκδικήσουν τις αλλαγές που αντιστοιχούν στα συμφέροντά τους.

2. Με αυτή την καμπάνια το ΚΚΕ επιδιώκει επίσης:

  • Να αναδείξει τη σύνδεση των αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία με το σύνολο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων
  • Να φωτίσει συνολικά το πρόβλημα της Παιδείας, ως ένα κατ' εξοχήν πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό ζήτημα, σε σχέση με τις συνολικές αλλαγές που προωθεί το κεφάλαιο και η ΕΕ, με τη στρατηγική της Λισαβόνας, που θέλει να θέσει τη γνώση στην πλήρη υπηρεσία της κερδοφορίας του. Οι αλλαγές αφορούν το σήμερα αλλά και ό,τι έρχεται τα επόμενα χρόνια. Γι' αυτό πρέπει να υπάρχει από τώρα γνώση και μαζική αντίδραση
  • Να αναδείξει την ευθύνη που έχει η εργατική τάξη να δράσει οργανωμένα και αποφασιστικά, για να πάρει η εκπαίδευση τη θέση που της ανήκει στην πάλη και τις διεκδικήσεις του εργατικού-λαϊκού κινήματος
  • Να προβάλει το αντικειμενικό δεδομένο, ότι το θέμα της Παιδείας αποτελεί κοινό έδαφος για να αναπτυχθεί η αντιιμπεριαλιστική συμμαχία της εργατικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, προϋπόθεση για ριζοσπαστικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας.

3. Η ΚΕ θεωρεί ότι ορισμένα από τα θέματα που πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης είναι τα εξής:

  • Ποια είναι σήμερα η σχέση της Παιδείας με την οικονομία και ποιος ο κοινωνικός της ρόλος
  • Γιατί δεν μπορεί να συνυπάρχει δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, γιατί ο μεταξύ τους «ανταγωνισμός» δεν είναι σε όφελος της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης, αλλά την υπονομεύει
  • Από τι και πώς πρέπει να καθορίζεται το περιεχόμενο των σπουδών
  • Η «διαθεματικότητα» και οι «Ευέλικτες ζώνες», η «διά βίου κατάρτιση», είναι ρυθμίσεις σε όφελος του μορφωτικού και επαγγελματικού επιπέδου των παιδιών της εργατικής και λαϊκής οικογένειας ή είναι ρυθμίσεις σε όφελος της κεφαλαιοκρατικής εκμετάλλευσης;
  • Τι σημαίνει και σε τι αποσκοπεί η φιλολογία για την αυτοτέλεια των ΑΕΙ-ΤΕΙ και την αποκέντρωση των σχολείων;
  • Η αξιολόγηση, ο ρόλος του εκπαιδευτικού
  • Τι αλλαγές απαιτούνται, σε ποια κατεύθυνση και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;

4. Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ φιλοδοξεί η πανελλαδική καμπάνια για την Παιδεία να αποτελέσει ένα πολύ μεγάλο σε έκταση πολιτικό άνοιγμα και ταυτόχρονα ποιοτική παρέμβαση, με στόχο να ανεβεί η ιδεολογική στάθμη του Κόμματος και της εργατικής τάξης.

Η ΚΕ καλεί όλα τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ να ξεδιπλώσουν αυτή την πρωτοβουλία σε όλους τους χώρους, εργασιακούς, κατοικίας, εκπαίδευσης. Να αγκαλιάσει μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης, των γυναικών, της νεολαίας, των μικρομεσαίων στρωμάτων.

Η πιο ουσιαστική και αποτελεσματική μορφή παρέμβασης είναι η οργανωμένη συζήτηση, που διευκολύνει την ουσιαστική θεώρηση των ζητημάτων.

Ολα τα κομματικά όργανα, οι κομματικές ομάδες, οι ΚΟΒ, παίρνουν μέρος στην καμπάνια, εξασφαλίζοντας ενιαίο περιεχόμενο και εξειδίκευση κατά κλάδο, τομέα δράσης και κινήματος, κατά χώρο.

Για την επιτυχία της καμπάνιας χρειάζεται τα καθοδηγητικά όργανα να διαμορφώσουν εξειδικευμένο πρόγραμμα δράσης. Με σχεδιασμό και με ειδική δουλιά να βοηθήσουν τις ΚΟΒ να αποτελέσουν το κέντρο βάρους της προσπάθειας. Βασικά στηρίγματα της καμπάνιας να είναι ο «Ριζοσπάστης», ο ραδιοφωνικός και ο τηλεοπτικός «902».

Η Κεντρική Επιτροπή καλεί τους φίλους, τους οπαδούς του ΚΚΕ, να δώσουν και τη δική τους συμβολή με την ενεργητική συμμετοχή τους. Απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται η Παιδεία και η έρευνα να υπηρετούν τις μορφωτικές και πολιτιστικές ανάγκες και τα δικαιώματα του λαού, στους ανθρώπους της επιστήμης, της τέχνης και του πολιτισμού, να συνεισφέρουν με την ενεργό συμμετοχή τους.

Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα έχουν τη δύναμη και τις δυνατότητες να μην αφήσουν το μέλλον των παιδιών τους στην κοινωνία της εκμετάλλευσης, αλλά να το καθορίσουν οι ίδιοι με την πάλη τους.

ΑΘΗΝΑ, 13 ΓΕΝΑΡΗ 2007


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ