Τρίτη 19 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
Ο λαϊκός παράγοντας να αξιοποιεί τις δυσκολίες του δικομματισμού

Η συζήτηση για την κρίση στο ΠΑΣΟΚ και για το μέλλον του δικομματισμού είχαν επίσης τη θέση τους στη Συνέντευξη Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Οι θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής μιλάνε για κρίση στο ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή βλέπετε να τίθεται θέμα για το δικομματισμό; Ο δικομματισμός αντέχει ή όχι;

- Κατ' αρχήν η κρίση στο ΠΑΣΟΚ είναι ιδεολογικοπολιτική κρίση, δεν είναι απλώς γιατί πέρασε στο χώρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Στο κάτω κάτω, αφού και τα δύο κόμματα υποστηρίζουν το δικομματισμό, καταλαβαίνουμε ότι πότε θα είναι το ένα και πότε το άλλο, γιατί και τα δύο υποστηρίζουν την εναλλαγή των κομμάτων.

Η κρίση του ΠΑΣΟΚ είναι ιδεολογικοπολιτική. Και έχει σημασία, διότι έχει ένα πρόγραμμα νεοφιλελεύθερο, καθαρά νεοφιλελεύθερο και στον ίδιο νεοφιλελεύθερο χώρο κινούνται δύο κόμματα. Είναι, λοιπόν, φυσικό το ΠΑΣΟΚ να έχει προβλήματα και βεβαίως δεν ξέρω πού θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση.

Τώρα για το δικομματισμό αν αντέχει. Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Αυτό που εμείς λέμε, είναι ότι μπορεί ο δικομματισμός να μην κρατήσει για πολύ. Αυτό δε σημαίνει ότι η κρίση του δικομματισμού είναι και κρίση του πολιτικού συστήματος, γιατί το πολιτικό σύστημα μπορεί να επιβιώσει με άλλον τρόπο, με συμμαχίες. Μάλιστα, σε κάποιο σημείο των Θέσεων λέμε το εξής πράγμα: Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τα επόμενα χρόνια, κάτω από την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα και τις διεργασίες συνείδησης που θα γίνουν, να διαμορφωθούν ρήγματα στο πολιτικό σύστημα και κάτω και από άλλους παράγοντες και διεθνείς.

Η όξυνση π.χ. των αντιθέσεων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι παρεμβάσεις πολλών δυνάμεων εδώ, στα πλαίσια της περιοχής, μπορεί να δημιουργήσουν ορισμένα ρήγματα στο πολιτικό σύστημα.

Το ερώτημα είναι το εξής: Ο λαϊκός παράγοντας σε ποια φάση θα είναι; Θα είναι σε θέση αυτά τα πολιτικά ρήγματα να τα βαθύνει και να διαμορφώσει μία συμμαχική πλειοψηφία η οποία από ισχυρότερη θέση θα ωθήσει τα πράγματα προς τα εμπρός; Αυτό δεν είναι πρόβλημα που αφορά μόνο το ΚΚΕ. Αφορά τις ριζοσπαστικές δυνάμεις, αφορά το λαϊκό κίνημα. Γιατί ρήγματα στο πολιτικό σύστημα και κρίση του πολιτικού συστήματος είχαμε και σε χώρες ευρωπαϊκές τα προηγούμενα χρόνια. Πάρτε στη Λατινική Αμερική, στην Αργεντινή. Βαθιά κρίση. Το ζήτημα είναι ο λαϊκός παράγοντας τι θα κάνει; Μόλις δει αυτή την κρίση του πολιτικού συστήματος θα το βάλει στα πόδια και θα κοιτάξει να το στηρίξει ή θα κοιτάξει να βαθύνει το ρήγμα, ούτως ώστε να διαμορφωθεί κατάσταση όσο γίνεται πιο ωφέλιμη για το λαϊκό παράγοντα και σε κατακτήσεις, αλλά και σε προοπτική; Γι' αυτό λέμε ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και τι ποιότητα πρέπει να έχει κατακτήσει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Μαζικότητα, ποιότητα, οργανωτικότητα, ικανότητα στις συμμαχίες, ικανότητα να δρα μέσα στο λαό, ικανότητα να συνδιαλέγεται και να επικοινωνεί με το λαό, όχι για να καταγραφεί απλώς σαν μια δύναμη φιλολαϊκή, αλλά και σαν μια δύναμη που βοηθάει να στραφούν τα πράγματα προς θετικές εξελίξεις.

Επομένως, ρήγμα στο πολιτικό σύστημα και κρίση μπορεί να έχεις. Προς τα πού θα εξελιχθεί αυτή είναι μεγάλο ζήτημα. Αυτά μας απασχολούν. Αλλιώς, τα θέματα του Προέδρου της Δημοκρατίας και των βασικών μετόχων κτλ. δεν μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά ρήγματα. Ο λαϊκός παράγοντας πρέπει να είναι αυτός που θα αξιοποιήσει κάθε δυσκολία που θα έχει ο δικομματισμός. Κάθε δυσκολία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να σμπαραλιάσουμε το αστικό πολιτικό σύστημα(2011-11-09 00:00:00.0)
Προσπάθεια σφετερισμού της λαϊκής οργής(2008-12-11 00:00:00.0)
Ανασυγκρότηση του κινήματος(2008-07-01 00:00:00.0)
Η εκποίηση των πάντων...(2004-02-21 00:00:00.0)
«Καθαρό το κούτελο»(2004-02-20 00:00:00.0)
«Νομοτέλεια» η άνοδος στην εξουσία!(2001-06-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ