ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Διπλό ΟΧΙ στη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη και στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τη νέα εκδοχή του «ευρωσυντάγματος» που πρόκειται να εγκρίνουν την ερχόμενη Πέμπτη οι αρχηγοί των κρατών - μελών

Τις θέσεις του ΚΚΕ για τη νέα εκδοχή του «ευρωσυντάγματος» ως «μεταρρυθμιστική συνθήκη» ανέπτυξε χτες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, υπενθυμίζοντας ότι «το KKE είπε κατηγορηματικό ΟΧΙ το Φεβρουάριο του 2005 για το λεγόμενο ευρωσύνταγμα και ανέδειξε άρθρο προς άρθρο όλα τα αντιλαϊκά του σημεία. Εκτίμησε ότι οδηγεί την ΕΕ σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση».

«Σήμερα - συμπλήρωσε - λέμε κατηγορηματικό ΟΧΙ και στη νέα εκδοχή, τη λεγόμενη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη, με ταυτόχρονο ΟΧΙ στην ΕΕ και στις επιλογές της».

Διευρύνεται η αμφισβήτηση προς την ΕΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπενθύμισε ακόμα ότι: «Στην αντίθεσή μας, το 2005, δεν ήμασταν μόνοι μας. Αντίθεση εκφράσανε στα δημοψηφίσματα που έγιναν και οι λαοί της Γαλλίας και Ολλανδίας με το ΟΧΙ στο "ευρωσύνταγμα". Επίσης και σε άλλες χώρες (πχ Ισπανία, Λουξεμβούργο) όπου έγινε δημοψήφισμα το ΟΧΙ πήρε ένα σημαντικό ποσοστό που ήταν σε αναντιστοιχία με τα Κοινοβούλιά τους. Στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες δεν τόλμησαν καν να κάνουν δημοψήφισμα για να εκφραστούν άμεσα οι λαοί. Συνεπώς η αμφισβήτηση προς την ΕΕ και την πολιτική της διευρύνεται.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις και με πάροδο 2 ετών, προκειμένου να κεφαλαιοποιήσουν ό,τι είχαν ετοιμάσει, οι αρχηγοί των κρατών - μελών αποφάσισαν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιούνη 2007 υπό τη Γερμανική Προεδρία, να αλλάξουν το όνομα όχι όμως και το περιεχόμενο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών θα αποφανθούν σήμερα (σ.σ. χτες) 15 Οκτώβρη και η τελική έγκριση θα γίνει στις 18 Οκτώβρη στη Λισαβόνα στην άτυπη σύνοδο των αρχηγών των κρατών - μελών.

Ταυτόχρονα αποφάσισαν να μην τεθεί στην κρίση των λαών με δημοψηφίσματα. Φοβούνται τους λαούς και τους αφαιρούν το δικαίωμα έκφρασης και κρίσης σε ζητήματα που αφορούν την ίδια τη ζωή τους.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν ταχθεί υπέρ της Συνθήκης, και μάλιστα συμμετέχουν στην προπαγάνδα ότι η μη υιοθέτηση της Συνθήκης θα είναι ζημιά για την ενότητα και παραπέρα ενοποίηση της Ευρώπης, θέση απολύτως ταξική και απολύτως αντιλαϊκή. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί αυστηρή αλλά πάντα επιφανειακή κριτική στη Συνθήκη, και ταυτόχρονα υποστήριξη της θέσης για "περισσότερη" Ευρώπη, που σημαίνει "περισσότερη" ιμπεριαλιστική Ευρώπη. Πανταχού παρούσα η αυταπάτη, αν είναι αυταπάτη, ότι ο ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός είναι πιο ήπιος και κομψός και σε κάθε περίπτωση προτιμότερος έναντι του βορειοαμερικανικού».

Η αλήθεια για το περιεχόμενο της νέας Συνθήκης

Αναφερόμενη στο περιεχόμενο της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ορισμένα κρίσιμα σημεία της:

«1. Επαναφέρει με άλλο όνομα το "ευρωσύνταγμα", που καταψήφισαν οι δύο λαοί, και δεδομένου ότι χρειάζεται ομοφωνία, πάνε να το περάσουν με άλλο τρόπο πίσω από τις πλάτες των λαών και μόνο με την έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων.

2. Υιοθετεί τη στρατηγική του αμερικανικού ιμπεριαλισμού με το δόγμα των ΗΠΑ για τον προληπτικό πόλεμο, με πρόσχημα την προστασία των πολιτών από τρομοκρατική επίθεση. Είναι η "ρήτρα αλληλεγγύης" όπως την ονομάζουν. Είναι το άλλοθι του κεφαλαίου για να κατατρομοκρατεί τους λαούς, να μη σηκώνουν κεφάλι και να καταληστεύουν τον πλούτο που παράγουν.

3. Εντείνει τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ:

  • Αναπτύσσοντας ακόμη περισσότερο τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμυνας.
  • Ενισχύοντας τις στρατιωτικές επεμβάσεις σε τρίτες χώρες για την αντιμετώπιση κρίσεων (π.χ. ετοιμάζεται αποστολή στο Τσαντ 20.000 στρατιωτών εξοπλιστικά πολύ αναβαθμισμένων) ή ανθρωπιστικής βοήθειας ή καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

4. Εκχωρεί ακόμη περισσότερα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών στα διακρατικά όργανα της ΕΕ, π.χ. άρθρο 24, όπου το Συμβούλιο της ΕΕ αποφασίζει για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των κρατών - μελών και της ελεύθερης κυκλοφορίας τους, στον τομέα της ΚΕΠΠΑ (Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας) ή ακόμη δημιουργεί κοινοτική πολιτική στους τομείς τουρισμού, διαστήματος, αθλητισμού κ.ά.

5. Καταργεί το βέτο και καθιερώνει ειδική πλειοψηφία προς όφελος των πιο ισχυρών κρατών - μελών για όλα τα ζητήματα, θίγοντας την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία των χωρών της ΕΕ. Χαρακτηριστική περίπτωση η κατάργηση της αρχής της ομοφωνίας στο πεδίο της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας στις ποινικές υποθέσεις (Europol, Eurojust), και στη "μάχη κατά της τρομοκρατίας". Επιταχύνεται έτσι η ολοκλήρωση ενός ευρωενωσιακού νομοθετικού πλαισίου που περιορίζει ακόμη πιο πολύ τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες, θωρακίζοντας τα ευρωμονοπώλια και ενισχύοντας τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της ΕΕ ενάντια στο λαϊκό κίνημα.

6. Ισχύει η υπεροχή του δικαίου της ΕΕ που όμως το συμπεριέλαβαν στις δηλώσεις (δηλ. ισχύει!)».

ΟΧΙ σε κάθε μορφή ευρωσυντάγματος

Η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι σήμερα δεν αρκεί ένα ΟΧΙ στη Συνθήκη, απαιτείται διπλό ΟΧΙ σ' αυτήν αλλά και στην ΕΕ. Και συνέχισε:

«Εμείς λέμε διπλό ΟΧΙ και στην ΕΕ και στο "ευρωσύνταγμα", σε κάθε μορφή ευρωσυντάγματος. Εναντίον κάθε συνθήκης που στρέφεται κατά των λαών και δυναμώνει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, γενικότερα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Η ΕΕ από τη φύση της είναι ιμπεριαλιστική ένωση του κεφαλαίου και του πολέμου. Υποστηρίζουμε τον αγώνα των λαών της Ευρώπης που αντιστέκονται στις επιλογές της ΕΕ με τη γραμμή της απειθαρχίας και ανυπακοής, υποστηρίζουμε τον αγώνα που φθάνει ως την αποδέσμευση. Υποστηρίζουμε τον αγώνα που ενώνει τους λαούς και εξασφαλίζει τη συνεργασία στην Ευρώπη προς όφελός τους.

Υποστηρίζουμε το δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει ποια στρατηγική ανάπτυξης επιθυμεί.

Το αίτημα για δημοψήφισμα έχει αξία όταν επιδιώκεται να στηριχτούν οι λαοί για να διεκδικήσουν το δίκαιό τους με τη γραμμή της αντίστασης και της απειθαρχίας. Το δημοψήφισμα να μη χρησιμοποιείται για επικύρωση της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως στη γειτονική Ιταλία για την κοινωνική ασφάλιση».

«Οσο δεν αλλάζει ο συσχετισμός δυνάμεων σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε στη συνέχεια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «όσο δεν ακολουθείται η γενική γραμμή ρήξης με τις επιλογές και τη στρατηγική της ΕΕ, τότε τα κράτη - μέλη, οι κυβερνήσεις, έχουν τη δυνατότητα να ανακτούν το χαμένο έδαφος, να βρίσκουν τρόπους να μειώνουν ή να ακυρώνουν τα αρνητικά γι' αυτούς δημοψηφίσματα.

Δυστυχώς, οδήγησε στην επικύρωση της συντηρητικής πολιτικής από τα θύματά της, τους εργαζόμενους. Στη γειτονική Ιταλία οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους ψήφισαν ΝΑΙ στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξεων, την υπερεργασία που δε θεωρείται υπερωρία κλπ.».

Η κριτική του ΚΕΑ αποπροσανατολιστική και επιζήμια για το κίνημα

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα της κεντροαριστεράς και της συμμετοχής των κάθε λογής αριστερών και κομμουνιστών ανανεωτών στις κυβερνήσεις» επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα και συμπλήρωσε: «Τι Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ γι' αυτό; τι λέει το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ);

Εμείς παλεύουμε για τις δημοκρατικές διαδικασίες, την εργατική και λαϊκή συμμετοχή όχι ως αυτοσκοπό και φύλο συκής, αλλά ως το δρόμο της πάλης και σύγκρουσης με την κυρίαρχη πολιτική και όχι της δημοκρατικής νομιμοποίησης των αντιλαϊκών επιλογών.

Το θέμα είναι ότι την πολιτική της δήθεν ανανέωσης και εκσυγχρονισμού την πληρώνουν οι λαοί.

Η κριτική του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι αποπροσανατολιστική και επιζήμια για το κίνημα στην Ευρώπη.

Η κριτική που κάνει το ΚΕΑ και ο ΣΥΝ, που είναι μέλος του, στην Ευρωσυνθήκη όχι μόνο είναι ελλιπής, αποπροσανατολιστική, αλλά και επικίνδυνη, καθώς επιδιώκει, ζητά περισσότερη ΕΥΡΩΠΗ, πράγμα που στην ουσία είναι περισσότερη αντιδραστική και ιμπεριαλιστική Ευρώπη, που ανταγωνίζεται σε ισχύ τις ΗΠΑ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στη διανομή των αγορών και των σφαιρών επιρροής.

Παλεύουμε για μια Ευρώπη κόντρα στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια και όχι για Ευρώπη των μονοπωλίων που θέλει μεγαλύτερο μερίδιο στη διεθνή πίτα.

Οι λαοί της Ευρώπης δεν πρέπει να έχουν καμιά αυταπάτη ότι όσο η ΕΕ ενώνεται, ομοσπονδοποιείται, τόσο θα δυναμώνει και θα ωφελεί τους λαούς. Το αντίθετο συμβαίνει. Οσο ενοποιείται, όσο δηλαδή περισσότερη ΕΕ, τόσο αντιλαϊκότερη.

Οι λαοί της Ευρώπης δεν πρέπει να παρασυρθούν από μια σειρά προπαγανδιστικά συνθήματα ψεύτικα και απατηλά, ότι όσο περισσότερη Ευρώπη έχουμε τόσο περισσότερο θα είναι αυτή κοινωνική και τόσο πιο πολύ χειραφετημένη από τις ΗΠΑ.

Η ΕΕ από τη φύση και το χαρακτήρα της υλοποιεί την ίδια στρατηγική με τις ΗΠΑ, στον κοινωνικό τομέα, στις διεθνείς σχέσεις. Οι ανταγωνισμοί μεταξύ τους δεν αφορούν τους λαούς αλλά τα συμφέροντα των μονοπωλίων».

Να πάψει η φοβία και το δέος απέναντι στην ΕΕ

Στη συζήτηση με τους δημοσιογράφους που ακολούθησε μετά την εισηγητική τοποθέτησή της, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, κλήθηκε να απαντήσει στις παρακάτω ερωτήσεις:

-- Πώς αντιλαμβάνεστε τη λαϊκή νίκη; Μικρές νίκες όπως αντιμετώπισε το κίνημα το «ευρωσύνταγμα» με τη μορφή που είχε έρθει και έφερε και μια ανατροπή. Σε εισαγωγικά το «ανατροπή».

-- Εμείς, ως Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, επιθυμούμε τις μεγάλες και τις οριστικές νίκες των λαών, αλλά εν πάση περιπτώσει ξέρουμε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα σε ένα και σε δύο χρόνια.

Αυτό που μας απασχολεί είναι: Πρώτον, να κατανοείται στη συνείδηση των λαών ποιος είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν είναι ένα σπίτι των λαών, στο οποίο μάλιστα πρέπει να κατοικήσεις μέσα υποχρεωτικά. Και πολύ περισσότερο να αποδεχτείς τις επιλογές, να δέχεσαι να σου λέει η κυβέρνηση ότι διαπραγματεύτηκε, αλλά δε γίνεται διαφορετικά, αυτή θα είναι η τιμή των αγροτικών προϊόντων ή αυτές είναι οι ποσοστώσεις ή αυτά είναι τα πρόστιμα ή θα πάμε στο Ευρωδικαστήριο.

Να φύγει αυτή η φοβία και το δέος απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να παλεύει ο κάθε λαός, όπως και ο ελληνικός, στη χώρα του για μέτρα για λύσεις χωρίς να ενδιαφέρεται αν αυτά είναι μέσα στη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή όχι. Ταυτόχρονα, βεβαίως, να υπάρχουν και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο επιτεύγματα. Κατά κλάδους π.χ. αυτή η συνθήκη να μη νομιμοποιηθεί για τους λαούς. Να πουν ένα γενικό «όχι». Αυτό θα δώσει άλλη προώθηση στο κίνημα.

Επομένως, μιλάμε για μικρές ή μεγάλες νίκες που εμείς θέλουμε να κατοχυρώνονται και να προχωράνε. Εν πάση περιπτώσει, να μη χάνεται χρόνος, να μην υπάρχει αποπροσανατολισμός και αυταπάτες.

Διότι τους βλέπετε: Τα δημοψηφίσματα είπαν «όχι», αλλά αυτοί βρήκαν άλλον τρόπο να περάσουν τη συνθήκη. Επομένως - να το πω καθαρά - το θέμα είναι ποιος είναι στην εξουσία σε κάθε χώρα. Αν δε γίνουν δραστικές αλλαγές σε εθνικό επίπεδο δεν μπορεί να έχεις αλλαγή συσχετισμού μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σου λέει: Εγινε δημοψήφισμα, το παίρνω υπόψη και φέρνει μια άλλη συνθήκη η οποία υποτίθεται ότι αυτή δε χρειάζεται δημοψήφισμα!

Την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης τη στηρίζουν όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ

-- Για να τεθεί σε εφαρμογή η καινούρια συνθήκη χρειάζεται έγκριση από τα Εθνικά Κοινοβούλια, μια διαδικασία που θα διαρκέσει γύρω στο 1 - 1,5 χρόνο απ' ό,τι ξέρουμε τώρα. Με δεδομένο ότι αλλάζουν πολλά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως ο τρόπος λήψης αποφάσεων, οι ευρωβουλευτές, ο πρόεδρος, ο υπουργός Εξωτερικών, και δομείται κάθετα, όλα αυτά θα επηρεάσουν και τη διαμόρφωση των εσωτερικών πολιτικών σε κάθε χώρα - μέλος. Αρα στις ευρωεκλογές του 2009 θα βρεθούμε σε μια νέα Ευρωπαϊκή Ενωση. Πιστεύετε ότι αυτές οι ευρωεκλογές θα επηρεάσουν το ελληνικό πολιτικό σκηνικό; Δηλαδή, μπορεί να διαμορφώσει μια νέα πολιτική πραγματικότητα;

-- Εμείς ως Κόμμα είμαστε μετρημένοι στις εκφράσεις μας. Πολύ εύκολα ακούμε «νέο τοπίο», «άλλαξε η πραγματικότητα», «νέα Ευρώπη» και όλα αυτά τα νέα.

Ωστόσο, υπολογίζουμε σε θετικές διεργασίες και ανακατατάξεις και με αυτή την έννοια υπολογίζουμε σε νέα πράγματα, αλλά προσπαθούμε να τα δούμε πιο ουσιαστικά και ολοκληρωμένα.

Κατ' αρχήν, αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι, στη φάση που είμαστε τώρα, τι θα κάνει πριν απ' όλα το εργατικό κίνημα και πώς θα χειριστεί το ζήτημα που έχει να κάνει με την Κοινωνική Ασφάλιση, τις συλλογικές συμβάσεις κι όλο αυτό το μέτωπο.

Βεβαίως, είναι και οι αυτοαπασχολούμενοι και η φτωχή αγροτιά. Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι μόνο η σύνταξη, είναι και η Υγεία. Είναι η κοινωνική πολιτική, όπου το ένα σκέλος είναι η Υγεία και η Πρόνοια και το άλλο σκέλος είναι η σύνταξη. Δεν είναι μόνο το συνταξιοδοτικό. Επίσης, είναι το μεγάλο θέμα της Παιδείας που δεν αφορά μόνο τους μαθητές, τους φοιτητές και τους σπουδαστές, αλλά ολόκληρο το λαό.

Εμείς θεωρούμε ότι το επόμενο διάστημα πρέπει να υπάρχουν αγώνες, αντιστάσεις, πολυμορφία αγώνων. Να δημιουργηθούν προϋποθέσεις να δυσκολέψουμε, να ματαιώσουμε αντιλαϊκά μέτρα και ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση αντιμετωπίζουμε και τις ευρωεκλογές, ως μια μεγάλη ευκαιρία, όπου ο ελληνικός λαός τοποθετείται και απέναντι στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στα κόμματα που στηρίζουν στην Ελλάδα. Διότι την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης τη στηρίζουν σήμερα όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ. Πώς τη στηρίζουν; Τα κόμματα εξουσίας με χέρια και πόδια, όλα τα έχουν εφαρμόσει. Τα άλλα κόμματα λένε «ναι» στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ρίχνουν μερικές τουφεκιές στον αέρα.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει το εξής: Λέει ότι δεν το λέει αυτό η Ευρωπαϊκή Ενωση, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι χαλαρή σε αυτά. Και κατά κάποιον τρόπο αθωώνει την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εμείς δεν αθωώνουμε ούτε την ελληνική κυβέρνηση, ούτε την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και εν πάση περιπτώσει, θα είναι ευχής έργον, αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, σε όλη την Ευρώπη, δώσει ένα χαστούκι στην Ευρωπαϊκή Ενωση με την ενίσχυση εκείνων των δυνάμεων που αντιπαλεύουν με συνέπεια αυτήν την πολιτική και στο εθνικό και στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Προσπάθειες να ξεπεραστούν τα τελευταία εμπόδια

Η πορτογαλική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάλεσε χτες όλες τις χώρες - μέλη να επιδείξουν την απαραίτητη «πολιτική βούληση» για να ξεπεράσουν τα τελευταία εμπόδια πριν από την έγκριση της Συνθήκης, η οποία θα αντικαταστήσει το «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα».

«Υπάρχουν ακόμα προβλήματα και εμπόδια, αλλά πιστεύω ότι με πολιτική βούληση θα ξεπεραστούν», δήλωσε ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Λουίς Αμάντο κατά την άφιξή του στη σύνοδο των Ευρωπαίων ομολόγων του στο Λουξεμβούργο. «Ελπίζω ότι οι συνάδελφοί μου θα τηρήσουν μια θετική στάση, η οποία θα επιτρέψει να δοθεί μια καλή λύση», τόνισε ο Πορτογάλος υπουργός.

Μεταξύ των προβλημάτων που παραμένουν πριν από την έγκριση της Συνθήκης αυτής, η οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας την Πέμπτη και την Παρασκευή, είναι η επιθυμία της Πολωνίας να συμπεριληφθεί στην ίδια τη Συνθήκη μια ρήτρα, η αποκαλούμενη «συμβιβασμός των Ιωαννίνων», η οποία επιτρέπει σε μια μειοψηφία χωρών που διαφωνούν σε μια απόφαση να την παγώσουν για ένα διάστημα.

Και η Ιταλία μπορεί να εκφράσει επιφυλάξεις για τη Συνθήκη. Παρά το γεγονός ότι η Ρώμη δεν έχει πρόβλημα με την ίδια τη Συνθήκη, ζητεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες να μην επικυρώσουν σ' αυτήν τη Σύνοδο Κορυφής το νέο καταμερισμό των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος θα ισχύσει κατά την προσεχή θητεία του Ευρωκοινοβουλίου (2009-2014).

Με βάση το νέο αυτόν καταμερισμό, ο οποίος βασίζεται στον αριθμό των κατοίκων κάθε χώρας, η Ιταλία θα έχει για πρώτη φορά λιγότερους ευρωβουλευτές από τη Γαλλία και τη Βρετανία, πράγμα που αρνείται κατηγορηματικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ