ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Δυναμικά και μαζικά στο δρόμο

Βάζουν γυαλιά στους αντιδραστικούς δασκάλους οι αγωνιζόμενοι μαθητές

Motion Team

Δυναμική και μαζική διαδήλωση έκαναν χτες οι μαθητές σχολείων της Θεσσαλονίκης στο κέντρο της πόλης, έχοντας στην πρώτη γραμμή το αίτημά τους για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, ενώ πολύμορφα θα συνεχίσουν τη δράση τους με επόμενο σταθμό την 9η Νοέμβρη.

«Μαθητές - εργατιά μια φωνή και μια γροθιά», «Θέλουμε δημόσιο και δωρεάν σχολείο», «Μόνη δύναμή μας το Συντονιστικό» ήταν μερικά από τα συνθήματα που έδιναν τον τόνο στη μαχητική διαδήλωση των μαθητών στη Θεσσαλονίκη. Στη διάρκεια της διαδήλωσης οι μαθητές έκαναν δύο καθιστικές διαμαρτυρίες. Μία μπροστά στο δημαρχείο, δείχνοντας τις ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το πρόβλημα της σχολικής στέγης και μία λίγο πριν το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, διαμαρτυρόμενοι για τα δύο τροχαία δυστυχήματα (έξω από το 2ο ΕΛ Πολίχνης και το 7ο ΕΛ Καλαμαριάς), όπου σκοτώθηκαν δύο μαθητές.

Στη σύσκεψη του ΣΑΣΘ, μετά τη διαδήλωση, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με μαζική συμμετοχή σχολείων, υπερψηφίστηκε το πλαίσιο αιτημάτων και πάλης, καταγγέλθηκαν οι αυταρχικές συμπεριφορές διευθύνσεων σχολείων και αποφασίστηκε η πολύμορφη συνέχεια του αγώνα.

  • Σε κινητοποίηση προχωρούν σήμερα Πέμπτη στις 11 το πρωί έξω από τα σχολεία τους μετά από κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αλεξανδρούπολης τα σχολεία 1ο, 2ο, 3ο, 4ο ΕΛ και το 1ο ΤΕΕ Αλεξανδρούπολης.
Στη Λάρισα

Με διάφορες μορφές συνεχίζεται η κινητοποίηση σε δεκάδες σχολεία του Νομού Λάρισας, ενώ κάθε μέρα και νέα σχολεία μπαίνουν στη μάχη, υιοθετώντας το διεκδικητικό πλαίσιο του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Λάρισας (ΣΑΣΛ), το οποίο καλεί τους μαθητές να εντείνουν την πάλη τους και να συμμετάσχουν στις αγωνιστικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται. Συγκεκριμένα:

  • Στις 26 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, μετά το πέρας των σχολικών γιορτών, θα πραγματοποιηθεί μαθητική συναυλία με σύνθημα «Η δική μας γιορτή για ένα σχολείο των αναγκών μας - Τιμάμε το αντιφασιστικό ΟΧΙ του ελληνικού λαού, λέμε ΟΧΙ σ' αυτούς που πολεμάνε τη ζωή μας», στην οποία θα απευθύνει χαιρετισμό και εκπρόσωπος του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ.
  • Την 1η Νοέμβρη θα γίνουν πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
  • Στις 9 Νοέμβρη προγραμματίζεται νέο μαθητικό συλλαλητήριο.
  • Στις 17 Νοέμβρη, οι μαθητές καλούνται να πάρουν μέρος στην πορεία για το Πολυτεχνείο.

Το ΣΑΣΛ καλεί τους μαθητές όλων των σχολείων να προχωρήσουν, στο διάστημα 1-10 Νοέμβρη, σε εκλογές για την ανάδειξη των νέων 15μελών και 5μελών Μαθητικών Συμβουλίων.

Προκαλούν οι παιδονόμοι

Στο μεταξύ συνεχίζεται και εντείνεται η επιχείρηση τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων μαθητών, με στόχο να «σπάσουν» οι καταλήψεις των σχολείων και να σταματήσει ο αγώνας. Νέα κρούσματα εκδηλώθηκαν στο 10ο Λύκειο, στο 6ο Γυμνάσιο και στο Μαθητικό Σχολείο. Συγκεκριμένα:

  • Στο 10ο Λύκειο, όπου έγινε Γενική Συνέλευση, η οποία υιοθέτησε το διεκδικητικό πλαίσιο του Συντονιστικού και εξέλεξε Επιτροπή Αγώνα, ο διευθυντής, κ. Φώλιας, απείλησε τους εκπροσώπους της Επιτροπής ότι, αν δεν πιέσουν τους συμμαθητές τους να γυρίσουν στην τάξη, θα τους τιμωρήσει με αποβολή ή και με διώξιμο από το σχολείο τους! Μπροστά στην αποφασιστική στάση των μαθητών, αλλά και την παρέμβαση γονιών, υποχώρησε και πήρε πίσω τις απειλές.
  • Ο διευθυντής του 6ου Γυμνασίου επιχείρησε να τρομοκρατήσει μαθητή του 6ου Λυκείου, ο οποίος μοίραζε στους μαθητές το φυλλάδιο του Συντονιστικού. Πήρε τηλέφωνο στους γονείς του και ...κατήγγειλε ότι ο γιος τους ...έμπλεξε. Και τα έλεγε αυτά σε μια οικογένεια η οποία αναγκάστηκε να «κόψει» το παιδί της από το φροντιστήριο, λόγω οικονομικής αδυναμίας...
  • Ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου «κατάφερε» να «σπάσει» την κατάληψη, που γινόταν μετά από απόφαση του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου, εμφανιζόμενος μπροστά τους μαθητές σαν «μαινόμενος ταύρος», βρίζοντάς τους και κατηγορώντας τους ότι παρασύρονται από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ. Βεβαίως, ο εν λόγω «εκπαιδευτικός» ουδόλως ενδιαφέρεται αν στο σχολείο του υπάρχουν μαθητές που αναγκάζονται να δουλεύουν για να βοηθήσουν τους γονείς ν' ανταποκριθούν στα έξοδα της «δωρεάν» εκπαίδευσης. Οπως, π.χ., ο εκπρόσωπος του Μουσικού Σχολείου στο Συντονιστικό, ο οποίος δουλεύει, ως μουσικός, τα βράδια για να μπορεί να πληρώσει το φροντιστήριό του...

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σήμερα η πρώτη κινητοποίηση

Με αποχή από τα μαθήματα από την τρίτη ώρα και μετά, συγκέντρωση στις 11π.μ. στην πλατεία Κοραή και πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας οι μαθητές του Πειραιά δίνουν σήμερα την πρώτη τους απάντηση στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στην Παιδεία. Με συμμετοχή μεγάλου αριθμού σχολείων έχει συγκροτηθεί ήδη το Συντονιστικό Μαθητών Πειραιά. Και μια από τις πρώτες αποφάσεις του είναι η απάντηση στην οργανωμένη προσπάθεια που γίνεται μέσα από τα σχολικά βιβλία να παραποιηθεί η ιστορία: Οι μαθητές, εν όψει του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, αποφάσισαν μεθαύριο Σάββατο 27 Οκτώβρη να επισκεφτούν στις 5μ.μ., μαζί με αντιστασιακούς, σημεία που οι αντάρτες έδωσαν μάχες στην περίοδο της ναζιστικής κατοχής. Οι μαθητές Περάματος, Δραπετσώνας, Κερατσινίου θα επισκεφτούν την Ηλεκτρική. Του Κορυδαλλού, της Κοκκινιάς και του Ρέντη τη Μάνδρα του Μπλόκου και του Πειραιά το άγαλμα της Ηρώς Κωνσταντοπούλου.

Επόμενος σταθμός των κινητοποιήσεών τους η Παρασκευή 9 Νοέμβρη, όπου προγραμματίστηκε συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή στις 10π.μ. Για την οργάνωση της κινητοποίησης έχει οριστεί νέα συνάντηση του Συντονιστικού την Κυριακή 4 Νοέμβρη.


ΠΑΤΡΑ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΚΡΗΤΗ
Ξέρουν γιατί παλεύουν

Με κεντρικό σύνθημα «Θέλουμε δημόσιο και δωρεάν σχολείο» διαδήλωσαν χτες το πρωί στο κέντρο της Πάτρας μαθητές και μαθήτριες των σχολείων της πόλης που τελούν υπό κατάληψη, τα οποία αυτήν τη βδομάδα έφτασαν τα 17. Τόσο στην πορεία όσο και έξω από τη Νομαρχία κυριάρχησε το σύνθημα: «Θέλουμε σχολεία δημοκρατικά και όχι θερμοκήπια με μαθητές - φυτά». Οι μαθητές έδωσαν αγωνιστικό ραντεβού την 1η Νοέμβρη στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, μετά το οποίο θα πραγματοποιηθεί μάζεμα του Συντονιστικού. Επίσης, το ΣΑΣΠ καλεί όλα τα σχολεία της πόλης να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις για τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο την 1/11 και άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις.

Στα Γιάννενα

Την αδήριτη ανάγκη για σχολείο που να μορφώνει, για πραγματικά και αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία φέρνουν στο επίκεντρο των κινητοποιήσεών τους οι μαθητές του 5ου Ενιαίου Λυκείου στα Γιάννενα που τελεί υπό κατάληψη μαζί με άλλα σχολεία της πόλης. Κόντρα στις μεθοδεύσεις τρομοκράτησης (δύο φορές, πυροσβεστική και καθηγητής έκοψαν τις αλυσίδες, προκειμένου να «σπάσουν» ανεπιτυχώς την κατάληψη), τις νουθεσίες από «καλοθελητές» ότι είναι «μικροί και δε γνωρίζουν» οι μαθητές συνεχίζουν, κάνοντας ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν. Στο λύκειο αυτό που περιλαμβάνει και αθλητικές τάξεις, δυο μήνες περίπου μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς «δεν έχει έρθει κανένας προπονητής. Εθελοντικά αδιόριστοι γυμναστές μάς προπονούν στο στίβο και στην κωπηλασία», είπαν σύσσωμοι οι μαθητές στον «Ρ», επισημαίνοντας και την απουσία καθηγητή Φιλολογίας στη Γ΄ λυκείου. Στα παραπάνω προστίθεται το στρίμωγμα σε αίθουσες - κοτέτσια έως και 30 ατόμων.

Σήμερα στην Κρήτη

Με αποφάσεις σχολείων και μετά από μάζεμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Ηρακλείου αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συγκέντρωσης και πορείας για σήμερα, Πέμπτη 25 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας. Στην ανακοίνωσή του, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Ηρακλείου καλεί τους μαθητές σε κάθε σχολείο να προχωρήσουν άμεσα σε Γενικές Συνελεύσεις των σχολείων τους, συζητώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνολικά και σχεδιάζοντας τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους και τοπικά αλλά και σε επίπεδο Νομού μέσα από τον καλύτερο συντονισμό τους.


ΕΡΓΑΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Κοινές συσκέψεις για τα εργασιακά δικαιώματα

Η ΠΚΣ στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, από κοινού με σωματεία εργαζομένων, προχωρά σε μια σειρά από πρωτοβουλίες με στόχο τη γνωριμία των σπουδαστών με τα σωματεία τους, για να ενημερωθούν για τα δικαιώματα στη δουλιά καθώς και για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στις εργασιακές σχέσεις και στο Ασφαλιστικό.

Σήμερα, Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, στο Τμήμα Λογιστικής της Σχολής Διοίκησης Οικονομίας του ΤΕΙ Πειραιά θα περιοδεύσει και θα μιλήσει με τους σπουδαστές ο πρόεδρος του Σωματείου Λογιστών Αθήνας και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Λογιστών, Θωμάς Κακαβάς. Επίσης σήμερα, εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική θα συζητήσουν με σπουδαστές στο Τμήμα Υπολογιστών Συστημάτων της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) του ΤΕΙ Πειραιά στις 12 το μεσημέρι και στις 2 μ.μ. με σπουδαστές των Τμημάτων Πληροφορικής και Ηλεκτρονικής της ΣΤΕΦ Αθήνας.

Αύριο, Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, στα Τμήματα Εργων Υποδομής και Τοπογραφίας στη ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Αθήνας με τους σπουδαστές θα μιλήσει ο Γρηγόρης Γρηγοριάδης, μέλος της διοίκησης του ΤΕΕ. Επίσης αύριο, με σπουδαστές στη Σχολή Ναυπηγών της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Αθήνας, στις 2 το μεσημέρι, θα μιλήσει ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ