ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ
Κοινό Πλαίσιο της ΕΕ για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων

Προωθείται η υποβάθμιση των πτυχίων, η εξομοίωσή τους με πιστοποιητικά κατάρτισης, η εξίσωση προς τα κάτω μισθών και δικαιωμάτων. Καταψήφισε το ΚΚΕ

Εύστοχο - στο φόντο και των εξελίξεων - το σύνθημα «Μα εσύ με Κ.Ε.Σ., όλα τα ΚΑΙΣ», με το οποίο διαδήλωναν την προηγούμενη Πέμπτη οι φοιτητές
Εύστοχο - στο φόντο και των εξελίξεων - το σύνθημα «Μα εσύ με Κ.Ε.Σ., όλα τα ΚΑΙΣ», με το οποίο διαδήλωναν την προηγούμενη Πέμπτη οι φοιτητές
Το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων αποτελεί ακόμη ένα εργαλείο με το οποίο η ΕΕ επιδιώκει την υποκατάσταση της εκπαίδευσης, ως κοινωνικά οργανωμένης διαδικασίας μάθησης, από τη «διά βίου μάθηση». Μία εφήμερη, δηλαδή, μισοκατάρτιση των εργαζομένων με δεξιότητες, ανάλογα με τις ανάγκες που έχει κάθε φορά το κεφάλαιο.

Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, παρεμβαίνοντας χτες στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων αποτελεί έναν κατάλογο γνώσεων, δεξιοτήτων και προσόντων, που καλούνται να ακολουθούν όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ και με βάση το οποίο θα προβαίνουν στην αναγνώριση προσόντων που συνδέονται με την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση, ανεξάρτητα από τον τρόπο που αποκτήθηκαν.

Οπως σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, η αναγνώριση των προσόντων με βάση αυτό το πλαίσιο - κατάλογο σημαίνει ότι οι τίτλοι σπουδών που απονέμει το επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα των χωρών εξομοιώνονται με κάθε πιστοποιητικό απόκτησης δεξιοτήτων και προσόντων που θα χορηγούν διάφοροι φορείς ελεγχόμενοι από τις επιχειρήσεις. Κάτι τέτοιο οδηγεί στην αποσύνδεση του πτυχίου από τη δυνατότητα άσκησης επαγγέλματος και στην εξίσωση των εργασιακών δικαιωμάτων και των μισθών των εργαζομένων στο κατώτατο δυνατό επίπεδο, με στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης επισήμανε τα εξής:

«Η θέσπιση Ευρωπαϊκού Πλαισίου Επαγγελματιών Προσόντων (ΕΠΕΠ) ενισχύει την παρέμβαση της ΕΕ στα εκπαιδευτικά συστήματα των κρατών - μελών, την ομογενοποίηση και προσαρμογή τους σε προκαθορισμένους δείκτες ποιότητας και αποδοτικότητας. Αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο υποκατάστασης της εκπαίδευσης από την ευέλικτη "μάθηση", έξω από την κοινωνικά θεσμοποιημένη διαδικασία της εκπαίδευσης. Η γνώση αντικαθίσταται από μία εφήμερη, διαρκή μισοκατάρτιση που θα εφοδιάζει τους εργαζόμενους με τις δεξιότητες που κάθε φορά έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Η αναγνώριση των προσόντων αυτών δε θα γίνεται με βάση τους τίτλους σπουδών που απονέμει το επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα κάθε χώρας, αλλά κατόπιν εξετάσεων πιστοποίησης σε ελεγχόμενους από τους εργοδότες φορείς. Προωθείται έτσι ακόμη περισσότερο η αποσύνδεση του πτυχίου από τη δυνατότητα άσκησης επαγγέλματος.

H διασύνδεση μεταξύ των διάφορων επιπέδων εκπαίδευσης και διαφορετικών μορφών μάθησης, που αποσκοπεί στην εξίσωση της εμπειρικής μάθησης με τη συστηματική εκπαίδευση, επιχειρεί την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων και τη συμπίεση των μισθών του συνόλου των εργαζομένων στο κατώτατο δυνατό επίπεδο.

Γενικότερος στόχος της ΕΕ, μέσα από το σύστημα της διά βίου μάθησης και της πιστοποίησης των επαγγελματικών προσόντων, είναι να υποταγεί το σύνολο της εκπαίδευσης στις προτεραιότητες της αγοράς και στην ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, σε πλήρη διάσταση με τις μορφωτικές ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας.

Για τους παραπάνω λόγους καταψηφίζουμε την Εκθεση και την πρόταση της Επιτροπής».

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Κόντρα στην ιδιωτικοποίηση και την υποβάθμιση

Πληθαίνουν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων και τα καλέσματα σε κινητοποιήσεις την 1η Νοέμβρη

Με συνελεύσεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες, φοιτητές και σπουδαστές οργανώνουν τον αγώνα τους για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, κόντρα στην αντιεκπαιδευτική πολιτική. Φοιτητές και σπουδαστές προχωρούν καθημερινά σε γενικές συνελεύσεις, συνελεύσεις ετών και εξαμήνων και διεκδικούν με αγωνιστικές πρωτοβουλίες το δικαίωμα στην πραγματικά δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, δωρεάν συγγράμματα, σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις. Και απαιτούν να μην εφαρμοστεί - να καταργηθεί ο νόμος - πλαίσιο και να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία 36/05, που εξομοιώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων πανεπιστημίων και ΤΕΙ με εκείνα των αποφοίτων των διαφόρων κολεγίων και ΚΕΣ. Ηδη, προγραμματίζονται νέες εκπαιδευτικές συγκεντρώσεις την Πέμπτη 1 Νοέμβρη σε πολλές πόλεις.

Στην Αθήνα, στη συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια καλούν οι σύλλογοι φοιτητών Φυσικού, Οικονομικού και Νηπιαγωγών, ενώ την επόμενη βδομάδα είναι προγραμματισμένες οι περισσότερες γενικές συνελεύσεις. Στην Πάτρα, σε συγκέντρωση σήμερα, στις 6 μ.μ. από το Παράρτημα και πορεία στο κέντρο της πόλης καλούν οι σύλλογοι φοιτητών Θεατρικού, Φιλολογικού, Πολιτικών Μηχανικών, Ιατρικής, Μαθηματικού, Βιολογικού, Χημικού, Χημικών Μηχανικών, Η/Υ, Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων και Εστίας. Στην Πάτρα είναι ήδη προγραμματισμένη η επόμενη συγκέντρωση για την Παιδεία, την ερχόμενη Πέμπτη, 1 Νοέμβρη, στις 11 π.μ. στο Παράρτημα, με αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων. Στα Γιάννενα, σε κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι στην Ακαδημία καλεί ο σύλλογος φοιτητών Ιατρικής και ο σύλλογος ΔΕΠ του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στην Κέρκυρα, σε κινητοποίηση την 1η Νοέμβρη καλεί ο σύλλογος φοιτητών Μουσικού και στο Αγρίνιο ο σύλλογος φοιτητών του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών.

Μπλοκάρουν τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα

Χτες, στο πανεπιστήμιο Πειραιά, φοιτητές ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα της ΠΚΣ, προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στη συνέλευση του τμήματος Στατιστικής, απαιτώντας να μην περάσει η ισοτίμηση του πτυχίου τους με τα τρίχρονα μπάτσελορ. Η κινητοποίηση των φοιτητών έγινε με αφορμή αιτήσεις ισοτίμησης δύο αποφοίτων μπάτσελορ στο τμήμα. Τελικά, μετά από πίεση των φοιτητών αλλά και τη διαφωνία μερίδας καθηγητών, η συνέλευση δεν κατέληξε.

Στο πανεπιστήμιο Πατρών φοιτητές προχώρησαν σε κινητοποίηση στο εστιατόριο, απαιτώντας να μην παραδοθεί το εστιατόριο σε ιδιώτη και να μπορούν όλοι οι φοιτητές να σιτίζονται δωρεάν. Ο διευθυντής της φοιτητικής Εστίας έκλεισε το εστιατόριο. Να θυμίσουμε ότι φοιτητές οικότροφοι και μη έχουν προχωρήσει επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα σε κινητοποιήσεις απαιτώντας δωρεάν σίτιση.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Εξορμήσεις και εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Στο πλαίσιο της καμπάνιας πολιτικής δράσης της ΚΝΕ στα σχολεία, και με σύνθημα «Στον αγώνα της μόρφωσης και της ζωής νικητές είμαστε εμείς - Οργανώσου στην ΚΝΕ», το ΝΣ Εύβοιας της ΚΝΕ διοργανώνει καθημερινές εξορμήσεις στα Γυμνάσια και Λύκεια της Χαλκίδας. Σήμερα οι δυνάμεις της ΚΝΕ προγραμματίζουν εξορμήσεις στο 2ο Ενιαίο Λύκειο και αύριο στο Ενιαίο Λύκειο Κανήθου.

Με σύνθημα «Μαθαίνουμε την αλήθεια - αλλάζουμε τον κόσμο» οι Οργανώσεις Βάσης Μαθητών της ΚΝΕ διοργανώνουν την Κυριακή 28 του Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στη Χαλκίδα, εκδήλωση αφιερωμένη στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση. Στην εκδήλωση θα γίνει συζήτηση με αγωνιστές της Εθνικής αντίστασης, ΕΛΑΣίτες και ΕΠΟΝίτες. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Μ. Φουρλή, μέλος του Γραφείου του Νομαρχιακού Συμβουλίου Εύβοιας της ΚΝΕ. Επίσης, θα προβληθεί βίντεο - ντοκουμέντο από τον απελευθερωτικό αγώνα του λαού μας και θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφικού υλικού.

ΣΥΝ
Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε

Με επίθεση στην ΠΚΣ κατά τη διάρκεια ομιλίας του προχτές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, επιχείρησε ο Αλέκος Αλαβάνος, πρόεδρος του ΣΥΝ, να παρακάμψει την αποκάλυψη της διπρόσωπης στάσης του ΣΥΝ στις τοποθετήσεις του στην ΕΕ.

Ετσι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος σε ανακοίνωση της ΠΚΣ που καταδίκαζε τη στάση του ίδιου και του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ) στην Ευρωβουλή, αντί απάντησης, κατέφυγε στη συκοφαντία κατά της ΠΚΣ, λέγοντας ότι... παλιά τη μαύρη προπαγάνδα την έκανε η ΔΑΠ ενώ τώρα το ρόλο έχει αναλάβει η ΠΚΣ! Και, παρ' όλο που δεν αρνήθηκε ότι υπερψήφισαν στην αρμόδια επιτροπή και στην Ευρωβουλή για τα ΚΕΣ, προσπάθησε να το δικαιολογήσει ισχυριζόμενος ότι και άλλα «αριστερά κόμματα» της Ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας έκαναν το ίδιο...

Παράλληλα, για να ισορροπήσει τα πράγματα, ανέφερε τη θέση που παρουσιάζει σήμερα ο ΣΥΝ για τα ΚΕΣ, λέγοντας ότι στη χώρα μας πρέπει να καταργηθούν τα παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων. Φυσικά, απέφυγε κάθε αναφορά στην αναγκαιότητα ύπαρξης αποκλειστικά Δημόσιας και Δωρεάν Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ