ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέα πρόκληση κατά της Κούβας

Επιβεβαιώνεται η εντατικοποίηση της παρέμβασης του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για την ανατροπή του σοσιαλισμού που «βαφτίζεται» ...«μετάβαση στη δημοκρατία»

Ο αγωνιστής κουβανικός λαός έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι στηρίζει την Επανάστασή του, παρά τις απειλές των ιμπεριαλιστών

Associated Press

Ο αγωνιστής κουβανικός λαός έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι στηρίζει την Επανάστασή του, παρά τις απειλές των ιμπεριαλιστών
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέα μέτρα που στρέφονται κατά του κουβανικού λαού και της Επανάστασης ανακοίνωσε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, λίγες μόλις μέρες πριν τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στις 30 του Οκτώβρη, που για 16η φορά θα συζητήσει σχέδιο ψηφίσματος και θα καταγγείλει τη συνεχιζόμενη πολιτική του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, μιλώντας στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία Κουβανών αντεπαναστατών, διπλωματών και αναλυτών, χαρακτήρισε την Κούβα «τροπικό γκούλαγκ» και ζήτησε από τους συμμάχους των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον πλανήτη να προσφέρουν χρήματα και πολιτική στήριξη ώστε το νησί να είναι έτοιμο για τη λεγόμενη μετάβαση στη δημοκρατία, για μια λεγόμενη ελεύθερη κοινωνία, δηλαδή να συνεισφέρουν για την ανατροπή της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης της χώρας.

«Τώρα είναι η στιγμή να στηρίξουμε το δημοκρατικό κίνημα που ενισχύεται στη χώρα», δήλωσε απροκάλυπτα, και πρόσθεσε: «Είναι η στιγμή να σταθούμε δίπλα στον κουβανικό λαό καθώς αγωνίζεται για την ελευθερία του. Τώρα είναι η στιγμή που ο πλανήτης θα πρέπει να βάλει στην άκρη τις διαφορές του και να προετοιμαστεί για τη μετάβαση της Κούβας σε ένα μέλλον της ελευθερίας, της προόδου και της προοπτικής (...). Οι διαφωνούντες του σήμερα είναι οι αυριανοί ηγέτες της χώρας (...). Οταν τελικά ελευθερωθούν, σίγουρα θα θυμηθούν ποιος τους στήριξε».

Σε άλλο σημείο έκανε έκκληση στους Κουβανούς πολίτες λέγοντας ότι «έχετε τη δύναμη να σχηματίσετε τη μοίρα σας», ενώ απευθυνόμενος στο στρατό υποστήριξε ότι «μπορεί κάποτε να πιστέψατε στην επανάσταση. Τώρα μπορείτε να δείτε την αποτυχία της».

Οσον αφορά στον συνεχιζόμενο οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα, το BBC μετέδωσε ότι ο Τζ. Μπους υπογράμμισε πως θα διατηρηθεί όσο παραμένει το «μονοπώλιο» της κυβέρνησης της Αβάνας στην εξουσία.

Πάντως, όπως είχε διαρρεύσει νωρίτερα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος αναμενόταν να απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση ότι οι ΗΠΑ δε θα αποδεχτούν, όπως κυνικά ισχυρίζεται, «μια πολιτική μετάβαση κατά την οποία η εξουσία θα μεταφερθεί από τον Φιντέλ Κάστρο στον αδερφό του Ραούλ και όχι στον κουβανικό λαό».

Σε διάφορα ΜΜΕ διέρρευσε μάλιστα ότι ο Μπους θα λάβει και τρεις πρωτοβουλίες: Δημιουργία ενός διεθνούς «ταμείου ελευθερίας» για να βοηθήσει τους Κουβανούς να ξανακτίσουν τη χώρα τους(!). Παροχή άδειας σε ιδιωτικές ομάδες που να προωθούν την πρόσβαση στο διαδίκτυο σε Κουβανούς φοιτητές. Πρόσκληση στην κουβανική νεολαία να λάβει μέρος σε προγράμματα υποτροφιών(!). Επίσης, ότι θα επαναλάβει τα γνωστά φληναφήματα για διεξαγωγή «ελεύθερων και διαφανών εκλογών» και απελευθέρωση των λεγόμενων πολιτικών κρατουμένων. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκαν εκλογές για τα Δημοτικά Συμβούλια Λαϊκής Εξουσίας, με το λαό της Κούβας να συμμετέχει με ποσοστό που ξεπερνά το 95% και να εκλέγει τους αντιπροσώπους του.

Αμεση ήταν η απάντηση του Κουβανού ηγέτη, Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι ο λαός της Κούβας θα είναι αυτός που θα καθορίσει το πολιτικό μέλλον της χώρας και όχι η Ουάσιγκτον, ενώ αναμενόταν συνέντευξη Τύπου του Κουβανού υπουργού Εξωτερικών, Φελίπε Πέρες Ρόκε.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Επαγρύπνηση και αγώνας

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία εξελίσσεται μέχρι στιγμής η νέα καμπάνια αποσταθεροποίησης και ανατροπής της μπολιβαριανής διαδικασίας, με αφορμή τις διαδηλώσεις φοιτητών και την αποτυχημένη προσπάθεια απεργίας στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας.

Αυτές τις νέες απόπειρες πρόκλησης χάους και την ανανεωμένη εκστρατεία αποσταθεροποίησης της χώρας καταγγέλλει το ΠΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας, με αφορμή τα μεμονωμένα βίαια επεισόδια στις διαδηλώσεις των φοιτητών Ιδιωτικών Πανεπιστημίων ενάντια στη Συνταγματική Αναθεώρηση και «υπέρ της Δημοκρατίας», που βρίσκεται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης και έγκρισης στο Κοινοβούλιο.

Το ΚΚΒ καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη δράση διαφόρων κύκλων της αντίδρασης, που ενεργούν με διάφορους τρόπους και ορισμένες φορές εξαιρετικά βίαια και σε διάφορα επίπεδα, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους της ανατροπής έχοντας ως πρόσχημα τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το μέλος του ΠΓ Κάρλος Ακίνο, που πρόσθεσε ότι κύριος στόχος τους ήταν και παραμένει η δημιουργία των συνθηκών ανατροπής της μπολιβαριανής διαδικασίας και η επαναγκαθίδρυση μιας κυβέρνησης που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της εγχώριας ολιγαρχίας και του ιμπεριαλισμού. Τέλος ο Ακίνο κάλεσε το λαό, τις πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις και τις επαναστατικές δυνάμεις να επαγρυπνούν και να δώσουν τον αγώνα τους τόσο για την έγκριση της συνταγματικής αναθεώρησης κατά το δημοψήφισμα, αλλά και «να δώσουν όλες τους δυνάμεις ώστε να υπερασπιστούν την επανάσταση».

Μία ακόμη διάσταση της καμπάνιας της ολιγαρχίας είναι η κάλυψη από τα διεθνή ΜΜΕ, όπου πρόβαλαν πέραν του δέοντος τα μεμονωμένα επεισόδια.

ΡΩΣΙΑ
Αποκαλυπτικό γκάλοπ

Με τον παραπάνω τίτλο παρουσιάζουν τα ρωσικά ΜΜΕ τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, που διεξήγαγε η εταιρεία «ΛΕΒΑΝΤΑ» μέσα στον Οκτώβρη, σύμφωνα με τα οποία το 35% των Ρώσων θα ήθελαν ένα κοινωνικο-πολιτικό σύστημα όπως αυτό που είχε υπήρχε επί ΕΣΣΔ, ενώ ευχαριστημένο με το σημερινό σύστημα δηλώνει το 27% και ένα 19% θεωρεί πως καλύτερη είναι η «δυτική δημοκρατία».

Το ενδιαφέρον είναι πως αυτό το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης έρχεται παρά τους «ποταμούς δηλητηρίου» που έχουν ρίξει τα ρωσικά ΜΜΕ στο σοσιαλιστικό κοινωνικο-οικονομικό και πολιτικό σύστημα που υπήρχε στην ΕΣΣΔ.

Επίσης, η συγκεκριμένη δημοσκόπηση δείχνει πως το 60% των Ρώσων είναι αντίθετο με τις ιδιωτικοποιήσεις των βιομηχανικών επιχειρήσεων που έχουν γίνει.

Μεγάλο μέρος των Ρώσων τάσσεται υπέρ της επιστροφής στη «σχεδιασμένη οικονομία» (24%), ενώ την «οικονομία της αγοράς» υποστηρίζει μόλις το 15% και το 47% ζητά κάτι «ενδιάμεσο».

Να σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε μια στιγμή όπου παρατηρείται στη Ρωσία σημαντική αύξηση των τιμών στα τρόφιμα (αυξήθηκαν από 7% έως και 15% μέσα σ' ένα μήνα), με ολοφάνερη την αδυναμία της κυβέρνησης του Β. Ζουμπκόφ, παρά τις διακηρύξεις της, να τη σταματήσει.


Ι.Π.

ΓΑΛΛΙΑ
Εγκριση των αντιμεταναστευτικών μέτρων

ΠΑΡΙΣΙ.--

Εγκρίθηκαν, χτες, από το γαλλικό κοινοβούλιο, με πλειοψηφία, και τα δύο τελευταία μέτρα που απαρτίζουν το νέο μεταναστευτικό νομοσχέδιο. Τα δύο μέτρα αφορούν στην υποβολή σε εξέταση γνώσης της γαλλικής γλώσσας και «εξοικείωσης με τις γαλλικές αξίες» όσων ζητούν να λάβουν βίζα εισόδου στη Γαλλία για να συναντήσουν την οικογένειά τους, αλλά και την υποβολή τους σε τεστ DNA, προκειμένου να «πιστοποιηθεί» ο βαθμός συγγένειάς τους με το άτομο που τα προσκαλεί στη χώρα.

Και τα δύο μέτρα έχουν προκαλέσει σωρεία έντονων αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και ανθρωπιστικές οργανώσεις. Σε έναν ελιγμό της τελευταίας στιγμής, η κυβέρνηση αποδέχτηκε το τεστ DNA να μην είναι υποχρεωτικό για όλους όσοι ζητούν βίζα και να γίνεται με έξοδα της γαλλικής κυβέρνησης και όχι του αιτούντος. Ο αρμόδιος υπουργός Brice Hortefeux απάντησε στις επικρίσεις υποστηρίζοντας ότι το τεστ DNA έχει υιοθετηθεί ως μέτρο σε άλλες 12 ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία και η Ολλανδία.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα τόνισε ότι «ο μεταναστευτικός νόμος θα πρέπει να στηρίζεται σε αρχές ανθρωπιστικού δικαίου και όχι σε καταγραφή γενετικού υλικού, όπως γίνεται με τους εγκληματίες» και άφησε να εννοηθεί ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας ζητώντας την ακύρωση των μέτρων αυτών. Το ΚΚ Γαλλίας κατήγγειλε το σύνολο του νομοσχεδίου ως «θεσμοποίηση της ξενοφοβίας». Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 49% των Γάλλων συμφωνεί με το νομοσχέδιο και το 43% διαφωνεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ