Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Εγκριση των αντιμεταναστευτικών μέτρων

ΠΑΡΙΣΙ.--

Εγκρίθηκαν, χτες, από το γαλλικό κοινοβούλιο, με πλειοψηφία, και τα δύο τελευταία μέτρα που απαρτίζουν το νέο μεταναστευτικό νομοσχέδιο. Τα δύο μέτρα αφορούν στην υποβολή σε εξέταση γνώσης της γαλλικής γλώσσας και «εξοικείωσης με τις γαλλικές αξίες» όσων ζητούν να λάβουν βίζα εισόδου στη Γαλλία για να συναντήσουν την οικογένειά τους, αλλά και την υποβολή τους σε τεστ DNA, προκειμένου να «πιστοποιηθεί» ο βαθμός συγγένειάς τους με το άτομο που τα προσκαλεί στη χώρα.

Και τα δύο μέτρα έχουν προκαλέσει σωρεία έντονων αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και ανθρωπιστικές οργανώσεις. Σε έναν ελιγμό της τελευταίας στιγμής, η κυβέρνηση αποδέχτηκε το τεστ DNA να μην είναι υποχρεωτικό για όλους όσοι ζητούν βίζα και να γίνεται με έξοδα της γαλλικής κυβέρνησης και όχι του αιτούντος. Ο αρμόδιος υπουργός Brice Hortefeux απάντησε στις επικρίσεις υποστηρίζοντας ότι το τεστ DNA έχει υιοθετηθεί ως μέτρο σε άλλες 12 ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία και η Ολλανδία.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα τόνισε ότι «ο μεταναστευτικός νόμος θα πρέπει να στηρίζεται σε αρχές ανθρωπιστικού δικαίου και όχι σε καταγραφή γενετικού υλικού, όπως γίνεται με τους εγκληματίες» και άφησε να εννοηθεί ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας ζητώντας την ακύρωση των μέτρων αυτών. Το ΚΚ Γαλλίας κατήγγειλε το σύνολο του νομοσχεδίου ως «θεσμοποίηση της ξενοφοβίας». Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 49% των Γάλλων συμφωνεί με το νομοσχέδιο και το 43% διαφωνεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ