Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ
Πύρινη κόλαση

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.--

Πέντε νεκροί, πάνω από 36 τραυματίες, εκ των οποίων οι 18 είναι πυροσβέστες, σχεδόν ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι, ανυπολόγιστες υλικές ζημιές και ανείπωτη οικολογική καταστροφή, καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών και αγρών καμένα, είναι το καταστροφικό «έργο» των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών που συνεχίζουν για τρίτη μέρα να πυρπολούν τη νότια Καλιφόρνια.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), 560.000 άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την ευρύτερη περιοχή του Σαν Ντιέγκο, ενώ χιλιάδες πυροσβέστες κατέβαλαν αγωνιώδεις προσπάθειες να σώσουν μια ορεινή πόλη, που βρισκόταν σε πύρινο κλοιό.

Συνολικά, 16 μεγάλες φωτιές από τη Σάντα Μπάρμπαρα στα βόρεια του Λος Αντζελες μέχρι τα σύνορα με το Μεξικό, 240 χιλιόμετρα νοτιότερα, έχουν ήδη καταστρέψει μερικώς ή ολοσχερώς 1.500 σπίτια και άλλα κτίρια. Περισσότεροι από 8.000 πυροσβέστες, με τη βοήθεια 90 ελικοπτέρων και πυροσβεστικών αεροσκαφών, δίνουν τη μάχη με τις φλόγες. Ενώ οι πυρκαγιές συνεχίζονται, ο κυβερνήτης Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ ζήτησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους να κηρύξει τις φωτιές «εθνική καταστροφή», κάτι το οποίο θα σήμαινε την παροχή βοήθειας από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Στο μεταξύ, ο στρατός κινητοποιεί εκατοντάδες εφέδρους και στέλνει αεροσκάφη και ελικόπτερα στην Καλιφόρνια για να συνδράμει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Οι πυρόπληκτοι φιλοξενούνται σε δημόσιες εγκαταστάσεις και στάδια, όπου τους παρέχονται τα είδη πρώτης ανάγκης. Ομως, το όλο σκηνικό θυμίζει την απελπιστική κατάσταση της τεράστιας καταστροφής του κυκλώνα «Κατρίνα», με τις πλημμύρες στη Νέα Ορλεάνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ