ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Νέες «σκληρότερες» κυρώσεις από την Ουάσιγκτον

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν ανακοίνωσε, χτες, η αμερικανική κυβέρνηση, που ουσιαστικά αποτελούν συνέχεια των ανάλογων μέτρων του νόμου ντ' Αμάτο από τα μέσα της δεκαετίας του '90. Χαρακτηρίστηκαν, από αναλυτές, ως οι σκληρότερες των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Οι κυρώσεις αφορούν στο σώμα των «Φρουρών της Επανάστασης», που, εκτός από το στρατιωτικό του σκέλος, δραστηριοποιείται σε σειρά κλάδων και ελέγχει πλήθος επιχειρήσεων. Η Κοντολίζα Ράις ανακοίνωσε ότι «παγώνουν» οι λογαριασμοί 25 φυσικών και νομικών προσώπων στις ΗΠΑ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης, εταιρείες που ελέγχουν αλλά και τρεις ιρανικές τράπεζες, που, στο μεγαλύτερο μέρος τους, ανήκουν σε αυτούς. Ενδεικτικό είναι ότι οι τρεις τράπεζες καλύπτουν το 50% της ιρανικής τραπεζικής αγοράς.

Επιπλέον, προβλέπεται απαγόρευση συνεργασίας με τα συγκεκριμένα φυσικά και νομικά πρόσωπα σε αμερικανικά κεφάλαια, αλλά και απαγόρευση συνεργασίας με ξένες επιχειρήσεις που συνεργάζονται με αυτά. Ως αιτιολογία χρησιμοποιήθηκε το γνωστό πρόσχημα της «υποστήριξης της τρομοκρατίας» εκ μέρους του Ιράν και «η ανεύθυνη στάση του απέναντι στο πυρηνικό πρόγραμμα». Παρόλα αυτά, η Ράις επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον επιμένει στη διπλωματική οδό επίλυσης του ζητήματος.

Για «στρατηγικό λάθος» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ιράν, που χαρακτήρισε «παρέμβαση στα εσωτερικά της Τεχεράνης» το χαρακτηρισμό «τρομοκρατική οργάνωση» για τους «Φρουρούς της Επανάστασης». Για «άλλη μια επίθεση στην οποία το σώμα θα αντισταθεί» μίλησε ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Τζαφάρι.

Την ίδια ώρα, πάντως, στη Βόννη ανακοινωνόταν ότι εντός των προσεχών ημερών, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον πρώην και τον νυν διαπραγματευτή για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, επιβεβαιώνοντας ότι, προς στιγμήν, τουλάχιστον, συνεχίζεται η δυαρχία στην ιρανική εκπροσώπηση.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
«Χάνει την υπομονή της» η Αγκυρα

Ο τουρκικός στρατός όλο και αναπτύσσεται στα σύνορα με το Ιράκ

Associated Press

Ο τουρκικός στρατός όλο και αναπτύσσεται στα σύνορα με το Ιράκ
ΑΓΚΥΡΑ.--

«Η Τουρκία χάνει την υπομονή της και είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπάρξει σταθερότητα στα σύνορά της», διαμήνυσε, εκ νέου, χτες, ο Τούρκος Πρόεδρος Α. Γκιουλ. Ο πρωθυπουργός Ερντογάν, από την άλλη, πέταγε το γάντι στην Ουάσιγκτον υπογραμμίζοντας ότι «η Αγκυρα δε θα επηρεαστεί στις αποφάσεις της από τις αμερικανικές ανησυχίες». Συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ «ως στρατηγικός εταίρος θα έπρεπε να δρα μαζί με την Τουρκία, όπως το πράξαμε εμείς στο Αφγανιστάν».

Στην τουρκική πρωτεύουσα έφθασε, χτες, το απόγευμα, άλλη μια ιρακινή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Αμυνας, ενώ, το βράδυ, αναμένονταν και απεσταλμένοι του Αμερικανού πρέσβη στη Βαγδάτη για να συμμετάσχουν στις συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί. Η Αγκυρα επαναλάμβανε ότι «περιμένει σαφή μέτρα».

Από την άλλη, η αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση του Βορείου Ιράκ αμφισβητούσε την εντολή της κυβέρνησης Μάλικι, από τη Βαγδάτη, να «κλείσουν πάραυτα όλα τα γραφεία του ΡΚΚ» στην περιοχή, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχουν». Παράλληλα, και ενώ συνεχίζεται η ανάπτυξη πεσμέργκα (Κούρδων μαχητών) κατά μήκος των συνόρων, σφοδρές μάχες ξέσπασαν, τα ξημερώματα, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, όταν απωθήθηκε απόπειρα εισόδου Κούρδων ανταρτών στο τουρκικό έδαφος, κατά την οποία σκοτώθηκαν 30 αντάρτες.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα συνάντηση Ολμέρτ - Αμπάς, χωρίς προσδοκίες

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Συναντιούνται, πάλι σήμερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, σε μια ακόμη προσπάθεια, αν όχι να γεφυρώσουν, τουλάχιστον να καταλήξουν ως ένα βαθμό σε ένα ελάχιστο πλαίσιο συναίνεσης ενόψει της διεθνούς συνόδου που προγραμματίζουν οι ΗΠΑ για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Οι διαπραγματευτικές ομάδες των δύο πλευρών δεν έχουν, μέχρι στιγμής, καταφέρει να συμφωνήσουν σε κανένα μείζον ζήτημα, ενώ ο Εχούντ Ολμέρτ προσπάθησε, χτες, εμφανώς, να μειώσει τις προσδοκίες από τη σύνοδο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι «αν και κάνουν όλοι ό,τι μπορούν, υπάρχει περίπτωση ακόμη και να μην πραγματοποιηθεί».

Παράλληλα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπαράκ ενέκρινε σχέδιο εφαρμογής αντιποίνων κατά της Λωρίδας της Γάζας, κάθε φορά που εκτοξεύεται ρουκέτα, αρχής γενομένης από τη σταδιακή και περιορισμένη χρονικά διακοπή της ηλεκτροδότησης. Δεν έγινε σαφές πώς και πότε θα εφαρμοστεί το νέο μέτρο, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από Παλαιστινίους, που μίλησαν για πρόκληση και από ανθρωπιστικές οργανώσεις που κατήγγειλαν συλλογική τιμωρία. Μάλιστα, η ανακοίνωση συνέπεσε με έκκληση του ΟΗΕ για άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

Τέλος, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε δύο Παλαιστινίους στη βόρεια Γάζα «ενώ τοποθετούσαν βόμβα» και ειδικές του δυνάμεις σκότωσαν δύο ακόμη Παλαιστινίους, στο Κχαν Γιούνις, στη νότια Γάζα κατά τη διάρκεια μικρής εισβολής.

ΣΟΥΔΑΝ
Επίθεση ανταρτών σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Ενοπλοι της ανταρτικής οργάνωσης του Νταρφούρ «Κίνημα Δικαιοσύνης και Ισότητας» (JEM) επιτέθηκαν χτες στην περιοχή γεώτρησης πετρελαίου «Defra» στο Κοντοφάν του κεντρικού Σουδάν, απαγάγοντας έναν Ιρακινό και έναν Καναδό εργαζόμενο. Είπαν ότι οι όμηροι είναι «καλά στην υγεία τους», αλλά απείλησαν ότι θα εξαπολύσουν νέες επιθέσεις εάν μετά από μία βδομάδα δεν αποχωρήσουν απ' το Σουδάν οι αλλοδαποί εργαζόμενοι των «κινεζικών και των άλλων ξένων πετρελαϊκών εταιρειών».

Ο εκπρόσωπος των ανταρτών Μοχάμεντ Μπαχρ προσπάθησε να δικαιολογήσει την επίθεση στο «Defra» (όπου δραστηριοποιείται κονσόρτσιουμ κινεζικής και σουδανικής πετρελαϊκής εταιρείας) δηλώνοντας: «Θεωρούμε όλες τις ξένες εταιρείες φονιάδες επειδή με τα χρήματα του πετρελαίου η κυβέρνηση αγοράζει όπλα για να σκοτώσει τις γυναίκες και τα παιδιά του Νταρφούρ».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας επιβεβαίωσε την επίθεση των ανταρτών του JEM και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές στο Νταρφούρ θα επιτύχουν την εκεχειρία και θα λύσουν τα προβλήματα της περιοχής μέσω διαλόγου.

Εκπρόσωπος του σουδανικού στρατού ασχολήθηκε μόνον με το «επιχειρησιακό» σκέλος της επίθεσης χαρακτηρίζοντάς την «αμελητέα» και από «στρατιωτική άποψη ασήμαντη».

Νωρίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε όλες τις ανταρτικές οργανώσεις του Νταρφούρ να συμμετάσχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες που ξεκινούν το Σάββατο στη Λιβύη προειδοποιώντας με λήψη «δράσης» όσους επιχειρήσουν να υποβαθμίσουν την ειρηνευτική διαδικασία. Ωστόσο, προχτές τόσο οι αντάρτες του «JEM» όσο και εκείνοι της φράξιας «SLM-UNITY» είχαν ανακοινώσει ότι θα μποϊκοτάρουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες της Λιβύης...

ΗΠΑ
Ημέρα δράσης κατά του πολέμου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Το αίμα εκατομμυρίων Ιρακινών ρέει στα χέρια σας» φώναζε στην Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών η Ντεζιρέ Αλί-Φαϊρούζ της οργάνωσης «Code Pink»... Η διαδηλώτρια προσέγγισε το βήμα και κουνούσε τα «ματωμένα» χέρια της μπροστά στο πρόσωπο της Κοντολίζα Ράις, η οποία εκφωνούσε ομιλία σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για την πολιτική της διακυβέρνησης Μπους στη Μέση Ανατολή. Εννοείται ότι συνελήφθη μαζί με άλλα τρία άτομα με την κατηγορία της παρενόχλησης των εργασιών του Κογκρέσου.

Εντούτοις, η ενέργεια της Ντεζιρέ Αλί-Φαϊρούζ αποτελεί πρόγευση για το τι μέλλει γενέσθαι αύριο Σάββατο σε 11 πόλεις των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την οργάνωση «United for Peace and Justice» που πρωτοστατεί στη διοργάνωση των «μεγα-διαδηλώσεων» εναντίον του πολέμου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά και στο ενδεχόμενο ενός πολέμου εναντίον του Ιράν, για πολλούς Αμερικανούς θα είναι το «πρώτο βήμα» να μετατρέψουν το αντιπολεμικό τους αίσθημα σε δράση. Εκτός των 11 μεγάλων διαδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί να λάβουν χώρα ταυτόχρονα στη Νέα Υόρκη, τη Βοστόνη, το Σικάγο, το Λος Αντζελες, το Γιοχάνεσμπουργκ του Τενεσί, τη Φιλαδέλφεια, το Ορλάντο, τη Νέα Ορλεάνη, το Σολτ Λέικ Σίτι, το Σιάτλ και το Σαν Φρανσίσκο θα γίνουν και εκατοντάδες κινητοποιήσεις σε μικρότερες πόλεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ