Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Νέες «σκληρότερες» κυρώσεις από την Ουάσιγκτον

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν ανακοίνωσε, χτες, η αμερικανική κυβέρνηση, που ουσιαστικά αποτελούν συνέχεια των ανάλογων μέτρων του νόμου ντ' Αμάτο από τα μέσα της δεκαετίας του '90. Χαρακτηρίστηκαν, από αναλυτές, ως οι σκληρότερες των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Οι κυρώσεις αφορούν στο σώμα των «Φρουρών της Επανάστασης», που, εκτός από το στρατιωτικό του σκέλος, δραστηριοποιείται σε σειρά κλάδων και ελέγχει πλήθος επιχειρήσεων. Η Κοντολίζα Ράις ανακοίνωσε ότι «παγώνουν» οι λογαριασμοί 25 φυσικών και νομικών προσώπων στις ΗΠΑ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης, εταιρείες που ελέγχουν αλλά και τρεις ιρανικές τράπεζες, που, στο μεγαλύτερο μέρος τους, ανήκουν σε αυτούς. Ενδεικτικό είναι ότι οι τρεις τράπεζες καλύπτουν το 50% της ιρανικής τραπεζικής αγοράς.

Επιπλέον, προβλέπεται απαγόρευση συνεργασίας με τα συγκεκριμένα φυσικά και νομικά πρόσωπα σε αμερικανικά κεφάλαια, αλλά και απαγόρευση συνεργασίας με ξένες επιχειρήσεις που συνεργάζονται με αυτά. Ως αιτιολογία χρησιμοποιήθηκε το γνωστό πρόσχημα της «υποστήριξης της τρομοκρατίας» εκ μέρους του Ιράν και «η ανεύθυνη στάση του απέναντι στο πυρηνικό πρόγραμμα». Παρόλα αυτά, η Ράις επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον επιμένει στη διπλωματική οδό επίλυσης του ζητήματος.

Για «στρατηγικό λάθος» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ιράν, που χαρακτήρισε «παρέμβαση στα εσωτερικά της Τεχεράνης» το χαρακτηρισμό «τρομοκρατική οργάνωση» για τους «Φρουρούς της Επανάστασης». Για «άλλη μια επίθεση στην οποία το σώμα θα αντισταθεί» μίλησε ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Τζαφάρι.

Την ίδια ώρα, πάντως, στη Βόννη ανακοινωνόταν ότι εντός των προσεχών ημερών, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον πρώην και τον νυν διαπραγματευτή για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, επιβεβαιώνοντας ότι, προς στιγμήν, τουλάχιστον, συνεχίζεται η δυαρχία στην ιρανική εκπροσώπηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ