ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
Οταν οι πολυεθνικές αναλαμβάνουν και το ρόλο του νομοθέτη!

Η δράση των καναδικών μεταλλευτικών εταιρειών στην Κολομβία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι μικρές χώρες της Λατινικής Αμερικής από τις πολυεθνικές εταιρείες και τα κράτη της Βόρειας Αμερικής, δίνει η «εισβολή» των καναδικών μεταλλευτικών εταιρειών στην Κολομβία.

Σε μια αποκαλυπτική έρευνα της «Inter-press Service», μιας διεθνούς μη κερδοσκοπικής δημοσιογραφικής ένωσης, παρουσιάζονται στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι ξένες εταιρείες είναι (στην κυριολεξία) «κράτος εν κράτει» στην Κολομβία.

Μια από αυτές τις εταιρείες, η «Solana Resources», με έδρα το Κάλγκαρι του Καναδά, πέτυχε τον τριπλασιασμό της παραγωγής της, φθάνοντας τα 1.450 βαρέλια πετρελαίου τη μέρα, στο διάστημα Γενάρη - Σεπτέμβρη 2007.

Ομως, δεν είναι μόνο τα μεγάλα ανεκμετάλλευτα πετρελαϊκά κοιτάσματα που προσελκύουν το ενδιαφέρον των καναδικών εταιρειών στην Κολομβία. «Είναι η ιδιαίτερα ελκυστική φορολογική πολιτική που ισχύει για τις ξένες εταιρείες», ομολογεί ο Σκοτ Πράις, εκπρόσωπος της «Solana Resources».

Οπως καταγγέλλει ο Φρανσίσκο Ραμίρεζ, πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων στα μεταλλεία, οι καναδικές εταιρείες που εγκαταστάθηκαν στην Κολομβία επεξεργάστηκαν και επέβαλαν στην κολομβιανή κυβέρνηση τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των ξένων μεταλλευτικών εταιρειών.

Συγκεκριμένα, τη σχετική νομοθεσία επεξεργάστηκαν από κοινού η CIDA, δηλαδή η υπηρεσία διεθνούς οικονομικής βοήθειας της καναδικής κυβέρνησης και το κολομβιανό δικηγορικό γραφείο Μαρτίνεθ Κόρντομπα, το οποίο εκπροσωπεί πολλές πολυεθνικές αμερικάνικες, καναδικές και άλλες εταιρείες. Το 2001, το νομοσχέδιο που επεξεργάστηκαν οι παραπάνω έγινε νόμος του κράτους με απόφαση του υπουργείου Μεταλλείων και Ενέργειας της Κολομβίας!

Ενώ σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο οι ξένες μεταλλευτικές εταιρείες πλήρωναν ως φόρο το 10% της αξίας των εξαγωγών τους, με το νέο νόμο ο φόρος έπεσε στο 0,4%!

Μάλιστα, ενώ με τον προηγούμενο νόμο υπήρχε ένα πλαφόν για τον όγκο των εξαγωγών, με το νέο νόμο οι εταιρείες απέκτησαν δικαίωμα να εξάγουν όσες ποσότητες ήθελαν. Το αποτέλεσμα ήταν να εκτιναχτούν στα ύψη η παραγωγή και τα κέρδη τους.

Παράλληλα, με το νέο νόμο επιβλήθηκε ένα νέο εργασιακό καθεστώς εξοντωτικό για τους αφρο-κολομβιανούς εργαζόμενους. Για να αντιμετωπίσουν, μάλιστα, τις εργατικές αντιδράσεις, οι πολυεθνικές εταιρείες, σε συνεργασία με τις δεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις, έστησαν ένα όργιο δολοφονιών συνδικαλιστών. Υπολογίζεται ότι 2.245 συνδικαλιστές δολοφονήθηκαν και πάνω από 3.400 έγιναν στόχοι δολοφονικών επιθέσεων από τις οργανώσεις αυτές...

Μια άλλη πτυχή της ληστρικής πολιτικής των ξένων μεταλλευτικών εταιρειών στην Κολομβία αφορά στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Μεταξύ των άλλων, ο νόμος του 2001 προβλέπει ότι οι εταιρείες αυτές, αν πρέπει να κόψουν δέντρα στις περιοχές των μεταλλείων, έχουν δικαίωμα να εξάγουν την ξυλεία επί μία 30ετία, απαλλασσόμενες οποιουδήποτε φόρου!

Απολύσεις «ανταγωνιστικότητας»

Κατά χιλιάδες, ανακοινώνουν οι επιχειρήσεις τις απολύσεις προσωπικού. Το φαινόμενο έχει πάρει ενδημικές διαστάσεις και απλώνεται σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Το ενδιαφέρον βρίσκεται στο ότι ο λόγος των απολύσεων δεν είναι η κακή οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων, αλλά η μειωμένη ανταγωνιστικότητά τους.

Την περασμένη Πέμπτη, η γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία «Κράισλερ» ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την απόλυση 10.000 ωρομίσθιων υπαλλήλων εντός του 2008. Από αυτές, θα επηρεαστούν οι εργαζόμενοι σε πέντε εργοστάσια της εταιρείας στη Β. Αμερική.

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε επίσης ότι σκοπεύει να προχωρήσει και σε άλλες 1.000 απολύσεις έμμισθων εργαζομένων της, ενώ θα περιορίσει κατά 37% τις συμβάσεις εργασίας. Οι περικοπές αυτές έρχονται να προστεθούν στις 13.000 που είχε ανακοινώσει η «Chrysler» τον περασμένο Φλεβάρη, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσής της. Η εταιρεία αποφάσισε, παράλληλα, να σταματήσει οριστικά από την επόμενη χρονιά την παραγωγή τεσσάρων μοντέλων της.

Ο λόγος γι' αυτό το πογκρόμ των απολύσεων είναι η μειωμένη ανταγωνιστικότητα της «Κράισλερ» έναντι των ανταγωνιστών της. Πράγμα που σημαίνει ότι η εταιρεία για να αυξήσει το ποσοστό του κέρδους της θα πρέπει να «ξεφορτωθεί» ένα μέρος του «κόστους εργασίας»...

Μια μέρα πριν, η γαλλοαμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση, πέρυσι το Νοέμβρη, της γαλλικής «Alcatel» με την αμερικανική «Lucent», ανακοίνωσε για τους ίδιους λόγους ότι περικόπτει 4.000 θέσεις εργασίας επιπλέον των 12.500 θέσεων εργασίας που είχε ανακοινώσει ότι θα περικοπούν το Φλεβάρη. Οι σχεδιαζόμενες απολύσεις αφορούν το 20% των 82.500 εργαζομένων, τους οποίους απασχολεί συνολικά η εταιρεία.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ - ΕΥΡΩΕΠΙΤΟΚΙΑ Στα ύψη εκτινάχτηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Οκτώβρη, ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη, ωθώντας το ευρώ σε νέο ιστορικό ρεκόρ έναντι του δολαρίου, αλλά και ενισχύοντας το σενάριο για αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), παρά την οικονομική επιβράδυνση του τέταρτου τριμήνου. Σε δύσκολο «σταυροδρόμι» η ΕΚΤ από την αύξηση του πληθωρισμού από τη μία και την οικονομική επιβράδυνση από την άλλη.

ΗΠΑ - ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ Διπλάσιος σε σχέση με πέρυσι ήταν ο αριθμός των κατοικιών στις ΗΠΑ που απειλήθηκαν με κατάσχεση κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με έρευνα της «RealtyTrac». Συγκεκριμένα, συνολικά 446.726 κατοικίες βρέθηκαν σε κάποιου είδους διαδικασία κατάσχεσης την περίοδο Ιούλη - Σεπτέμβρη, 100,1% περισσότερες συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα. Αναμένεται, μάλιστα, οι κατασχέσεις να αυξηθούν τους επόμενους μήνες.

ΕΕ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ Κάτω από το μέσο κοινοτικό όρο, με πτωτική τάση, βρίσκονται οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με δημοσιοποιηθέντα στοιχεία της Eurostat, παρέμειναν στο 26% του ΑΕΠ (2003 και 2004) έναντι 26,2% (2002) και 26,7% (2001). Στην Ευρώπη των «25» έφτασαν στο 27,3% του ΑΕΠ (2004), έναντι 27,3% (2003), 27% (2002) και 26,8% (2001). Το υψηλότερο ποσοστό έχει η Σουηδία με 32,9% το 2004, με τη Γαλλία στο 31,2% και τη Δανία στο 30,9%, το δε χαμηλότερο η Λετονία με 12,6%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ