ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Προκλητική και απαράδεκτη η συμφωνία Βρετανίας - Τουρκίας

Ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ως προκλητική και απαράδεκτη κατήγγειλε τη συμφωνία συνεταιρισμού μεταξύ Βρετανίας και Τουρκίας, στην οποία αναγνωρίζεται ως «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» το κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό τμήμα της Βόρειας Κύπρου, παραβιάζοντας μάλιστα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, με Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου.

Οπως επισήμανε χαρακτηριστικά στην Ερώτησή της η Δ. Μανωλάκου, «πρόσφατα η Βρετανία υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία με τίτλο "Στρατηγική Συμμαχία Τουρκίας - Ηνωμένου Βασιλείου 2007/8", η οποία διέπεται καθαρά από διχοτομική λογική, αφού γίνεται αναφορά με συστηματικό τρόπο σε πρόνοιες και λογικές που αναγνωρίζουν ως τετελεσμένη την κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον τουρκικό στρατό και παραβιάζουν κατάφωρα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 541/83 της 18/11/1983 και 550/84 της 11/5/1984, που καταδικάζουν ως παράνομη και αποσχιστική οντότητα την "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου" και καλούν όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν οποιοδήποτε κυπριακό κράτος άλλο από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ταυτόχρονα, εκτιμάται από δημοσιεύματα ότι μέσα από αυτή τη συμφωνία η Κύπρος θυσιάζεται υπέρ των τουρκικών συμφερόντων και αποτελεί βρετανικό αντάλλαγμα στην Τουρκία για να μην εισβάλει στο Ιράκ».

Καταλήγοντας η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, καλεί την Επιτροπή να πάρει θέση τόσο για τη συμφωνία, όσο και για το αν αυτή παραβιάζει το διεθνές κοινοτικό δίκαιο και δημιουργεί πρόβλημα μεταξύ κρατών - μελών της ΕΕ.

Λονδίνο - Λευκωσία

Μετά το σάλο που προκάλεσε η βρετανο-τουρκική συμφωνία, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζιμ Μέρφι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι «η πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά στην αναγνώριση του ψευδοκράτους παραμένει η ίδια, δεν αναγνωρίζουμε και δε θα αναγνωρίσουμε χωριστή οντότητα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου».

Παράλληλα, ο ΓΓ της Κοινοπολιτείας, στην οποία συμμετέχει η Κύπρος, Ντόναλντ Μακίνον, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο και την Κύπρια υπουργό Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή, ισχυρίστηκε ότι «το διμερές ζήτημα μεταξύ της Κύπρου και της Βρετανίας, που προέκυψε από την πρόσφατη υπογραφή στο Λονδίνο της συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ της Βρετανίας και της Τουρκίας, μπορεί να επιλυθεί» λέγοντας ότι η θέση της Κοινοπολιτείας είναι υπέρ της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας, εδαφικής ακεραιότητας και ενότητας της Κύπρου.

Σύμφωνα με την Κύπρια ΥΠΕΞ, «η κυβέρνηση προβαίνει σε διάφορες ενέργειες, οι οποίες όμως δεν είναι προς δημοσιοποίηση, αναφορικά με τη συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας Βρετανίας - Τουρκίας», χαρακτηρίζοντας την υπογραφή από την πλευρά της Βρετανίας απαράδεκτη, ανακοινώνοντας παράλληλα τη ματαίωση της συνάντησής της, στις 3 Νοέμβρη, με τον υφυπουργό Εξωτερικών και Κοινοπολιτειακών Σχέσεων της Βρετανίας.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ ΠΡΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΕ
Πάρτε θέση για τη χρήση απαγορευμένων όπλων στη Γιουγκοσλαβία

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ για κρούσματα καρκίνου σε στρατιωτικούς του ΝΑΤΟ που υπηρέτησαν σε Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο και Αφγανιστάν

Τα αποκαλυπτικά άρθρα που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας στον ελληνικό Τύπο σχετικά με τα 23 κρούσματα καρκίνου σε Ελληνες στρατιωτικούς που υπηρέτησαν στα στρατεύματα του ΝΑΤΟ σε Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο και Αφγανιστάν, καθώς και αντίστοιχα κρούσματα στην Ιταλία και άλλες χώρες, επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες για τα ολέθρια αποτελέσματα της χρήσης απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά τη διάρκεια των βρώμικων πολέμων που εξαπέλυσαν ενάντια στους λαούς οι δυνάμεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Τα παραπάνω καταγγέλλει με ερώτησή του προς το Συμβούλιο της ΕΕ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Πρόσφατα δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο αποκαλύπτουν 23 κρούσματα καρκίνου που παρουσιάστηκαν σε Ελληνες στρατιωτικούς που υπηρέτησαν στα στρατεύματα του ΝΑΤΟ σε Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο και Αφγανιστάν μετά το 1996. Οι υποψίες για συσχέτιση των κρουσμάτων με την παραμονή σε μολυσμένες περιοχές από απεμπλουτισμένο ουράνιο εντείνονται, καθώς έχουν καταγραφεί 3 κρούσματα καρκίνου στο πεπτικό σύστημα, 2 στους όρχεις, 3 με λέμφωμα, ενώ για τους άλλους 15 δεν έχουν δοθεί στοιχεία. Αντίστοιχα κρούσματα καρκίνου έχουν εκδηλωθεί σε στρατιωτικούς και άλλων χωρών που έχουν στρατιωτικές αποστολές στις επίμαχες χώρες, όπως στην Ιταλία, όπου έχουν ήδη επίσημα επιβεβαιωθεί 225 κρούσματα και έχουν ήδη πεθάνει 37.

Πώς τοποθετείται το Συμβούλιο για τις ευθύνες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για τη χρήση απαγορευμένων όπλων στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας; Προτίθεται να αποζημιώσει τους στρατιώτες που μολύνθηκαν, καθώς και τον πληθυσμό;».

ΚΟΒ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Μπροστά σε μεγαλύτερες ευθύνες

Με μια σεμνή εκδήλωση, σύντροφοι και φίλοι του ΚΚΕ τίμησαν τους Μάκη και Μαρία Ποζατζίδη για τη σημαντική προσφορά τους

Τα εγκαίνια των ιδιόκτητων, πλέον, γραφείων της, που αποκτήθηκαν με την ευγενική προσφορά δύο συντρόφων, πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο το βράδυ τα μέλη και οι φίλοι της ΚΟΒ Αγίας Τριάδας Κοκκινιάς του ΚΚΕ, στην οδό Τερψιθέας 6, στη Νίκαια. Με άφθονο κρασί, μεζέδες και περίσσιο κέφι έστησαν μια μικρή γιορτή για να τιμήσουν τον σύντροφο Μάκη Ποζατζίδη και την σύζυγό του Μαρία, που με δικά τους έξοδα έγινε η αγορά του χώρου, στον οποίο και πριν στεγάζονταν τα γραφεία και παράλληλα έβαλαν στόχους για νέους αγώνες.

Αυτή η προσφορά δύο ανθρώπων της εργατικής τάξης, που ούτε ανθρώπους έχουν στη δούλεψή τους, ούτε καράβια και εργοστάσια, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, δεν είναι τυχαία. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σ. Μάκη είναι στενά δεμένο δεκαετίες τώρα με το ΚΚΕ, το Αχτιδικό Γραφείο, το μαζικό κίνημα, δημοτικός σύμβουλος στο δήμο. Και στους δύσκολους καιρούς εξορίστηκε στη Λέρο και στα Γιούρα για τα ιδανικά και την πίστη του στο ΚΚΕ. Παράλληλα, δείχνει και το μεγαλείο των κομμουνιστών και τη συνεχή προσφορά τους, προκειμένου να ενδυναμώσουν τη δράση του Κόμματος.

«Τη σημερινή εκδήλωση τιμής στους δύο συντρόφους μας, όπως τόνισε η Φωτεινή Λυκουρέση, γραμματέας της Οργάνωσης, δεν την έχουν ανάγκη οι ίδιοι, η σεμνότητά τους άλλωστε είναι γνωστή σε όλους μας. Ομως την έχουμε ανάγκη εμείς, για να παίρνουμε δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε με περισσότερο πείσμα, αταλάντευτα, κόντρα στο ρεύμα και να εντείνουμε τη δράση μας στο δρόμο που έχει χαράξει το Κόμμα μας και που, παρά τις φουρτούνες και τις δυσκολίες, μένει πάντα σταθερή εδώ και 90 χρόνια», επισημαίνοντας πως «η χειρονομία αυτή μας βάζει σε μεγαλύτερες ευθύνες».

Η οργάνωσή μας, πρόσθεσε, πρέπει να δώσει με αυταπάρνηση τη μάχη της οικονομικής εξόρμησης Δεκέμβρη - Γενάρη και να υπερκαλύψει το πλάνο της και κάλεσε τους συγκεντρωμένους σαν πρώτο βήμα «μαζικά να δώσουμε τη μάχη για την πικετοφορία στην πόλη μας και το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ».

Στους δύο συντρόφους για την ευγενική τους προσφορά απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ, ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, ο γραμματέας της ΚΟ Ρέντη - Κοκκινιάς, Παναγιώτης Κατηφές, η Ολυμπία Κυζίλη, μέλος του Γραφείου Πόλης της ΚΟΠ και πάμπολλοι οπαδοί και φίλοι του Κόμματος.

ΥΓΕΙΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
Αναβλήθηκε η πρώτη φάση της θεραπευτικής αγωγής

Δεν άρχισε τελικά χτες η πρώτη φάση της θεραπευτικής αγωγής του αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει κατά την άφιξή του στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, οι θεράποντες ιατροί του αρχιεπισκόπου στην Αθήνα «ζήτησαν να τον δουν και να συζητήσουν μαζί του και συζήτησαν τα της ενάρξεως της συμφωνηθείσης με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους θεραπείας, η οποία και αποφασίστηκε να αρχίσει με την ολοκλήρωση της μετεγχειρητικής αποκαταστάσεώς του». Σύμφωνα με πληροφορίες, η θεραπεία θ' αρχίσει πιθανότατα μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αφού ακόμα δεν έχουν επουλωθεί οι μετεγχειρητικές πληγές του ασθενούς. Η επιστροφή στην Ελλάδα, έχει συμβάλλει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην καλή ψυχολογική κατάσταση του αρχιεπισκόπου.

Να υπενθυμίσουμε, ότι ο προκαθήμενος της Εκκλησίας επέστρεψε την Παρασκευή το μεσημέρι, μετά από πολύωρο ταξίδι στην Αθήνα και με τη φράση «επιστρέφω στην Ιθάκη μου». Τόνισε επίσης, πως αναλαμβάνει την άσκηση των καθηκόντων του σε θέματα διοίκησης της Εκκλησίας, τα οποία είχαν διακοπεί για δύο μήνες.

Ζήτημα χρόνου, η αναγνώριση του πατριάρχη Θεόφιλου

Ζήτημα χρόνου φαίνεται πως είναι η αναγνώριση από το Ισραήλ, του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου. Σύμφωνα με όσα δημοσιοποιήθηκαν, η ειδική επιτροπή που συνεδρίασε την Κυριακή στο Ισραήλ, εξέδωσε θετική εισήγηση προς την κυβέρνηση Ολμερτ για την αναγνώριση του πατριάρχη. Μετά από πολλές αναβολές η επιτροπή τελικά αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει λόγος για να μην αναγνωριστεί ο κ. Θεόφιλος, ως πατριάρχης Ιεροσολύμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ