Τρίτη 30 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ ΠΡΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΕ
Πάρτε θέση για τη χρήση απαγορευμένων όπλων στη Γιουγκοσλαβία

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ για κρούσματα καρκίνου σε στρατιωτικούς του ΝΑΤΟ που υπηρέτησαν σε Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο και Αφγανιστάν

Τα αποκαλυπτικά άρθρα που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας στον ελληνικό Τύπο σχετικά με τα 23 κρούσματα καρκίνου σε Ελληνες στρατιωτικούς που υπηρέτησαν στα στρατεύματα του ΝΑΤΟ σε Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο και Αφγανιστάν, καθώς και αντίστοιχα κρούσματα στην Ιταλία και άλλες χώρες, επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες για τα ολέθρια αποτελέσματα της χρήσης απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά τη διάρκεια των βρώμικων πολέμων που εξαπέλυσαν ενάντια στους λαούς οι δυνάμεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Τα παραπάνω καταγγέλλει με ερώτησή του προς το Συμβούλιο της ΕΕ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Πρόσφατα δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο αποκαλύπτουν 23 κρούσματα καρκίνου που παρουσιάστηκαν σε Ελληνες στρατιωτικούς που υπηρέτησαν στα στρατεύματα του ΝΑΤΟ σε Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο και Αφγανιστάν μετά το 1996. Οι υποψίες για συσχέτιση των κρουσμάτων με την παραμονή σε μολυσμένες περιοχές από απεμπλουτισμένο ουράνιο εντείνονται, καθώς έχουν καταγραφεί 3 κρούσματα καρκίνου στο πεπτικό σύστημα, 2 στους όρχεις, 3 με λέμφωμα, ενώ για τους άλλους 15 δεν έχουν δοθεί στοιχεία. Αντίστοιχα κρούσματα καρκίνου έχουν εκδηλωθεί σε στρατιωτικούς και άλλων χωρών που έχουν στρατιωτικές αποστολές στις επίμαχες χώρες, όπως στην Ιταλία, όπου έχουν ήδη επίσημα επιβεβαιωθεί 225 κρούσματα και έχουν ήδη πεθάνει 37.

Πώς τοποθετείται το Συμβούλιο για τις ευθύνες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για τη χρήση απαγορευμένων όπλων στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας; Προτίθεται να αποζημιώσει τους στρατιώτες που μολύνθηκαν, καθώς και τον πληθυσμό;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ