Τρίτη 30 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Ψιλά γράμματα

...μαθαίνοντας Ιστορία στη σκιά της Διαμάντως Κουμπάκη
...μαθαίνοντας Ιστορία στη σκιά της Διαμάντως Κουμπάκη
Οταν ο αγώνας «να σπουδάσουν τα παιδιά» γίνεται αγωνία «να τα βγάλουμε πέρα», ποιος κάθεται να δώσει σημασία στο αντιδραστικό, αλλά ήδη ακριβοπληρωμένο περιεχόμενο της γνώσης; Εκεί, ήδη, αυτό που μετράει είναι η «αποκατάσταση». Μ' όποιο τίμημα, υπηρετώντας όποια ιδεολογία. Κάπου εκεί στρατολογούνται και οι πράκτορες. Που θα τους βρεις αργότερα μπροστά σου να πλασάρουν με ύφος χιλίων καρδιναλίων το ρεαλισμό της υποταγής στο ιμπεριαλιστικό σχέδιο.

Κάθε συνειρμός μ' όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας είναι ένας απλός συνειρμός, εξαιτίας της παράλληλης μετάδοσης διαφόρων ειδήσεων.

Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ είναι αποκαλυπτικές και για το πώς ξαναγράφεται η Ιστορία και για το ποιο είναι το σχέδιο.

Εμφανίζει - ως αυτονόητο - πως ο Μιλόσεβιτς κι όχι η ιμπεριαλιστική επέμβαση φταίει για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Μέσα στη φόρα, όμως, που πήρε για να υπερασπίσει το ιμπεριαλιστικό συμφέρον, ομολογεί το σχέδιο. Οτι τα πράγματα είναι χειρότερα: Δε θέλουμε, λέει, καμιά μεγάλη Μακεδονία, θέλουμε ένα μεγαλύτερο ΝΑΤΟ, μια μεγαλύτερη ΕΕ. Στο εσωτερικό των οποίων, βέβαια, συμπληρώνουμε εμείς, θα στενάζουν οι λαοί στο ζυγό του κεφαλαίου και θα μακελεύονται από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Οι αλυτρωτικές εξάρσεις - του Καρατζαφέρη περιλαμβανομένου - αποκαλύπτονται ως το μέσον για να συντηρείται η ένταση και να προβάλλει ως προοδευτική λύση η κοσμοπολιτική του κεφαλαίου κι αυτό είναι το πρόβλημα, καθώς όλοι μαζί οι από κάτω θα βρεθούν πιο σφιχτά δεμένοι. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα.

Πάμε γι' άλλα: Τα θέλουν και τα λένε ή τους ξεφεύγουν ορισμένοι; Οπως εκεί στην ΑΥΓΗ, που αναγορεύουν τον ΣΥΝ σε «ουσιαστική αντιπολίτευση». Πού την είδαν; Μόλις την προηγούμενη βδομάδα στην ΟΛΜΕ οι δυνάμεις του ΣΥΝ όχι μόνον αρνήθηκαν να αποφασίσουν συλλαλητήριο για το Ασφαλιστικό, αλλά έσπευσαν και να ξεχωρίσουν τους καθηγητές από τους άλλους εργαζόμενους, ενώ στελέχη του καταγράφονται και ως κυνηγοί μαθητών στις κινητοποιήσεις. Νωπή ακόμα η συμβολή της «Αρ.Ση.» (συσπείρωση πανεπιστημιακών του ΣΥΝ) στο νόμο - πλαίσιο. Ασε που δεν παραγράφεται ούτε μια από τις μέχρι τώρα συμμετοχές τους στους κατά καιρούς «διαλόγους».

Οτι υπάρχει θέμα κενού στη θέση του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει, αλλά όχι ως κενό αντιπολίτευσης. Κενό στη μηχανή εγκλωβισμού εργαζομένων υπάρχει, ειδικά όταν το ΠΑΜΕ αναδεικνύεται διαρκώς ως η μόνη ταξική συνδικαλιστική συσπείρωση για την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων. Εκεί, στην κατασκευή αναχώματος στο ΠΑΜΕ, δημιουργείται κενό κι αυτό σπεύδει να καλύψει ο ΣΥΝ με τη νέα φορεσιά του. Μόνο που αυτός ο βασιλιάς παραμένει γυμνός. Απόδειξη; Στις 7 Νοέμβρη!

Ασχετο: Επιστρέφοντας στη χαβούζα των διαφόρων, που πασχίζουν να μας πείσουν πως η τηλεοπτική τους προβολή είναι και πολιτικό γεγονός, στ' αυτιά μας ηχεί - απ' το τελευταίο περπάτημα στο χώρο της Βουλγάρας, απέναντι απ' το Βελούχι: «Τ' ανταρτόπουλα της Φούρνας πήραν δρόμο λευτεριάς (...) πήρανε και τη Σπινάσα πάνε οι Χίτες για την κάσα». Το 'λεγε στη γιορτή του ο μπαρμπα - Μήτσος και γελούσαν τα μουστάκια του.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ