Τρίτη 30 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ακόμα και αν κλείσει το θέμα του ονόματος, θα ανοίξουν πολλές πληγές

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη ΝΕΤ σχετικά με το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ

Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι πίσω από την αδιαλλαξία των Σκοπίων και την προκλητική τοποθέτηση του κ. Νίμιτς, βρίσκονται άλλα συμφέροντα, σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε χτες στη ΝΕΤ, στην εκπομπή «Συμβαίνει τώρα» και στη δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου. Παραθέτουμε στη συνέχεια τη σχετική συζήτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τη δημοσιογράφο της ΝΕΤ.

- Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι είμαστε κοντά σε ένα κλείσιμο του θέματος (των Σκοπίων);

- Αλέκα Παπαρήγα: Ακόμα κι αν κλείσει το θέμα - βεβαίως έχει σημασία πώς θα κλείσει - στην πραγματικότητα θα ανοίξουν πολλές πληγές. Δεν είναι το ζήτημα της ονομασίας το κυριότερο αυτή τη στιγμή. Τα Σκόπια όπως ξέρουμε είναι ένα αμερικάνικο προτεκτοράτο, εντάσσονται στα παιχνίδια των ΗΠΑ στην περιοχή. Συνδέονται με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου - μην ξεχνάτε ότι το ΝΑΤΟ δεν επιτρέπει να καθοριστούν τα σύνορα ανάμεσα στο Κόσσοβο και στη FYROM - και επομένως το Κόσσοβο ως νέο κράτος θα έχει ασαφή σύνορα. Ξέρουμε ακόμα, την εγγύτητα των πληθυσμών - αλβανικό στοιχείο κι από δω, κι από κει - και από αυτή την άποψη θα υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις. Μπερδεύεται επίσης το θέμα με τη διαμάχη για τους αγωγούς: από πού θα περάσουν, ποιο πετρέλαιο θα περάσει, τι θα γίνει με την αμερικάνικη «Σεβρόν» που εδρεύει στο Καζαχστάν. Επομένως μπερδεύονται πολλά πράγματα.

- Δημοσιογράφος: Υπάρχει μια αστάθεια πολιτική στα Σκόπια, ακριβώς για τους λόγους που μας αναλύσατε εσείς. Είναι στο Κοσσυφοπέδιο πολύ ρευστή η κατάσταση εκεί. Είναι έκρυθμη.

- Αλέκα Παπαρήγα: Εκεί, όπως ξέρετε, υπάρχει το σερβικό στοιχείο και το αλβανικό στοιχείο, που δυστυχώς τους έχουν διαχωρίσει, αν και κατά τη γνώμη μας είτε είναι Σέρβος είτε είναι Αλβανός, είτε αισθάνεται όπως θέλει, όλοι τους μπορούν να συμβιώσουν στα σύνορα ενός κράτους. Φτωχοί άνθρωποι είναι, εργαζόμενοι είναι, λαός είναι, γιατί να μην μπορούν να ζήσουν όλοι μαζί;

Ωστόσο πιστεύω ότι εάν επιδιώκεται ένα όνομα που να έχει μέσα το «Μακεδονία», να μην εμφανίζεται ούτε το σλάβικο, ούτε το αλβανικό στοιχείο, αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα στοιχείο ενότητας μέσα στα Σκόπια, αλλά ταυτόχρονα γινόμαστε όλοι όμηροι, όχι τόσο της ηγεσίας των Σκοπίων όσο των σχεδίων των ΗΠΑ στην περιοχή και των ανταγωνισμών που υπάρχουν.

- Δημοσιογράφος: Είναι η αδιαλλαξία των Σκοπίων ερμηνεύσιμη αυτή τη στιγμή;

- Αλέκα Παπαρήγα: Βέβαια. Εχουν πλάτες. Εχουν τις πλάτες των ΗΠΑ οι οποίες παρεμβαίνουν όταν υπάρχουν διαφορές, εμφανίζονται ως σωτήρες. Τους ενδιαφέρει παντού να υπάρχει κάποια διχόνοια ή διχογνωμία για να τη χρησιμοποιούν.

- Δημοσιογράφος: Πόσο όμως μπορεί να τραβήξει το θέμα αυτό, με την Ελλάδα να θέλει να το κλείσει προτού η FYROM εισαχθεί σε διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι το ΝΑΤΟ; Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ακούσαμε να λέει η κα Μπακογιάννη πριν από λίγο.

- Αλέκα Παπαρήγα: Εγώ πιστεύω ότι μπορεί και να μην δοθεί λύση. Μπορεί να υπάρχει ένας αμοιβαίος συμβιβασμός και το πρόβλημα να αναπαράγεται. Στο κάτω - κάτω η ηγεσία των Σκοπίων σκέφτεται ως εξής: 130 χώρες με έχουν αναγνωρίσει έτσι, μόλις γίνουν 150 λύσαμε το ζήτημα. Θα βρεθούν άλλες 20. Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύω ότι ξέρει πως πίσω από την αδιαλλαξία των Σκοπίων και την προκλητική τοποθέτηση του κ. Νίμιτς, βρίσκονται άλλα συμφέροντα. Ξαναλέω, η διαμάχη των αγωγών ή περί τους αγωγούς είναι ένα τεράστιο ζήτημα που έχει πάρα πολλές επιπτώσεις. Ακόμα και εσωτερικά ζητήματα στην Ελλάδα δέχονται τους επηρεασμούς των ανταγωνισμών ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ με τις ΗΠΑ, με τη Ρωσία κλπ. Είναι ένα θέμα που υπεισέρχεται και στο ίδιο το πολιτικό σύστημα της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ