Τρίτη 30 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Η ανούσια κόντρα συνεχίζεται

Συνεχίζεται η διαπροσωπική διαμάχη για την αρχηγία στο ΠΑΣΟΚ. Οι δυο κυριότεροι διεκδικητές (Παπανδρέου - Βενιζέλος) οξύνουν τους τόνους, όμως δε θίγουν τις βαθιά αντιλαϊκές επιλογές τους, ούτε φυσικά μπορούν να τις αποσιωπήσουν. Ισως γι' αυτό δε λείπουν και οι αρνητικές αναφορές στο ΚΚΕ, που τους χαλά τη σούπα. Βέβαια, η αδιαφορία των λαϊκών στρωμάτων προς τον καυγά (τους) για το πάπλωμα είναι τόσο φανερή, που αναγκάζονται να την αναγνωρίσουν δημόσια ως και κορυφαία στελέχη τους.

Ο Γ. Παπανδρέου

Ο Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», εξαπέλυσε επίθεση σε εξωθεσμικά κέντρα και ΜΜΕ που, όπως υποστηρίζει, τον πίεζαν να παραιτηθεί. Προανήγγειλε «αισθητικές αλλαγές» στα σύμβολα του κόμματος, και δήλωσε ότι θέλει τον Κ. Σημίτη «παρόντα στο νέο ξεκίνημα του ΠΑΣΟΚ». Κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Ηπειρο, φωτογραφίζοντας τον Ε. Βενιζέλο, μίλησε για προσωπικές στρατηγικές που έχουν ως στόχο να φέρουν το ΠΑΣΟΚ, «μικρό και κατακερματισμένο», στις πρακτικές της Ενωσης Κέντρου.

Μιλώντας αργά χτες το βράδυ στη ΝΕΤ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διαγραφών. Πρώτα «αντιλήψεων που οικοπεδοποιούν ή θέλανε να οικοπεδοποιήσουν το ΠΑΣΟΚ σε μικρά κομματάκια με μικρούς αρχηγίσκους», για να προειδοποιήσει αμέσως μετά ευθέως όσους αμφισβητήσουν τη «νέα συλλογικότητα», θυμίζοντας ότι «η έννοια της διαγραφής (...) είναι καταστατική διαδικασία». Ξαναεπιτέθηκε σε ΜΜΕ που «δεν μπόρεσαν να ποδηγετήσουν αυτή τη διαδικασία (σ.σ.: εκλογή προέδρου) και, τώρα, θέλουν να δημιουργήσουν μιαν αμφισβήτηση αυτής της διαδικασίας». Πρόσθεσε ότι «τιμώ και θα τιμώ τον κύριο Σημίτη και τον θέλω πάντα παρόντα στις διεργασίες στο κόμμα μας». Και εξαπέλυσε βολές κατά του ΚΚΕ μιλώντας για συντηρητισμό και δογματισμό, ενώ αργότερα είπε ότι «η έννοια του σοσιαλισμού απαξιώθηκε από τη Σοβιετική Ενωση».

Κατόπιν επαναβεβαίωσε, ουσιαστικά, τη θέση του υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης, απέφυγε να πάρει θέση για το Σκοπιανό, μίλησε για «ανάγκη» νέου εκλογικού συστήματος και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ε. Βενιζέλος

Από την πλευρά του, ο Ε. Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», δήλωσε ότι «ορισμένοι εκλαμβάνουν την αυτοκριτική ως συλλογική αυτοταπείνωση και ως ατομική υπεκφυγή. Θεωρούν επίσης ότι αυτοκριτική είναι η μετάθεση των ευθυνών από το παρόν στο παρελθόν και μάλιστα σταδιακά, από το πρόσφατο στο απώτερο».

Περιοδεύοντας στη Βόρεια Ελλάδα επέμεινε να επικεντρώνει στο πρόσωπο και όχι στις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Ετσι παρέπεμπε σε δημοσκοπήσεις που θέλουν το ΠΑΣΟΚ να κερδίζει με τον ίδιο αρχηγό του. Δεν απάντησε πάντως στα λεγόμενα του Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» δήλωσε ότι ο Ε. Βενιζέλος δεν κάνει για αρχηγός. Μιλώντας χτες βράδυ σε συγκέντρωση στο Σπόρτιγκ, στην Αθήνα, λίγο - πολύ εξέφρασε ανησυχίες για τη διενέργεια της εκλογικής διαδικασίας και το σεβασμό του αποτελέσματος.

Ο Κ. Σκανδαλίδης

Ο τρίτος της κούρσας διαδοχής, Κ. Σκανδαλίδης, περιοδεύοντας στην Κεντρική Ελλάδα έσπευσε να χαρακτηρίσει τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Κώστα Σημίτη «αναγκαστική διαχειριστική περίοδο που κυνηγούσαμε την ΟΝΕ και το ευρώ», συμπληρώνοντας πως «το πρόγραμμα σύγκλισης που εφάρμοσε ο Κώστας Σημίτης το δημιούργησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, το καλοκαίρι του 1994».

Χτες παρουσίασε την πρότασή του για την «κυβερνώσα αριστερά» σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι βασικός της πόλος - αλλά όχι αποκλειστικός - θα είναι το αναγεννημένο ΠΑΣΟΚ. Τόνισε ότι πρέπει να περάσουμε από τον άγονο δικομματισμό ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, στον γόνιμο διπολισμό προόδου και συντήρησης, αριστεράς και δεξιάς. Οτι μέσα από ουσιαστικό διάλογο μπορούν να προκύψουν προγραμματικές και κυβερνητικές συγκλίσεις, να ανοίγουν δρόμοι ώστε και αυτοδυναμίες να υπάρχουν, αλλά και διεύρυνση της πολιτικής βάσης της εξουσίας.

Σχολιάζοντας σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με πρόσχημα εθνικούς λόγους, είπε ότι αυτά τα σενάρια είναι λίγο τυχοδιωκτικά και δεν πιστεύει ότι ο Κ. Καραμανλής θα φτάσει ως αυτό το σημείο. Επίσης, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει πρόθεση από κανέναν να μην πάμε ομαλά στις εκλογές της 11ης Νοεμβρίου». Αλλά και πως «κανένας δεν έχει τα κότσια να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ. Οποιος φύγει θα φύγει μόνος του».

Αργά το απόγευμα, τις θέσεις τους για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος παρουσίασαν σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη και οι πρόεδροι των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΓΣΕΒΕΕ.

Στο μεταξύ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωνε στο ΑΠΕ: «Πιστεύω ότι δεν έχουμε κατορθώσει αυτό για το οποίο γίνεται η ψηφοφορία, δηλαδή να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον της κοινωνίας».

Σημειωτέον επίσης ότι οι εκδόσεις Λιβάνη φρόντισαν να στείλουν χτες ανακοίνωση για το αναμενόμενο βιβλίο του Κ. Λαλιώτη. Εκεί, στη θεματική ενότητα με τίτλο «ΤΟ ΠΑΣΟΚ ανάμεσα στις συμπληγάδες του 2000 και του 2004» υπάρχουν πέντε κεφάλαια με άκρως ενδεικτικούς τίτλους: «2007. Το ΠΑΣΟΚ σε κρίσιμη καμπή», «2004. Το Στοίχημα κι ο Χρόνος», «2003. Μια παραίτηση με 40 Υστερόγραφα», «2001. Το φιλί της ζωής για το ΠΑΣΟΚ του Μέλλοντός μας» και «2000. Καμπανάκια και καμπάνες ηχούν για μια προβληματική τετραετία 2000-2004». Δεν κρύβεται τόση αγάπη για τον Σημίτη...

Τέλος, τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν στον κυριακάτικο Τύπο, έδιναν το προβάδισμα στον Γ. Παπανδρέου για την προεδρία του κόμματος (στις δύο μάλιστα ξεπερνά το 50% όσων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ απάντησαν). Τον δε Ε. Βενιζέλο σε πλεονεκτικότερη θέση σε μία δικομματική αναμέτρηση με τον Κ. Καραμανλή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συναντήσεις πρώην και νυν προέδρων για τις υποθέσεις των αστών(2014-11-21 00:00:00.0)
Η εσωκομματική αντιπαράθεση καλά κρατεί(2008-06-18 00:00:00.0)
Μία από τα ίδια(2007-11-13 00:00:00.0)
Δήλωναν πίστη στη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική(2007-11-03 00:00:00.0)
Προς τη νέα ηγεσία με την... παλιά αντιλαϊκή πολιτική(2007-09-18 00:00:00.0)
Προετοιμασίες για την "τελική έφοδο"(1996-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ