Τρίτη 14 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Προετοιμασίες για την "τελική έφοδο"

Καθοριστική για την έκβαση της εσωκομματικής διαμάχης η παρέμβαση του Α. Παπανδρέου

Τηνπαρέμβαση του Α. Παπανδρέου αναμένουν οι αντιμαχόμενες ομάδες στο ΠΑΣΟΚ, για να καθορίσουν την τακτική τους για την "τελική έφοδο" προς την κομματική εξουσία στο συνέδριο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δέχτηκε χτες το βράδυ τον γραμματέα της ΚΕ Κ. Σκανδαλίδη και εντός της βδομάδας, πρόκειται να δεχτεί και άλλα ηγετικά στελέχη του κινήματος, χωρίς να έχει διευκρινιστεί, ωστόσο ούτε ποια ούτε πότε.

Μετά τη συνάντηση, που κράτησε 45 λεπτά και έγινε χωρίς την παρουσία "τρίτου", ο Κ. Σκανδαλίδης δήλωσε ότι είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση, στην οποία του μετέφερε τις απόψεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του κινήματος για την πορεία προς το συνέδριο. Από την πλευρά του ο Α. Παπανδρέου, σύμφωνα με τον Κ. Σκανδαλίδη, εξέφρασε ορισμένες βασικές σκέψεις που θα τις μεταφέρει σήμερα στη συνεδρίαση του Ε Γ και υπογράμμισε ότι τον ενδιαφέρει η ενότητα του ΠΑΣΟΚ και αγωνιά για την πορεία και την ενότητά του. Βασικό ζήτημα για την παράταξη ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ θεώρησε την πορεία της υγείας του Α. Παπανδρέου, για τον οποίο είπε ότι τον είδε πολύ καλύτερα από την τελευταία φορά.

Οι προσκείμενοι στον Κ. Σημίτη έχουν δηλώσει πως θα επιθυμούσαν να μη θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία στο συνέδριο, ώστε να διευκολύνει τις εξελίξεις για την ανάδειξη του πρωθυπουργού ως "διαδόχου" του, ενώ η ομάδα Α. Τσοχατζόπουλου θα ήθελε ο Α. Παπανδρέου να παρέμβει υπέρ των δικών τους θέσεων και να τους ενισχύσει στην κούρσα για τη διαδοχή. Την άποψη ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη τι θέλει ο ίδιος ο Α. Παπανδρέου εξέφρασε ο υπουργός Αμυνας Γερ. Αρσένης,ενώ ο Ε. Βενιζέλος τόνισε ότι "είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε την επιθυμία και τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ". Αντίθετα, ο Ε. Γιαννόπουλος δήλωσε ότι "δεν είναι κανείς βέβαιος ότι αν πει ο κ. Παπανδρέου ψηφίστε Τσοχατζόπουλο ότι θα τον ακολουθήσουν".

Σήμερα θα συνεδριάσει το ΕΓ για να οριστικοποιήσει την εισήγησή του για τις αρμοδιότητες του αντιπροέδρου, παίρνοντας υπόψη του και τις επιθυμίες του ιδρυτή του κινήματος, ενώ αύριο ο Κ. Σκανδαλίδης θα συναντηθεί με τον Κ. Σημίτη.

Παράλληλα, όμως, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο ομάδων. Ο Α. Τσοχατζόπουλος με δύο παρεμβάσεις του το Σαββατοκύριακο, εξήγησε τη θέση του για συλλογική ηγεσία και "διακριτούς ρόλους", ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για το ποιος θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, τονίζοντας πως το συνέδριο θα αποφασίσει τελικά ποιος θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός. Παράλληλα, υπαινίχθηκε πως οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του "δε θέλουν πια το ΠΑΣΟΚ, αλλά θέλουν κάτι άλλο".

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλος,μετά τη συνάντηση που είχε χτες το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, την οποία χαρακτήρισε φιλική και γόνιμη, επισήμανε την αρνητική εικόνα που δημιουργείται τις τελευταίες βδομάδες για την κυβέρνηση και επανέλαβε τη θέση του για μορατόριουμ στο εσωκομματικό μέτωπο. Ανέφερε ότι κοινός στόχος των στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι"η ενότητα, η σοβαρότητα του χώρου και η ικανότητά του να ασκήσει την εξουσία και να διεκδικήσει τη νίκη στις επόμενες εκλογές".

Το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει σε ένα συνέδριο "που θα εξαντλείται σε αντιπαραθέσεις για την κατανομή των αξιωμάτων και οργανωτικού ελέγχου του κόμματος, που θα οδηγήσει σε μια πορεία διάσπασης, συρρίκνωσης και ήττας", εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Νοσοκομείων του ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεργασίες και προσωπικές... αναρριχήσεις(2001-09-04 00:00:00.0)
Εσωκομματικές εκλογές με... ομοψυχία(2001-01-24 00:00:00.0)
Νέα "ψήφος εμπιστοσύνης" στην αντιλαϊκή πολιτική(1998-11-10 00:00:00.0)
Σημίτης - Ακης εφ' όλης της ύλης(1998-07-22 00:00:00.0)
Πολιτική συμφωνία και άγρια φαγωμάρα(1996-04-30 00:00:00.0)
Παραιτήθηκε ο Α. Παπανδρέου(1996-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ