Τρίτη 14 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΟΤΕ
Ολομέλεια Εφετείου και ποινική δίωξη, ζητά ο εισαγγελέας

Μεγάλη κινητικότητα παρουσίασε χτες από δικαστικής πλευράς η υπόθεση της προμήθειας 1.100.000 ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ από τις εταιρίες ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ΖΗΜΕΝΣ το 1994. Ο εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Λ. Καράμπελας,που είχε διενεργήσει συμπληρωματική προκαταρκτική έρευνα, αφού μελέτησε το σχετικό πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ζήτησε, με τη σύμφωνη γνώμη και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθ. Σιούλα,τη σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου, με σκοπό την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου.

Ο εισαγγελέας ζητά να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για απάτη ιδιαίτερα μεγάλης αξίας που τελέστηκε εις βάρος του ελληνικού δημοσίου, με ιδιαίτερα τεχνάσματα και κατ' εξακολούθηση, δωροδοκία και δωροληψία,ψευδείς βεβαιώσεις,παράβαση καθήκοντος,απιστία σε βάρος του ΟΤΕ και ψευδορκία.Οι τρεις πρώτες πράξεις επιβαρύνονται από τις διατάξεις του νόμου 1608/50 "περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος" και έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα. Οι υπόλοιπες τρεις διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος. Σε σχέση με τις παλαιότερες προμήθειες, υπάρχουν καταγγελίες για χρηματισμό ανώτατων στελεχών του Οργανισμού. Οι καταγγελίες αυτές είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη Κυριακή μέσα από τις στήλες της εφημερίδας "Καθημερινή".

Την τελική απόφαση για σύγκληση ή μη της Ολομέλειας του Εφετείου θα πάρει ο πρόεδρος της Τριμελούς Επιτροπής Διοίκησης του δικαστηρίου αυτού Γ. Κανελλόπουλος.Αν συγκληθεί η Ολομέλεια, θα αποφασίσει την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης και την ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτη ειδικό ανακριτή, για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης. Στο στάδιο της ανάκρισης θα απαγγελθούν οι κατηγορίες κατά συγκεκριμένων μη πολιτικών προσώπων.

Σύμφωνα με την εισαγγελική εισήγηση, ο εφέτης ειδικός ανακριτής, που θα αναλάβει τη διαλεύκανση της υπόθεσης, θα ερευνήσει και τις καταγγελίες για δωροδοκία υψηλόβαθμων στελεχών του ΟΤΕ την περίοδο 1987-1990 από τις εταιρίες ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ΖΗΜΕΝΣ. Το σχετικό δημοσίευμα της "Καθημερινής" αναφέρει ότι σημαντικά στελέχη του Οργανισμού είχαν ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό και είχαν καταθέσει σ' αυτούς μεγάλα χρηματικά ποσά. Τροφοδότης λογαριασμός θεωρείται, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο υπ' αριθμόν 0709-60-011-025 στην Τράπεζα ΧΑΝΤΕΛΣ ΜΠΑΝΚ του Βερολίνου, από τον οποίο έχουν γίνει μεταφορές ποσών συνολικού ύψους 6 εκατομμυρίων δολαρίων και μάλιστα σε ημερομηνίες κατά τις οποίες γίνονταν αναθέσεις ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ ή είχαν γίνει λίγο νωρίτερα. Δικαίωμα υπογραφής στο λογαριασμό αυτό είχαν ο ιδιοκτήτης της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ο αντιπρόεδρός της και ένας Ανατολικογερμανός υπήκοος.

Ο Αθ. Σιούλας

Υπέρ της σύγκλησης της Ολομέλειας Εφετών τάχθηκε και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθ. Σιούλας και χαρακτήρισε αναγκαία την παραπομπή της υπόθεσης σε ειδικό ανακριτή.

Ο Αθ. Σιούλας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων είπε ότι θα πρέπει να γίνει δεκτή η εισήγηση για σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών και ο δικαστής που θα αναλάβει την υπόθεση να είναι ιδιαίτερα μεγάλου κύρους, επειδή πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση, με την οποία έχει ασχοληθεί και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σε άλλη ερώτηση για τις ψηφιακές παροχές ο Αθ. Σιούλας είπε ότι υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις πως "κάτι τρέχει" και πρέπει να διενεργηθεί ανάκριση, ενώ έμμεσα αποδοκίμασε τη συμπληρωματική προκαταρκτική εξέταση που είχε διενεργηθεί το περασμένο καλοκαίρι, λέγοντας ότι "οι προκαταρκτικές εξετάσεις δεν προσήκουν σε τέτοιες υποθέσεις".

Μάλιστα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου καταφέρθηκε κατά του πρώην προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Χρ. Τζανακάκη,κατηγορώντας τον για παράβαση της ιεραρχίας και τους χειρισμούς του στην υπόθεση των ψηφιακών. Στο σημείο αυτό είπε χαρακτηριστικά για τον Χρ. Τζανακάκη ότι "παρανόμως" δεν τον άκουσε, όταν του είχε ζητήσει τότε την παραπομπή της υπόθεσης στην Ολομέλεια Εφετών.

Τέλος, για τον εισαγγελέα Γ. Ζορμπά,ο Αθ. Σιούλας είπε ότι τελικά δικαιώθηκε, αφού ο Λ. Καράμπελας κάνει αναφορά στο "πόρισμα Ζορμπά".

Εγγραφο Βενιζέλου

Επείγον έγγραφο στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθ. Σιούλα απέστειλε την Κυριακή, αμέσως μετά το επίμαχο δημοσίευμα της "Καθημερινής", ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλος,με το οποίο ζητούσε να κινηθούν οι διαδικασίες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης με τις ψηφιακές παροχές.

"Ο δημόσιος βίος, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης στο έγγραφό του, δεν αντέχει σκιές. Για το λόγο αυτό παρακαλώ να προβείτε σε όλες τις αναγκαίες νόμιμες ενέργειες για την πλήρη και ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης".

Στο ίδιο έγγραφο ο Ε. Βενιζέλος επισημαίνει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα διεκπεραιώσει οποιαδήποτε αιτήματα των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών για παροχή συνδρομής από ξένες δικαστικές ή άλλες αρχές.

Για το έγγραφο που έστειλε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο Ε. Βενιζέλος ενημέρωσε και τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, σε συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες χτες το μεσημέρι για θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αίτημα να ανατεθεί η υπόθεση σε εφέτη ανακριτή (2006-06-27 00:00:00.0)
Σε σύγκρουση οδηγούνται κυβέρνηση και δικαστές (2004-11-05 00:00:00.0)
Δεν ορίζεται εφέτης - ανακριτής για Κόκκαλη (2003-06-27 00:00:00.0)
Στα δικαστήρια δυο πρώην εισαγγελείς για τα ψηφιακά (1996-08-14 00:00:00.0)
Το λόγο έχει η Βουλή (1996-06-25 00:00:00.0)
Ο Κοεμτζής δεν έχει δικαίωμα να χορεύει! (1996-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ