Τετάρτη 14 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα δικαστήρια δυο πρώην εισαγγελείς για τα ψηφιακά

Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατέθεσε χτες εναντίον του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθ. Σιούλα ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Χριστόφ. Τζανακάκης, για τις δηλώσεις που είχε κάνει σε βάρος του στις 13 Μάη. Ο συνταξιούχος σήμερα εισαγγελέας του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου χαρακτήριζε "παράνομη" την ενέργεια Τζανακάκη να μη ζητήσει τον περσινό Ιούνη τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών και την άσκηση ποινικής δίωξης για την υπόθεση των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ. Οπως είναι γνωστό, ο Χριστόφ. Τζανακάκης είχε κρίνει ανεπαρκή τα στοιχεία της προκαταρκτικής έρευνας, που είχε διενεργήσει ο τότε αντεισαγγελέας Εφετών Γ. Ζορμπάς και είχε διατάξει συμπληρωματική προκαταρκτική εξέταση, αναθέτοντάς τη στον εισαγγελέα Εφετών Λ. Καράμπελα. Ο τελευταίος, μετά την ολοκλήρωση της έρευνάς του και το σχετικό πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου ζήτησε, τελικά, τον περασμένο Μάη τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, άσκησε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τρεις κακουργηματικές και τρεις πλημμεληματικές πράξεις και τώρα ασκεί εποπτεία στο έργο των εφετών -ειδικών ανακριτών Γ. Ναυπλιώτη και Χρ. Γεωργαντόπουλο, που ανέλαβαν να διαλευκάνουν την υπόθεση.

Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πρώην ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών ξεκίνησε πριν από ένα και πλέον χρόνο, με αφορμή την όχι άμεση παραπομπή του ζητήματος των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ στην Ολομέλεια Εφετών. Στο διάστημα αυτό υπήρξαν εκατέρωθεν δηλώσεις στον Τύπο, σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ έγινε και προκαταρκτική έρευνα με παραγγελία Σιούλα για μια φράση του Χριστόφ. Τζανακάκη, ότι αν ανοίξει το στόμα του "πολλοί θα χάσουν τον ύπνο τους". Η έρευνα αυτή τέθηκε στο αρχείο. Οπως εξήγησε ο Χρ. Τζανακάκης στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αναστ. Κανελλόπουλο, όταν τον εξέτασε ως μάρτυρα, με τη φράση του εννοούσε εκείνα τα πολιτικά πρόσωπα και τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης που παρενέβησαν, υποδεικνύοντάς του τι έπρεπε να κάνει σχετικά με την υπόθεση των ψηφιακών. Παρεμβάσεις είχαν κάνει ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, η βουλευτής του ίδιου κόμματος Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη, οι εισαγγελείς Γ. Ζορμπάς και Αθ. Σιούλας.

Στη μήνυσή του ο Χριστόφ. Τζανακάκης αναφέρει: "Ο κ. Σιούλας ευρισκόμενος σε νηφαλιότητα και ενεργών με δόλο και με προφανή σκοπό να μειώσει την τιμή μου και το κύρος μου στους συμπολίτες μου, δεν ηρκέστη στα "πτερόεντα έπη" της τηλεόρασης αλλά έδωσε στις 13 Μάη συνέντευξη στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", όπου ισχυρίζεται πως ό,τι έπραξα στην υπόθεση είναι αδιανόητο, ασύνηθες και μη σύννομο. Ετσι αποδίδει σ' εμέ σαφώς το δόλο ότι, δυο μέρες πριν αποχωρήσω από τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, ήθελα παρανόμως να "κουκουλώσω" ή να παρελκύσω την υπόθεση προς όφελος βεβαίως μεγάλων εγκληματιών που ενήργησαν προς βλάβην δισεκατομμυρίων εις βάρος του ΟΤΕ με σύστοιχον όφελος ιδικόν των. Είναι απολύτως απαράδεκτο προκειμένου να συγκαλύψει τις παράνομες παρεμβάσεις του προς εμένα, να αντιστρέφει τα πράγματα και να προσπαθεί να με εμφανίσει παρανομούντα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ