Τετάρτη 14 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΟΗΕ σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου

Η εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ ρίχνει ευθύνες στην κυπριακή κυβέρνηση, ενώ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δηλώνει ότι... διερευνάται η υπόθεση

Τα Ηνωμένα Εθνη θέτουν σε ίση μοίρα τη βάρβαρη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, και γενικά τις εγκληματικές ενέργειες των Τούρκων, με την είσοδο των Ελληνοκυπρίων στη "νεκρή ζώνη" για διαμαρτυρία εναντίον της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την εκτίμηση αυτή έκανε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Αλ. Μιχαηλίδης,σχολιάζοντας τις προχτεσινές δηλώσεις της εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Σιλβάνα Φόα.Ο Κύπριος υπουργός την κατηγόρησε ότι παραλείπει σημαντικά στοιχεία και δε δίνει τη σωστή διάσταση και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι έρευνες, που ανακοίνωσαν ότι διενεργούν τα Ηνωμένα Εθνη, θα καλύψουν και τη μεταφορά από τον Ντενκτάς στην Κύπρο μελών της ακροδεξιάς τουρκικής παρακρατικής οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι", που συμμετείχαν στις αντιδιαδηλώσεις των Τούρκων.

Η εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, από θέση δήθεν απόλυτης ουδετερότητας, που στην ουσία δίνει άλλοθι στην τουρκική πλευρά, υποστήριξε ότι "δεν είναι αποστολή των Ηνωμένων Εθνών να ελέγχει διαδηλώσεις",αλλά προχώρησε και παραπέρα ρίχνοντας ευθύνες στην κυπριακή κυβέρνηση, λέγοντας ότι "η ευθύνη ανήκει στις αρχές της νήσου". Και πρόσθεσε ότι οι υπεύθυνοι της ειρηνευτικής δύναμης είναι "πολύ θυμωμένοι γι' αυτά". Επίσης, η εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ κατηγόρησε την Κυπριακή Αστυνομία ότι ενήργησε με καθυστέρηση. Μάλιστα παρουσίασε τα επεισόδια σαν σύγκρουση διαδηλωτών από τις δύο πλευρές της "νεκρής ζώνης", που "αλληλοκυνηγιούνται με πέτρες και σιδεροσωλήνες" και έκανε λόγο για τραυματίες και από τις δύο πλευρές,ανάμεσα στους οποίους ήταν και ένας Ελληνοκύπριος που "αργότερα υπέκυψε".

Στο θέμα των ευθυνών της δύναμης του ΟΗΕ επανέρχεται και ο βοηθός αρχηγός της Κυπριακής Αστυνομίας, Ανδρέας Στεφάνου,ο οποίος δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη αρνήθηκαν να αφήσουν την Κυπριακή Αστυνομία να εισέλθει στη "νεκρή ζώνη" και να βοηθήσει τους Ελληνοκύπριους τραυματίες. Μάλιστα κατηγόρησε τους άνδρες των Ηνωμένων Εθνών για μεροληψία υπέρ των Τούρκων, επισημαίνοντας ότι οι κυανόκρανοι είχαν μέτωπο προς τους άοπλους Ελληνοκύπριους και δεν προσπαθούσαν να ανακόψουν τους ένοπλους από την άλλη πλευρά.

Τηλεγράφημα διαμαρτυρίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπούτρος Γκάλι,απέστειλε χτες ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Σπ. Κυπριανού στο οποίο τονίζεται ότι η δολοφονία του Τάσου Ισαάκ έγινε παρουσία των κυανόκρανων στη "νεκρή ζώνη", οι οποίοι δεν έκαναν τίποτα για να τη σταματήσουν.

Σαν Πόντιος Πιλάτος εμφανίστηκε χτες και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ,ο οποίος τηρώντας ίσες αποστάσεις δήλωσε ότι "αυτή η βία υπογραμμίζει την ανάγκη να μειώσουν τις εντάσεις οι δύο πλευρές κατά μήκος της νεκρής ζώνης και να κινηθούν προς άμεσες και συνολικές συνομιλίες για να τερματιστεί η διαίρεση του νησιού". Στη συνέχεια απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας του επεισοδίου, λέγοντας ότι "αυτό διερευνάται" και απέφυγε να αποδώσει ευθύνες δηλώνοντας: "Θα θέλαμε να γνωρίζουμε επακριβώς τι προκάλεσε αυτά πριν κάνουμε περαιτέρω δηλώσεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ