Τετάρτη 14 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναγκαίες αποζημιώσεις

Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες βαμβακιού, ντομάτας, καπνών και άλλες δυναμικές καλλιέργειες, όπως τεύτλα και καλαμπόκια, καταστράφηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο από χαλαζοθύελλα. Ετσι, χιλιάδες αγρότες της Θεσσαλίας και του Δομοκού - όπως και άλλων περιοχών της χώρας στο προηγούμενο διάστημα - λίγο πριν μπουν να μαζέψουν την παραγωγή έμειναν με την προσμονή, βλέποντας τους κόπους μιας χρονιάς να πηγαίνουν στράφι. Ωστόσο τα έξοδα των καλλιεργειών έγιναν και οι παραγωγοί, χωρίς εισόδημα και σωρεύοντας νέα χρέη, αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης και το φάσμα της οικονομικής καταστροφής τους, γίνεται πιο κοντινό και απειλητικό. Είναι γνωστό πως τα έξοδα είναι υψηλά, δυσβάσταχτα. Γιατί όλα τα αγροτικά εφόδια που χρησιμοποιούν στις καλλιέργειες οι αγρότες, έχουν αυξηθεί τρομακτικά τα τελευταία χρόνια λόγω απελευθέρωσης (της ασυδοσίας) της αγοράς.

Είναι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οι οποίες συμφωνούν και εφαρμόζουν την καταστροφική αγροτική πολιτική της Κοινότητας. Ταυτόχρονα, αφήνουν ασύδοτους τους εμποροβιομήχανους και τις πολυεθνικές να ανεβάζουν ανεξέλεγκτα τις τιμές στα αγροτικά εφόδια και μηχανήματα και διογκώνουν, έτσι, το κόστος παραγωγής κάνοντας πιο προβληματικές τις καλλιέργειες. Ομως, δεν είναι μόνον το υψηλό κόστος που πληρώνουν για λογαριασμό των εμποροβιομηχάνων, οι αγρότες. Οι κυβερνήσεις του δικομματισμού έχουν φροντίσει να παίρνουν και το "δικό" τους μερίδιο με τη φοροεισπρακτική τους πολιτική. "Χαρατσώνουν" τους αγρότες, επιβάλλοντας ΦΠΑ με συντελεστή 18% (λες και αγοράζουν... ουίσκι) στα αγροτικά εφόδια, στα μηχανήματα και τα άλλα αγροτικά εργαλεία, στις όποιες επενδύσεις (γεωτρήσεις κλπ.) που κάνουν για τον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεών τους. ΦΠΑ 18% πληρώνουν και για το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνουν για την άρδευση των χωραφιών π.χ., ενώ η τιμή διπλασιάζεται στα αγροτικά καύσιμα με τον ειδικό φόρο που εισπράττει η κυβέρνηση.

Η καταστροφική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης - που περιορίζει δραματικά τις καλλιέργειες και επιβάλλει πρόστιμα συνυπευθυνότητας και δραστικά μειωμένες τιμές στα προϊόντα - σε συνδυασμό με την πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας και της ασυδοσίας στις τιμές των αγροτικών εφοδίων έχουν, ήδη, οδηγήσει σε οριακό σημείο επιβίωσης τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών. Ετσι, τώρα, αρκετές ακόμα χιλιάδες αγρότες, των οποίων καταστράφηκαν οι καλλιέργειες από τις θεομηνίες, βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής και δεν αντέχουν. Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ όπως δίνονται, λειψές και καθυστερημένα, δεν μπορούν να καλύψουν τη ζημιά, δεν αρκούν να στηρίξουν τους πληγέντες αγρότες. Γι' αυτό και η κυβέρνηση οφείλει να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών για την έγκαιρη και αντικειμενική εκτίμηση του ύψους της ζημιάς και να πληρώσει στους αγρότες όλη την παραγωγή που καταστράφηκε - και όχι μόνον μέρος της ζημιάς που προβλέπει ο σχετικός κανονισμός του ΕΛΓΑ. Οφείλει γι' αυτό να δώσει στους αγρότες, άμεσα, και οικονομική ενίσχυση από το αποθεματικό του προϋπολογισμού και να τους διευκολύνει στα δάνεια και την εξόφληση των χρεών τους. Ωστόσο, οι αγρότες δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες και να εφησυχάζουν. Μόνον με τον αγώνα τους θα επιβάλλουν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ