Τρίτη 30 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ
Σε αδιέξοδο η Αθήνα

Αρχίζει την 1η του Νοέμβρη ο τελικός(;) γύρος διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη

Τρόπους διαχείρισης των επερχόμενων δυσμενών εξελίξεων στην υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ αναζητά η ελληνική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτών των «αναζητήσεων» πραγματοποιήθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό σύσκεψη με τη συμμετοχή της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, και του ειδικού διαπραγματευτή της Ελλάδας για την ονομασία της ΠΓΔΜ, πρέσβη Αδαμάντιου Βασιλάκη. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε για την προετοιμασία της διαπραγμάτευσης που ξεκινά την 1η του Νοέμβρη στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με όσα ακούγονται στους διαδρόμους του υπουργείου Εξωτερικών, η τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε αυτήν τη φάση έχει δύο σκέλη:

  • Υπογραμμίζει την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβιβαστεί σε μια λύση «σύνθετης ονομασίας»
  • Δηλώνει ότι αν δε βρεθεί λύση θα εμποδίσει την προώθηση της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Οπως σημειώνουν παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών, η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τον διαμεσολαβητή Νίμιτς να παρουσιάσει την «τελική» του πρόταση για την ονομασία. Μια πρόταση που ήδη η Αθήνα δηλώνει έτοιμη να την αποδεχτεί. Με τον τρόπο αυτό η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι θα «εκθέσει» την αδιαλλαξία της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, η οποία κατηγορηματικά υπογραμμίζει ότι δε διαπραγματεύεται την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας. Η άρνηση της ΠΓΔΜ να δεχτεί έναν συμβιβασμό εκτιμάται από την ελληνική κυβέρνηση ότι θα «νομιμοποιήσει» το βέτο της Αθήνας στην ένταξη αυτής της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ομως, όπως παρατηρούν έμπειροι διπλωμάτες, η τακτική της Αθήνας έχει δύο σοβαρά προβλήματα:

  • Ηδη η ΠΓΔΜ είναι αναγνωρισμένη από την πλειοψηφία των χωρών - μελών του ΟΗΕ ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, για τις διμερείς σχέσεις
  • Για να ασκήσει η ελληνική κυβέρνηση βέτο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ πριν την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, προϋποθέτει την καταγγελία της ενδιάμεσης συμφωνίας που από το 1995 περιγράφει το πλαίσιο των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων Αθήνας - Σκοπίων

Τα κενά της ελληνικής τακτικής εκμεταλλεύεται, με τη σιωπηρή αμερικανική συμπαράσταση, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Οπως υπογραμμίζουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, από τη στιγμή που η ΠΓΔΜ έχει εξασφαλίσει 123 χώρες - μέλη της Γενικής Συνέλευσης (ΓΣ) του ΟΗΕ να την αναγνωρίζουν ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, δεν έχει κανένα λόγο να υποχωρήσει και να δεχτεί την αλλαγή της συνταγματικής της ονομασίας. Αντίθετα, έχει κάθε λόγο να ναυαγήσει η διαδικασία υπό τον Μάθιου Νίμιτς και να οδηγηθεί το ζήτημα προς συζήτηση στη ΓΣ του ΟΗΕ. Εκεί, η ΠΓΔΜ μπορεί να ζητήσει το «αυτονόητο». Δηλαδή, να αλλάξει το FYROM, με το οποίο είναι δεκτή στον ΟΗΕ, σε Δημοκρατία της Μακεδονίας, με το οποίο είναι αναγνωρισμένη διμερώς από την πλειοψηφία των κρατών - μελών. Μάλιστα, η ΠΓΔΜ έχει ανάγκη από 5 ακόμη αναγνωρίσεις ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 2/3 των μελών της ΓΣ που απαιτείται για να αλλάξει η ονομασία.

Σχετικά με τις ελληνικές απειλές περί βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση της χώρας γνωρίζει ότι πρέπει η Αθήνα προηγουμένως να καταγγείλει την ενδιάμεση συμφωνία. Κάτι τέτοιο όμως δημιουργεί ένα τεράστιο και επικίνδυνο κενό που θα επηρεάσει αρνητικά τις πολλές ελληνικές επενδύσεις στην ΠΓΔΜ.

Δηλώσεις για τις εντυπώσεις

Κληθείσα να σχολιάσει τη συνέντευξη του ομολόγου της της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», που δείχνει ότι η γειτονική χώρα ακολουθεί σκληρή γραμμή, η Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη χτεσινή συνεργασία της με τον πρωθυπουργό, ανέφερε: «Η Ελλάδα δεν έχει καμιά ανάγκη ούτε να σηκώσει τους τόνους ούτε να προχωρούμε σε προκλητικές δηλώσεις. Για τη σκοπιανή ηγεσία υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο διακύβευμα: Από τη μια μεριά η θετική προσέγγιση, η αποδοχή του θετικού μηνύματος της χώρας μας, η ευρωατλαντική προοπτική τους, η οικονομική και περιφερειακή σταθερότητα. Από την άλλη μεριά μπορούν να μείνουν πιστοί στην αδιαλλαξία τους».

ΠΑΣΟΚ: Υπαίτια η κυβέρνηση

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί η υπόθεση, παρά το γεγονός ότι έχει συμβάλει ενεργά στη δημιουργία του. Χτες, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δήλωσε πως, ιδίως στην εξωτερική πολιτική, «τα αγαθά κόποις κτώνται».

Στράφηκε κατά της κυβέρνησης λέγοντας πως «η κυβέρνηση Καραμανλή που, δυστυχώς για την Ελλάδα, επί τριάμισι χρόνια παρακολουθεί απαθής τη χιονοστιβάδα των κρατών που αναγνωρίζουν τα Σκόπια με τη συνταγματική τους ονομασία, προσπαθεί τώρα, τελευταία στιγμή, να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα». Ο Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε ότι για το ΠΑΣΟΚ «αποκλειστικά υπεύθυνη για το γεγονός ότι έχει διολισθήσει η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας, αλλά και ότι αντιμετωπίζουμε μια εξοργιστική αδιαλλαξία από την κυβέρνηση των Σκοπίων, είναι η κυβέρνηση Καραμανλή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ