ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
Το τυρί και η φάκα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις βρίσκεται αυτή την περίοδο η Επιτροπή την οποία έχει ορίσει η κυβέρνηση για την αναθεώρηση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Μια τέτοια συνεδρίαση έγινε και χτες, κατά την οποία μάλιστα κατατέθηκαν και κάποιες πρώτες προτάσεις της ΓΣΕΕ για την ένταξη νέων επαγγελμάτων στη λίστα. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και στη βάση του νόμου 3029/02 του ΠΑΣΟΚ, η αναθεωρημένη (βλέπε πετσοκομμένη) λίστα του Κανονισμού του ΙΚΑ θα αρχίσει να ισχύει από 1/1/2008.

Οπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, η κυβέρνηση βάζει μπροστά το «τυρί» για να κρύψει τη φάκα... Το «τυρί» στην προκειμένη περίπτωση είναι η ένταξη κάποιων νέων επαγγελμάτων που έτσι και αλλιώς δεν μπορεί να το αποφύγει (π.χ. εργαζόμενοι στην καθαριότητα, ακτινολόγοι στα νοσοκομεία) και που αποτελεί πάγιο αίτημα των εργαζομένων. Πίσω όμως απ' αυτό - που έτσι και αλλιώς είναι άγνωστο ποια επαγγέλματα θα υιοθετήσει η κυβέρνηση και με ποιους όρους - έρχεται ο αποχαρακτηρισμός επαγγελμάτων ο οποίος αποτελεί εντολή και απαίτηση των βιομηχάνων. Μήπως υπάρχει αμφιβολία τίνος τελικά θα κάνει το χατίρι η κυβέρνηση;

Πονηριές από τους δημάρχους...

Ως προστάτες των εργαζομένων εμφανίστηκαν, καθόλου τυχαία, δύο πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δήμαρχοι τις τελευταίες μέρες. Την προηγούμενη βδομάδα ο δήμαρχος Αθήνας, Ν. Κακλαμάνης και μόλις χτες ο πρόεδρος της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής και δήμαρχος Αιγάλεω, Δημ. Καλογερόπουλος, δήλωσαν ότι είναι δίκαιο οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα να ενταχθούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ).

Με αυτόν τον τρόπο τα δύο στελέχη της ΝΔ επιχειρούν να περιορίσουν τον αγώνα των εργαζομένων για τα ΒΑΕ σε μια μόνο ειδικότητα. Ενώ κουκουλώνουν το γεγονός ότι τα κυβερνητικά σχέδια για τα ΒΑΕ περιέχουν αποτρεπτικούς όρους για την ένταξη των εργαζομένων. Τα σχέδια αυτά βρίσκουν στήριξη στην πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ που τα αιτήματά της δε βάζουν εμπόδια στην προώθηση των αντεργατικών σχεδιασμών αλλά και ενσωματώνονται σε αυτούς. Ετσι λίγες μέρες πριν την απεργία του κλάδου που ξεκινά στις 2 Νοέμβρη, ξεδιπλώνεται μια συμμαχία που στόχο έχει να περιορίσει τις απαιτήσεις των εργαζομένων στο ελάχιστο.

Στην αντίπερα όχθη, οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να πάρουν την υπόθεση της απεργίας στα χέρια τους και να αγωνιστούν μεταξύ άλλων για ένταξη του κλάδου στα ΒΑΕ με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους. Ενας αγώνας που είναι ενταγμένος στη συνολικότερη πάλη που δίνεται για την κοινωνική ασφάλιση και απαιτεί όχι μόνο την κλιμάκωση αγώνων επιμέρους κλάδων αλλά και το συντονισμό της δράσης τους.

«Τα βρήκαν» μακριά από τις ανάγκες των τυφλών

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη, για τη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης «Ο Ηλιος», είχαν χτες η ηγεσία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών (ΕΟΤ), η Περιφερειακή Ενωση Κεντρικής Μακεδονίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ), ο Σύλλογος Εργαζομένων και η Διοίκηση της Σχολής.

Από τη συνάντηση, όπως κατήγγειλε η εκπρόσωπος της «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» Τυφλών (ΕΣΚ Τυφλών) και μέλος του ΔΣ της ΕΟΤ Κωστούλα Μπαλάσκα, αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση και οι συμβιβασμένες ηγεσίες σε ΠΣΤ και ΕΟΤ «τα βρήκαν», αφού από καμία πλευρά δε συζητήθηκαν τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στο χαρακτήρα της Σχολής και το ουσιώδες, που είναι αν θα αναβαθμιστεί σε κέντρο για την ολόπλευρη στήριξη, εκπαίδευση και αποκατάσταση των τυφλών στη Βόρεια Ελλάδα. Ολη η συζήτηση επικεντρώθηκε στη νομική μορφή της σχολής και στο αν θα ενοποιηθεί ή όχι με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) της Αθήνας. Στο απυρόβλητο πέρασε και η πολιτική της κυβέρνησης για τη διάλυση των ειδικών σχολείων, αλλά και το περιουσιακό ζήτημα που αφορά τη Σχολή.

Τις διαδικασίες, που είναι πέρα και έξω απ' τις ανάγκες των τυφλών, κατήγγειλε η εκπρόσωπος της ΕΣΚ Τυφλών, επισημαίνοντας ότι το ζητούμενο είναι η δημιουργία δημόσιων κέντρων υψηλού επιπέδου με δωρεάν υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, εξειδικευμένες, ώστε να στηρίζουν τους τυφλούς σε όλα τα στάδια της ζωής τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εκλογολογία και λαϊκή δράση

Εκλογολογία «διά πάσαν νόσον» του πολιτικού συστήματος επί σκηνής. Φαίνεται πως είναι πολλοί αυτοί που εξυπηρετούνται από την αναμόχλευση και τη συντήρηση ενός τέτοιου κλίματος, λίγες μόλις βδομάδες μετά τις εκλογές της 16ης του Σεπτέμβρη 2007. Τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΠΑΣΟΚ, η κάθε πλευρά για τους δικούς της λόγους, έχουν συμφέρον από ένα τέτοιο κλίμα. Στο μεταξύ, η αντιλαϊκή πολιτική καλά κρατεί και προωθείται, με την ολόπλευρη στήριξη όλων των καθεστωτικών δυνάμεων, σε όλα τα μέτωπα. Από την άλλη, ο πολιτικός λόγος που εξέφρασε το ΚΚΕ στη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου όχι μόνο δικαιώνεται από τις εξελίξεις αλλά και γίνεται ακόμα πιο επίκαιρος.

Είναι γεγονός πως η κινητικότητα που υπάρχει στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης, όπως αυτή εκδηλώνεται με δηλώσεις και «διαφωνίες» διαφόρων βουλευτών, αξιοποιείται προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της εκλογολογίας. Η κυβέρνηση, μέσα από ένα τέτοιο κλίμα εκλογολογίας και αβεβαιότητας, επιδιώκει να κλείσει ζητήματα αλλά και στόματα, ενόψει εξελίξεων σε εξωτερικά και εσωτερικά ζητήματα. Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, διευκολύνεται από την εκλογολογία, που την εντάσσει στην εσωκομματική κούρσα της διαδοχής.

Είναι όλοι αυτοί που πριν από τις εκλογές της 16ης του Σεπτέμβρη παρέπεμπαν τη λύση των προβλημάτων στις εκλογές, με μοναδικό, βέβαια, στόχο τον αποπροσανατολισμό και τη χειραγώγηση των λαϊκών μαζών. Είναι οι ίδιοι, μέσα ενημέρωσης και παράγοντες των δύο κομμάτων, που τώρα, πριν καν στεγνώσει η μελάνη των ψηφοδελτίων και των εκλογικών αποτελεσμάτων, μιλάνε πάλι για εκλογές. Σαν να μην έγινε τίποτα. Είναι σαφές ότι αναζητούν τρόπους να βγουν από τα αδιέξοδα που παράγει η ταξική υπέρ του κεφαλαίου πολιτική που ακολουθούν. Πρόκειται για μια επιχείρηση κατευνασμού της λαϊκής αγανάκτησης και συγκάλυψης της ακρίβειας, της ανεργίας, της εμπορευματοποίησης βασικών κοινωνικών τομέων, της επίθεσης στην ασφάλιση, των αντιδραστικών αλλαγών στην Παιδεία, με τελικό στόχο την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και τη διευκόλυνση της δράσης του.

Ανεξάρτητα, πάντως, από το πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, ανεξάρτητα από το ποια αφορμή θα επικαλεστεί η κυβέρνηση για να προσφύγει στην κάλπη, το ζητούμενο είναι στη διάρκεια της πορείας μέχρι αυτές, δηλαδή στους μήνες ή και στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, να γίνει το μεγάλο βήμα απεγκλωβισμού ακόμα πιο πλατιών λαϊκών μαζών από την αντιλαϊκή πολιτική. Αυτός ο απεγκλωβισμός πρέπει να γίνει όχι μόνο από τα δύο κόμματα που νέμονται την κυβερνητική εξουσία τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά να αποκτήσει ακόμα πιο ενισχυμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή, να υπάρξει ταυτόχρονα και αμφισβήτηση της κυρίαρχης πολιτικής και ιδεολογίας της πλουτοκρατίας. Να γίνει ένα ρήγμα στα δεσμά χειραγώγησης των εργαζομένων από τις πολιτικές που εκπορεύονται από το μονόδρομο της πολιτικής του κεφαλαίου.

Αυτό το κλίμα και όσα θα ακολουθήσουν μέχρι τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, είναι μια ευκαιρία για το λαό να έρθει ακόμα πιο κοντά στην πολιτική του ΚΚΕ, στην πρόταση για τον άλλο τρόπο ανάπτυξης, αυτόν του κοινωνικοπολιτικού μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία, που είναι ο μοναδικός δρόμος για να λυθούν τα λαϊκά προβλήματα. Ενίσχυση, λοιπόν, της οργανωμένης ταξικής πάλης, χωρίς αυταπάτες και με προοπτική μια άλλη πορεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ