ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ»
Σημάδια υποχώρησης από τον εργολάβο

Απόλυτα πετυχημένη και η χτεσινή 24ωρη απεργία

Τα πρώτα σημάδια υποχώρησης από την πλευρά του εργολάβου Παπαϊωάννου στην «Αλουμίνιον της Ελλάδος» έκαναν χτες την εμφάνισή τους, κάτω από την πίεση του αποφασιστικού ενωμένου αγώνα των εργαζομένων στις εργολαβίες. Μετά και τη χτεσινή 24ωρη απεργία, ο εργολάβος έκανε πίσω από την αρχική του πρόταση να απολύσει πέντε από τους εργαζόμενους ή να τους διασπείρει σε άλλες εργολαβίες του στη Β. Ελλάδα και επανήλθε με νέα πρόταση που εξασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και την οποία οι εργαζόμενοι, με πρωτοβουλία του σωματείου τους, θα συζητήσουν τις επόμενες μέρες, οπότε και θα καθορίσουν την παραπέρα στάση τους.

Και χτες, η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική. Στην απεργιακή συγκέντρωση, το μήνυμα της ταξικής αλληλεγγύης μετέφεραν εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Δημήτρης Τσουμπρής, μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Μετάλλου και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Βοιωτίας Κυριάκος Σιούλας. Για μια ακόμη φορά, το σωματείο των μόνιμων αρκέστηκε στη «συμπαράσταση» διά αντιπροσώπων, αφού κατέληξε στην πρωτοφανή απόφαση να κηρύξει απεργία μόνο για ...τα μέλη του ΔΣ!

Ο απεργιακός αγώνας των εργαζομένων στις εργολαβίες, πέρα από το ότι έχει ήδη αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ιστορία της πρώην ΠΕΣΙΝΕ, ανέδειξε και τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας της «Αλουμίνιον» να μετατρέψει το εργοστάσιο σε μιαν απέραντη εργολαβία. Σε χτεσινή συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων, διοικητικά στελέχη επιβεβαίωναν σε όλους τους τόνους ότι οι εργολάβοι είναι ελεύθεροι να διαμορφώνουν όπως αυτοί θέλουν τους όρους δουλιάς προκειμένου να διασφαλίσουν τα κέρδη τους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ «ΑΣΤΕΡΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ»
Καθολικό το αίτημα για κλιμάκωση του αγώνα

Η περιφρούρηση της απεργίας και η ταξική αλληλεγγύη τσάκισαν και χτες τις απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας

Από τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση
Τη διάθεσή τους να μην κάνουν πίσω από τις διεκδικήσεις τους για σταθερή και μόνιμη δουλιά για όλους, για να μπει τέρμα στις άθλιες συνθήκες δουλιάς και να πάρει πίσω η εργοδοσία το πρόγραμμα «εθελούσιας αποχώρησης» απέδειξαν, για ακόμα μια φορά, οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Αστέρας Βουλιαγμένης», της πολυεθνικής «Starwood» («Στάργουντ») που συμμετείχαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία στη χτεσινή 24ωρη απεργία.

Από τα χαράματα δόθηκε με επιτυχία η μάχη της περιφρούρησης από τους απεργούς, εργαζόμενους από άλλα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας, σωματεία του κλάδου και το Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας. Ολες οι προσπάθειες της εργοδοσίας για να σπάσουν την απεργία έπεσαν για ακόμη μια φορά στο κενό. Η επιστράτευση των αστυνομικών δυνάμεων, με την επέμβαση των οποίων νωρίς το πρωί μπήκε ένα πούλμαν στο ξενοδοχείο, δεν έφερε αποτέλεσμα καθώς λίγο νωρίτερα η πλειοψηφία όσων επέβαιναν κατέβηκε έξω από την είσοδο του ξενοδοχείου.

Στο κενό έπεσε και η προσπάθεια της εργοδοσίας να εμποδίσει αντιπροσωπεία του επιχειρησιακού και του κλαδικού σωματείου να μπει στο ξενοδοχείο για να ελέγξει πιθανό απεργοσπαστικό μηχανισμό. Οπως διαπιστώθηκε, στο ξενοδοχείο δούλευαν τέσσερις εργαζόμενοι με σύμβαση μιας μέρας. Οι συνδικαλιστές επί τόπου έκαναν καταγγελία στο υπουργείο Απασχόλησης. Λίγο αργότερα, ειδικοί επιθεωρητές του ΣΕΠΕ έφτασαν στο ξενοδοχείο. Στην προσπάθεια της εργοδοσίας να αποφύγει αιφνιδιαστικό έλεγχο, επέτρεψε την είσοδο των επιθεωρητών μετά από 20 λεπτά (!), οι οποίοι και κατέγραψαν το συμβάν αλλά και την απασχόληση των τεσσάρων εργαζομένων.

Σήμερα το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του επιχειρησιακού σωματείου προκειμένου να πάρει αποφάσεις. Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας κατά τη διάρκεια της απεργίας πρότειναν στους εργαζόμενους να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις με την κήρυξη νέας 24ωρης απεργίας την ερχόμενη Δευτέρα και συγκέντρωση στις 6 μ.μ. έξω από τη Βουλή, καθώς θα συζητείται η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος για τα προβλήματα των εργαζομένων στον «Αστέρα».

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους επικρότησαν την πρόταση αυτή και κάλεσαν το Διοικητικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρίαση να την επικυρώσει με απόφασή του. Την ερχόμενη Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος θα συναντηθεί στο ξενοδοχείο με το Διοικητικό Συμβούλιο του επιχειρησιακού σωματείου και με εργαζόμενους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΑΖΗ»
Σε επίσχεση εργασίας μέχρι να πληρωθούν

Στο πλευρό τους βρέθηκε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης

Εργαζόμενοι του «ΚΑΖΗ» στη χτεσινή συγκέντρωση
Εργαζόμενοι του «ΚΑΖΗ» στη χτεσινή συγκέντρωση
Την ολόπλευρη στήριξη και συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζόμενων στην επιχείρηση μεταλλικών κατασκευών «ΚΑΖΗΣ», οι οποίοι από την περασμένη Δευτέρα βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, μετέφερε ο βουλευτής του Κόμματος Δήμος Κουμπούρης, που βρέθηκε χτες το πρωί στο εργοστάσιο στον Αγιο Στέφανο. Μιλώντας στη συγκέντρωση των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν φτάσει σε απόγνωση καθώς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και δέκα μήνες, ο Δήμος Κουμπούρης τόνισε μεταξύ άλλων πως «το κυριότερο είναι να συνεχίσετε και να δυναμώσετε τον αγώνα σας. Μόνο έτσι θα υπάρξει αποτέλεσμα».

Ταυτόχρονα με τον αγώνα που δίνουν για το μεροκάματο, ο Δήμος Κουμπούρης κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν ενάντια και στους νέους αντιασφαλιστικούς νόμους που έρχονται και να συμμετέχουν μαζικά στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ. «Εχετε πλέον εμπειρία και ξέρετε ότι και ο νέος κοινωνικός "διάλογος" για το Ασφαλιστικό είναι μια απάτη. Είναι μια στημένη διαδικασία και θέλουν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι μπορεί να βγει κάτι θετικό αντί να ενεργοποιηθούν και διεκδικήσουν τα δικά τους αιτήματα. Και το σίγουρο είναι ότι πλούτος υπάρχει, ανήκει στους εργαζόμενους και μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες τους», επισήμανε ο βουλευτής.

Αύριο Παρασκευή στις 10 π.μ. οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει και θα προχωρήσουν σε πορεία από το ΕΚΑ που θα καταλήξει σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Απασχόλησης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Από αύριο οι απεργιακές κινητοποιήσεις

Να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση των απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου, με προοπτική την κλιμάκωσή τους και αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες τους, καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, ενόψει της απεργίας που ξεκινάει αύριο και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Νοέμβρη (24ωρη απεργία στις 2 Νοέμβρη, 48ωρη αποχή το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Νοέμβρη και νέα 48ωρη απεργία στις 5 και 6 Νοέμβρη). Παράλληλα, τους καλεί να δώσουν μαζικό «παρών» στη συγκέντρωση που οργανώνει την πρώτη μέρα της απεργίας, στις 10.30 το πρωί, στην Ομόνοια, αλλά και στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 7 Νοέμβρη.

Οι ταξικές δυνάμεις αναδεικνύουν την ανάγκη να παλέψουν οι εργαζόμενοι ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των δημάρχων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ που στηρίζουν τις αντιλαϊκές επιλογές. Να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, στον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό και να διεκδικήσουν μόνιμη σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα για όλους, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ένταξη του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, κλείσιμο όλων των δημοτικών επιχειρήσεων με ταυτόχρονη μεταφορά όλου του προσωπικού μέσα στους δήμους και άλλα.

Νεκρός οικοδόμος στα Ν. Λιόσια

Νεκρός πάνω στο μεροκάματο έπεσε την περασμένη Τρίτη ο 41χρονος οικοδόμος Γιάννης Μαρμαράς, πέφτοντας από τον 5ο όροφο οικοδομής στα Ανω Λιόσια. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, τα μέτρα ασφάλειας ήταν ανύπαρκτα. Ο 41χρονος εργάτης είναι το 92ο θύμα των εργοδοτικών εγκλημάτων από τις αρχές του 2007.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ