ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αδιαπραγμάτευτο το δίκιο των συνταξιούχων

Απάντηση στην κυβερνητική προκλητικότητα η χτεσινή μαζική συγκέντρωση στην Αθήνα. Στις 7 του Νοέμβρη ο επόμενος αγωνιστικός σταθμός

Από τις χτεσινές κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Από τις χτεσινές κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Πρόκληση και εμπαιγμό για το συνταξιουχικό κίνημα της χώρας, που σταθερά και αταλάντευτα παλεύει και διεκδικεί την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του, για τους χιλιάδες συνταξιούχους που καλούνται να ζήσουν με συντάξεις πείνας, αποτελούν οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Απασχόλησης, Β. Μαγγίνα, ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να λυθεί κανένα αίτημά τους, καθώς και ότι ένας από τους βασικούς παράγοντες για την εξελισσόμενη αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης είναι και «η προσπάθεια βελτίωσης του επιπέδου των χαμηλοσυνταξιούχων»!

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία συνταξιούχων, στο πλαίσιο μιας μαζικής και μαχητικής συγκέντρωσης στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορείας στο υπουργείο Απασχόλησης (Σταδίου) που οργάνωσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Ομοσπονδίες ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΤΕΒΕ, ΝΑΤ, ΤΣΑ, ΤΑΕ και ΟΤΑ. Μαχητική συγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου και στη συνέχεια συμβολικό αποκλεισμό του ΙΚΑ στην Αριστοτέλους πραγματοποίησαν χτες το πρωί και οι συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης.

Από το βήμα της συγκέντρωσης στην Αθήνα ο Διαμαντής Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, υπογράμμισε ότι η κινητοποίηση αποτελεί μόνο την αρχή και διαβεβαίωσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες πιο δυναμικές. Χαιρετισμό επίσης στη συγκέντρωση απηύθυναν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου, Π. Βαβουγιός, και ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ, Δ. Τσιτσάνης, ενώ το ψήφισμα διάβασε ο Π. Βασιλόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων του ΟΣΕ.

Motion Team

Το θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό του ΠΑΜΕ στο μαχόμενο κίνημα των συνταξιούχων μετέφερε η Χρυσούλα Λαμπούδη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας. Τόνισε ότι το ΠΑΜΕ έχει σημάνει συναγερμό ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης, με πρώτο σταθμό τα συλλαλητήρια στις 7 του Νοέμβρη, στα οποία οι συνταξιούχοι έχουν ήδη αποφασίσει να συμμετάσχουν μαζικά. Την αλληλεγγύη της στον αγώνα των συνταξιούχων εκφράζει με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας.

«Τα λεφτά του ΙΚΑ, δικές μας εισφορές, τα δίνουν για τζογάρισμα στους καπιταλιστές», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια της πορείας, η οποία και κατέληξε στο υπουργείο Απασχόλησης. Μετά το τέλος της συνάντησης ο Δ. Μαυροδόγλου δήλωσε ότι για ακόμα μια φορά «φύγαμε με άδεια χέρια, χωρίς καμία υπόσχεση και οι λύσεις στα προβλήματα είναι επείγουσες. Η αναμόρφωση, όπως τη λένε, του Ασφαλιστικού ξέρουμε πολύ καλά ότι δε θα λύσει κανένα πρόβλημα. Γι' αυτό πολύ σύντομα θα είμαστε και πάλι στους δρόμους».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρεμβάσεις για το δικαίωμα στη μητρότητα

Ερωτήσεις στη Βουλή και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του «Ρ» για την κλωστοϋφαντουργία «Βαρβαρέσσος»

Μέτρα για την προστασία της μητρότητας απαιτεί να ληφθούν το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Σοφία Καλαντίδου και Γιάννης Ζιώγας προς τον υπουργό Απασχόλησης, με αφορμή τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη» σχετικά με την κλωστοϋφαντουργία «ΒΑΡΒΑΡΕΣΣΟΣ ΑΕ», που λειτουργεί τρία εργοστάσια στη Νάουσα. Η συγκεκριμένη εταιρεία με έγγραφο της προσωπάρχη ζήτησε από τους προϊσταμένους να ενημερώσουν ποιες από τις εργαζόμενες θα αποκτήσουν παιδί μέσα στο 2007 - 2008.

«Αποθρασυμένοι οι μεγαλοεπιχειρηματίες από τις πολιτικές των κυβερνήσεων (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) που ισοπεδώνουν εργασιακά, ασφαλιστικά, δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων στα πλαίσια της ΕΕ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας, δηλαδή την εξασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, απαιτούν να απαλλαγούν από το μη μισθολογικό κόστος, δηλαδή να καταργηθούν και όσα προστατεύουν τη μητρότητα», σημειώνουν στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ και ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό «τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να εφαρμόζονται όσα προβλέπονται για την προστασία της μητρότητας αλλά και να διευρυνθούν τα δικαιώματα».

Τις αντεργατικές ενέργειες των επιχειρηματικών ομίλων οι οποίοι αμφισβητούν το δικαίωμα της μητρότητας των νέων γυναικών, ενέργεια που εντάσσεται στη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ σε βάρος της εργατικής λαϊκής οικογένειας, καταγγέλλει και ο Γιώργος Τούσσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σημειώνει ότι οι τακτικές της κλωστοϋφαντουργίας «Βαρβαρέσσος» αποτελούν γενικευμένο φαινόμενο και ρωτάει την Επιτροπή αν καταδικάζει αυτές τις παράνομες ενέργειες των επιχειρηματικών ομίλων που παραβιάζουν ατομικά και συλλογικά δικαιώματα των γυναικών και γενικότερα των εργαζομένων.

ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ
Χτυπάει κόκκινο στους νέους

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Πρωταθλήτρια στην καταγραμμένη ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών, στην ΕΕ των «27», αναδεικνύεται η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δημοσιοποιήθηκαν χτες στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με την έρευνα, στη χώρα σημειώθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, στις ηλικίες κάτω των 25 ετών, που άγγιξε το 22,9%, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2007, ενώ ακολουθούν η Γαλλία (21,6%) και η Ρουμανία (19,6%). Ο αντίστοιχος κοινοτικός μέσος όρος, φτάνει το 15,1%.

Παράλληλα, η Ελλάδα εμφανίζει από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ενωση και στα γενικά ποσοστά ανεργίας, με τους αριθμούς να δείχνουν καταγραμμένους ανέργους το 8,4%, ενώ προηγούνται η Σλοβακία με 11,1%, η Πολωνία με 8,8% και η Γαλλία με 8,6%.

Τέλος, απογοητευτικά είναι και τα στοιχεία για την ανεργία των γυναικών, που μαζί με τους νέους, αποτελούν τις εντονότερα βαλλόμενες ομάδες, αγγίζοντας το 13%, έναντι του 5,2% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες. Τα αντίστοιχα ποσοστά του ευρωπαϊκού μέσου όρου είναι 7,8% για τις γυναίκες και 6,6% για τους άνδρες.

Κορυφώνονται οι εξορμήσεις του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και των Παραρτημάτων του στα γιαπιά, στα εργοτάξια και τις συνοικίες, με στόχο τη μαζικότερη δυνατή συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου, που θα γίνει την Κυριακή 4 Νοέμβρη, στις 8.30 π.μ., στο αμφιθέατρο ΜΑΧ του Πολυτεχνείου.

ΛΑΡΙΣΑ
Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό των γυναικών

Εκδήλωση με θέμα «Γυναίκα και Κοινωνική Ασφάλιση» πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, με τη συμμετοχή της Ενωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) και του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος.

Μιλώντας στην εκδήλωση, η Δήμητρα Παπαστεργίου, πρόεδρος της Ενωσης, υπογράμμισε ότι η γενίκευση της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, αλλά και οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό, θα έχουν οδυνηρές επιπτώσεις σε όλους τους εργαζόμενους και περισσότερο στις γυναίκες.

Η πρόεδρος του Συνδικάτου, Ευτυχία Λουτριώτη, στάθηκε, ιδιαίτερα, στον «κοινωνικό διάλογο», επισημαίνοντας ότι απ' αυτόν ποτέ δε βγαίνουν κερδισμένοι οι εργαζόμενοι.

Στην παρέμβασή του ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, αφού αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΠΑΜΕ για το Ασφαλιστικό, σημειώνοντας ότι σήμερα έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για μείωση του ορίου συνταξιοδότησης των γυναικών, κάλεσε όλους τους εργαζόμενους - άνδρες και γυναίκες - να συμμετάσχουν, μαζικά, στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στις 7 Νοέμβρη, στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ