ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Νομαρχίες με υπηρεσίες... «ΑΕ»

Σε ανώνυμες εταιρείες μετατρέπονται οι επιχειρήσεις των Νομαρχιών, στο πλαίσιο του σχεδίου του νέου Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο νέος Κώδικας θα επικυρωθεί από το ΔΣ της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) στις 13 Νοέμβρη και παρά τις αντιδράσεις ότι δεν έχει προηγηθεί συζήτηση στα νομαρχιακά συμβούλια. Το όλο θέμα έχει χειριστεί μια επιτροπή της ΕΝΑΕ, η οποία αναλώνεται σε επιμέρους προτάσεις επί του σχεδίου, μέσα σε ένα θολό τοπίο σχετικά με το μέλλον του θεσμού. Θα παραμείνει - στο πλαίσιο της νέας διοικητικής δομής που αναμένεται - η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (ΝΑ) ως β' βαθμός Αυτοδιοίκησης; Θα ενσωματωθεί στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση; Θα μειωθεί ο αριθμός τους;

Στο νέο Κώδικα προβλέπεται ότι «οι νομαρχιακές επιχειρήσεις συνιστώνται είτε μόνον από μία ή περισσότερες ΝΑ, είτε με δήμους ή κοινότητες ή και άλλους φορείς ΤΑ ή και με τρίτους». Διακρίνονται σε ανώνυμες εταιρείες, οι οποίες «επιδιώκουν την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων». Αναπτυξιακές ανώνυμες εταιρείες με αντικείμενο την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των φορέων Αυτοδιοίκησης ή της αποκεντρωμένης κρατικής διοίκησης, την προώθηση της ανάπτυξης, την εφαρμογή σχετικών πολιτικών σε νομαρχιακό επίπεδο κλπ.

Για την αξιοποίηση δε της ακίνητης νομαρχιακής περιουσίας ή την εκμετάλλευση κοινόχρηστων χώρων προβλέπεται η σύσταση μονομετοχικής ανώνυμης εταιρείας από μια ΝΑ. Τέλος, οι ΝΑ επιτρέπεται να συμμετέχουν σε άλλες ανώνυμες εταιρείες και εταιρικά σχήματα για την εφαρμογή εθνικών ή ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν σε αθλητικές, τραπεζικές και ασφαλιστικές εταιρείες.

Σύμφωνα με το σχέδιο του νέου Κώδικα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν προσαρμόσει το καταστατικό τους στις διατάξεις του, μέσα σε δύο χρόνια από την έναρξη εφαρμογής του. Προβλέπεται η μεταφορά προσωπικού, αλλά και η αποζημίωση του απολυόμενου. Είναι προφανές ότι ίσως «δούμε» απολύσεις και στις νομαρχίες, οι οποίες όμως δε θα έχουν την έκταση αντίστοιχων που αναμένονται στις δημοτικές επιχειρήσεις, καθώς το προσωπικό είναι σαφώς πιο μειωμένο.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
Σενάρια που συντηρούν τα προβλήματα

Την κατάργηση του νόμου 1828/1989, που θεσμοθετεί την κρατική επιχορήγηση προς τους δήμους, φαίνεται ότι δρομολογεί η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), προκρίνοντας δύο εναλλακτικά σενάρια για τους πόρους του θεσμού.

Τα σενάρια αυτά απασχόλησαν τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ενωσης, την ίδια ώρα που ομολογούνταν ότι - με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού του νέου έτους - ούτε για το 2008 προβλέπεται η κάλυψη του κόστους μονιμοποίησης των συμβασιούχων και της άσκησης των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων, ούτε βέβαια υπάρχει ρύθμιση για την απόδοση των παρακρατημένων πόρων.

Εύλογα ο εκπρόσωπος της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣ) και δημοτικός σύμβουλος Καρδίτσας, Χρήστος Τέγος, σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει υπολογισμός των παρακρατημένων - καθώς κυβέρνηση και ΚΕΔΚΕ τα υπολογίζουν σε πολύ λιγότερα απ' ό,τι πραγματικά είναι - και να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα απόδοσής τους. Ο ίδιος υπενθύμισε τη θέση της ΔΑΣ να διπλασιαστεί το ποσοστό του κρατικού προϋπολογισμού που εισπράττουν οι δήμοι ως τακτική χρηματοδότηση. «Ολοι οι άλλοι τρόποι είναι στη λογική του λιγότερου κράτους», συμπλήρωσε ο Χρ. Τέγος.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η εμμονή της ΚΕΔΚΕ να μη διεκδικεί αύξηση της χρηματοδότησης και απόδοση των παρακρατημένων πόρων συμπορεύεται με την αντίστοιχη εμμονή στην ανάληψη από τους δήμους της δυνατότητας να επιβάλλουν φόρους.

Στο πλαίσιο αυτό, τα σενάρια για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των πόρων της Αυτοδιοίκησης που πρότεινε χτες στο ΔΣ η αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών της ΚΕΔΚΕ προβλέπουν αυξομειώσεις επί των ποσοστών κρατικών φόρων που αποδίδονται στην ΤΑ, τα οποία υποτίθεται ότι αυξάνουν τα χρήματα που έχει να λαμβάνει. Ομως - όπως τόνισε και ο Χρ. Τέγος - «δεν αναπληρώνουν καν τα χρήματα που δώσαμε για τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες».

Συζήτηση για τις πυρκαγιές

Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Ηλείας του ΚΚΕ καλεί σε συζήτηση με θέμα: «Η Ηλεία μετά τις πυρκαγιές και η παρέμβαση της Επιτροπής Αγώνα στο νομό», την Κυριακή 4 Νοέμβρη, στις 10:30 το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ (Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους 1). Μισή ώρα νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Γιάννη Τζαβέλλα (πρόεδρος της Επιτροπής) με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατό του. Θα παραβρεθεί, εκ μέρους του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, ο Βασίλης Δημόπουλος.

Το 11ο Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ

Γίνεται το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα, καθώς η οργάνωση έχει ενισχυθεί με «νέο αίμα» απογόνων και φίλων της Εθνικής Αντίστασης που παίρνουν θέση πλάι στους «εν ζωή» αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, η ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί, το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Νοεμβρίου 2007, το 11ο Συνέδριό της.

Οι εργασίες του θα γίνουν στο Αμφιθέατρο «Αντωνιάδου» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πατησίων 76, στην Αθήνα), και θα πάρουν μέρος αντιπρόσωποι εκλεγμένοι από τα τοπικά παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ σε όλη την Ελλάδα. Η προσέλευση των αντιπροσώπων αρχίζει στις 8 πμ και η έναρξη θα γίνει στις 9 το πρωί.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εργα βιτρίνας το τεχνικό πρόγραμμα

Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του λαού για έργα και υποδομές, βρίσκεται το Τεχνικό Πρόγραμμα που αποφάσισε η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2008, προϋπολογισμού 63.078.313 ευρώ. Το τεχνικό πρόγραμμα είναι μικρότερου προϋπολογισμού σε σχέση με το 2007 κατά 16.450.045 ευρώ. Για ακόμη μια φορά εκχωρείται στους εργολάβους η εκτέλεση του συνόλου σχεδόν των έργων σε ποσοστό 90,47%.

Η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Τώρα» καταψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα. Οπως σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος Αγάπιος Σαχίνης, με την εκχώρηση των έργων στους εργολάβους, απαξιώνονται οι δημοτικές υπηρεσίες και μετατρέπονται σε συντηρητές των εργολαβικών έργων. Επίσης, περιορίζεται σε έργα βιτρίνας, αντί να αναπτύσσεται σε έργα που βοηθούν τον κοινωνικό εξοπλισμό του δήμου, το περιβάλλον, την ανακούφιση των δημοτών από σημαντικά προβλήματα, να αντιμετωπίζει στη βάση της αναγκαιότητας και των προτεραιοτήτων τα ήδη εκτελούμενα έργα.

Ενδεικτικά, η παράταξη «Θεσσαλονίκη Τώρα» ανέφερε ότι δεν προβλέπεται κανένα έργο για την αντισεισμική θωράκιση της πόλης. Αγνοεί τις ανάγκες για έργα υποδομής στον τομέα του αθλητισμού (γήπεδα - προπονητήρια, κακή κατάσταση αυτών που ήδη υπάρχουν κλπ.). Η πόλη παραμένει απροστάτευτη στις πλημμύρες, ενώ τα προβλήματα της ρύπανσης του περιβάλλοντος, το συγκοινωνιακό οξύνθηκαν περισσότερο.

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ
«Πάγωμα» των δημοτικών τελών

Πάγωμα των δημοτικών τελών για το 2008 αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τριανδρίας στη Θεσσαλονίκη, μετά από δυναμική παρέμβαση της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ).

Στις προθέσεις της διοίκησης του δήμου, όπως προέκυψε από την εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας, ήταν η αύξηση των δημοτικών τελών κατά 5%. Τελικά, υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση. Αλλαξε ρότα, το βράδυ της Δευτέρας, κάτω από την αγωνιστική αντίδραση κατοίκων που συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο την ώρα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από κάλεσμα της ΔΑΣ.

Η δήμαρχος Π. Δρίτσα πρότεινε πάγωμα των δημοτικών τελών. Ενώ για να δικαιολογήσει τ' αδικαιολόγητα, δήλωσε ότι η πρόταση της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου δεν απηχεί τις προθέσεις της διοίκησης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Δεν αποδοκίμασε την πειθαρχική εξέταση

Αρνήθηκε να τοποθετηθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με τη διεξαγωγή προκαταρκτικής πειθαρχικής εξέτασης σε βάρος συνδικαλιστών - δικαστών, επειδή διατύπωσαν δημόσια κριτική στα περιουσιακά του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Ρ. Κεδίκογλου.

Ο Σ. Χατζηγάκης, ερωτηθείς να τοποθετηθεί στην Επίκαιρη Ερώτηση που έκαναν βουλευτές του ΚΚΕ στη Βουλή για την πειθαρχική εξέταση των συνδικαλιστών δικαστών, επικαλέστηκε τη διάκριση των εξουσιών και δεν αποδοκίμασε την προκαταρκτική εξέταση σε βάρος των τριών δικαστικών λειτουργών επειδή ασκούσαν τα καθήκοντά τους που απορρέουν από τους νόμους.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ»
Να απαλλοτριωθεί ελεύθερος χώρος

Την ανάγκη να αποδοθεί στο λαό ως χώρος πρασίνου και αναψυχής μια έκταση 9 στρεμμάτων στο Αιγάλεω (με την ονομασία «μπουλντόζες»), σημειώνει με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συμπαράταξη για το Αιγάλεω».

Από το 1987, ο χώρος αυτός, επί της Λεωφ. Καβάλας, παραμένει χαρακτηρισμένος χώρος πρασίνου, με αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων, αλλά και του δημοτικού συμβουλίου. Ωστόσο, επί 20 χρόνια, δεν έχει γίνει το αυτονόητο - επισημαίνεται στην ανακοίνωση - και ο χώρος ακόμη δεν έχει απαλλοτριωθεί, παρά τη χρόνια και καθολική λαϊκή απαίτηση. Και αυτό, όταν «την ίδια στιγμή το Αιγάλεω και με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής χάνει χώρους προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων», σημειώνει η παράταξη.

Η «Αγωνιστική Συμπαράταξη» καλεί τη δημοτική αρχή της πόλης να διεκδικήσει τα απαραίτητα κονδύλια για την απαλλοτρίωση του χώρου. Και, παράλληλα, σημειώνει: «Καλούμε το λαό σε δράση και αγωνιστική ετοιμότητα, για να μη γίνουν τα 9 στρέμματα - φιλέτο βορά στις ορέξεις των μεγαλοσυμφερόντων. Για να απαλλοτριωθεί ο χώρος, χωρίς άλλη καθυστέρηση. Για να αποδοθεί στο λαό ως χώρος πρασίνου και αναψυχής».

Εκδήλωση αντιστασιακών

Η ΠΕΑΕΑ Ταύρου διοργανώνει, την Κυριακή 4.11.07 ώρα 10 το πρωί, στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Αγίας Σοφίας), εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους ήρωες πατριώτες του Δήμου Ταύρου που εκτελέστηκαν από τους γερμανοφασίστες και τους ντόπιους συνεργάτες τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ