Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
Σενάρια που συντηρούν τα προβλήματα

Την κατάργηση του νόμου 1828/1989, που θεσμοθετεί την κρατική επιχορήγηση προς τους δήμους, φαίνεται ότι δρομολογεί η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), προκρίνοντας δύο εναλλακτικά σενάρια για τους πόρους του θεσμού.

Τα σενάρια αυτά απασχόλησαν τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ενωσης, την ίδια ώρα που ομολογούνταν ότι - με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού του νέου έτους - ούτε για το 2008 προβλέπεται η κάλυψη του κόστους μονιμοποίησης των συμβασιούχων και της άσκησης των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων, ούτε βέβαια υπάρχει ρύθμιση για την απόδοση των παρακρατημένων πόρων.

Εύλογα ο εκπρόσωπος της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣ) και δημοτικός σύμβουλος Καρδίτσας, Χρήστος Τέγος, σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει υπολογισμός των παρακρατημένων - καθώς κυβέρνηση και ΚΕΔΚΕ τα υπολογίζουν σε πολύ λιγότερα απ' ό,τι πραγματικά είναι - και να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα απόδοσής τους. Ο ίδιος υπενθύμισε τη θέση της ΔΑΣ να διπλασιαστεί το ποσοστό του κρατικού προϋπολογισμού που εισπράττουν οι δήμοι ως τακτική χρηματοδότηση. «Ολοι οι άλλοι τρόποι είναι στη λογική του λιγότερου κράτους», συμπλήρωσε ο Χρ. Τέγος.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η εμμονή της ΚΕΔΚΕ να μη διεκδικεί αύξηση της χρηματοδότησης και απόδοση των παρακρατημένων πόρων συμπορεύεται με την αντίστοιχη εμμονή στην ανάληψη από τους δήμους της δυνατότητας να επιβάλλουν φόρους.

Στο πλαίσιο αυτό, τα σενάρια για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των πόρων της Αυτοδιοίκησης που πρότεινε χτες στο ΔΣ η αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών της ΚΕΔΚΕ προβλέπουν αυξομειώσεις επί των ποσοστών κρατικών φόρων που αποδίδονται στην ΤΑ, τα οποία υποτίθεται ότι αυξάνουν τα χρήματα που έχει να λαμβάνει. Ομως - όπως τόνισε και ο Χρ. Τέγος - «δεν αναπληρώνουν καν τα χρήματα που δώσαμε για τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ