ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Τη στρατηγική του κεφαλαίου υπηρετεί η Δημόσια Διοίκηση
  • Αρχισε χτες στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τη λειτουργία των «Ανεξάρτητων Αρχών»
  • Τα χέρια της για προσλήψεις «ημετέρων» θέλει να λύσει η κυβέρνηση με τη ρύθμιση για το ΑΣΕΠ

Σειρά ρυθμίσεων που έχουν ως στόχο να υπηρετήσει η Δημόσια Διοίκηση τη στρατηγική του κεφαλαίου, προκειμένου αυτή να γίνει ισχυρός μηχανισμός στην ανταγωνιστικότητα, περιλαμβάνει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για τη λειτουργία των λεγόμενων Ανεξάρτητων Αρχών, που από χτες συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Κατά τη συνεδρίαση είχαμε και τον καθιερωμένο πλέον δικομματικό καυγά μεταξύ Γ. Παπανδρέου και Π. Παυλόπουλου σχετικά με το ποιος χρησιμοποιεί το κράτος «ως λάφυρο» και ποιος έκανε τις πιο «αδιάβλητες προσλήψεις στο Δημόσιο». Αφορμή, διάταξη σύμφωνα με την οποία τις διαδικασίες εξετάσεων του ΑΣΕΠ θα μπορούν να τις διενεργούν και πρώην μέλη ή μη μέλη του ΑΣΕΠ.

Αναπτύσσοντας τη διαφωνία του ΚΚΕ με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο εισηγητής του Δ. Κουμπούρης είπε ότι επιδιώκεται και με αυτό το νομοθέτημα το χτίσιμο μίας Δημόσιας Διοίκησης η οποία θα αποτελεί βασικό πυλώνα για την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Κατήγγειλε ότι και τα δύο κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) με σειρά παρεμβάσεών τους μετέτρεψαν τους δήμους και τις νομαρχίες σε εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ συνειδητά δεν έδωσαν λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων προτιμώντας να τους κρατάνε ομήρους.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στις λεγόμενες ανεξάρτητες αρχές και τόνισε ότι στην ουσία αυτές διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση και σήμερα με το νομοσχέδιο καθίστανται κυρίαρχες, αφού δε θα δίνουν λόγο σε κανέναν και τα μέλη της θα έχουν ουσιαστικά το ακαταδίωκτο. Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε διαφωνήσει με τη σύσταση του ΑΣΕΠ επί ΠΑΣΟΚ, αφού δεν είχε πειστεί ότι θα λύσει το πρόβλημα των αδιάβλητων προσλήψεων και τόνισε πως σήμερα η ΝΔ με τη ρύθμιση που προωθεί θέλει να λύσει τα χέρια της και να κάνει τις προσλήψεις που θέλει. «Θα ήταν πιο τίμιο και καθαρό να μπαίνει επικεφαλής ο εκάστοτε υπουργός, να κάνει τις προσλήψεις ώστε να τελειώνει αυτή την υπόθεση και να μην κοροϊδεύετε τον κόσμο ότι πρόκειται για αδιάβλητες διαδικασίες», είπε χαρακτηριστικά.

Πρότεινε δε τα μέλη της επιτροπής διαδικασίας επιλογής προσωπικού υποψηφίων για διορισμό να ορίζονται από την Ολομέλεια του ΑΣΕΠ και όχι από τον πρόεδρό της και να μη συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες πρώην μέλη του ΑΣΕΠ.

Κούφια δικομματική αντιπαράθεση

Παραβλέποντας τις διαχρονικές ευθύνες που έχουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού για το όργιο της ρουσφετολογίας στο Δημόσιο, οι Γ. Παπανδρέου και Π. Παυλόπουλος «αντιπαρατέθηκαν» κατά τη χτεσινή συνεδρίαση πάνω στο θέμα των προσλήψεων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το κράτος ως λάφυρο προκειμένου να βολέψει τους ημετέρους και ισχυρίστηκε ότι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ επικρατούσε αξιοκρατία στις προσλήψεις. Ο Π. Παυλόπουλος απάντησε ότι το κράτος έγινε λάφυρο από τη δεκαετία του '80 όταν κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ και ισχυρίστηκε ότι οι αλλαγές που προωθούνται στον τρόπο λειτουργίας του ΑΣΕΠ αποτελούν αίτημα της ίδιας της «ανεξάρτητης αρχής».

Πάνω στο γνωστό μοτίβο που ζούμε χρόνια ολόκληρα αναπτύσσεται η δικομματική αντιπαράθεση, τόνισε στην παρέμβασή του ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ο Α. Κανταρτζής. Κατήγγειλε ότι όταν ένα από τα δύο κόμματα βρίσκεται στην αντιπολίτευση βγάζει κραυγές ότι η δική του κυβέρνηση προωθούσε την αξιοκρατία και μετά άρχιζε το όργιο των ρουσφετιών από το άλλο κόμμα. Ποτέ δεν υπήρχε αξιοκρατία, είπε ο βουλευτής, αφού το κράτος ποτέ δεν υπήρξε ουδέτερο, αλλά πάντα προωθούσε τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Επίσης, τόνισε, το κράτος όταν θέλει είναι αποτελεσματικότατο, όπως φάνηκε και από την εισαγγελική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη κατά των μαθητικών κινητοποιήσεων.

Σχολιάζοντας αναφορά που έγινε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλο στις μαθητικές κινητοποιήσεις («δεν υπάρχει πιο σκοτεινή και αντιδραστική προοπτική για την παιδεία μας από το κλειστό σχολείο»), τόνισε ότι τα σχολεία τα κλείνουν οι τραγικές ελλείψεις και οι αντιεκπαιδευτικές πολιτικές. Η κυβέρνηση, είπε, έχει τεράστιες ευθύνες αφού επιστρατεύει όλο το οπλοστάσιο καταστολής που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση προκειμένου να χτυπήσει τους μαθητικούς αγώνες. Το ΚΚΕ, υπογράμμισε, όχι μόνο συμπαραστέκεται στον αγώνα των μαθητών, αλλά καλεί όλους τους εργαζόμενους να στηρίξουν ενεργά αυτήν την κινητοποίηση της νεολαίας.

Καταλήγοντας, ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυταρχικής λογικής τα νέα σχέδια για την ΕΥΠ, η οποία πλέον, όπως επιτάσσουν οι διάφοροι «ευρωτρομονόμοι», θα στρέφεται κατά του «εχθρού - λαού» και των αγώνων του.


ΠΑΣΟΚ
Κορυφώνεται η αντιπαράθεση των μηχανισμών

Με την αντιπαράθεση των μηχανισμών να κορυφώνεται, ενόψει και της αυριανής Εθνικής Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, και να επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στην αναζήτηση «πρωθυπουργικών χαρακτηριστικών» για το νέο αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνεχίστηκαν και χτες οι εσωκομματικές διεργασίες.

Οι τρεις υποψήφιοι πρόεδροι περιόδευσαν σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και εντείνοντας τους «αριστερούς ακροβατισμούς» επιχείρησαν να παραπλανήσουν τα λαϊκά στρώματα για τη δήθεν «φιλολαϊκή στροφή» τους, την ίδια στιγμή που έθεταν σαν βασικό στοιχείο της «νέας αφετηρίας» της 11ης Νοέμβρη το υπάρχον συντηρητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και τη συνέχιση της δεξιάς νεοφιλελεύθερης πολιτικής τους.

Ο Γ. Παπανδρέου από τη Θεσσαλονίκη ανέβασε του τόνους της δικομματικής αντιπαράθεσης, αλλά την ίδια στιγμή εγκάλεσε τη ΝΔ γιατί οι ...«μεταρρυθμίσεις περιμένουν». Ο Γ. Παπανδρέου στην προσπάθειά του να πείσει για την «αριστερή στροφή» του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για μια «αντιπολίτευση που ξέρει ότι η κεντροαριστερά δεν είναι προσωπική υπόθεση αρχηγικών φιλοδοξιών, αλλά μια εναλλακτική λύση εξουσίας». Πίσω από τις φραστικές του κορόνες, βέβαια, δεν μπόρεσε να κρύψει ότι ο ίδιος προτείνει «ένα μοντέλο ανάπτυξης» που είναι βασισμένο πάνω στην ενίσχυση των προνομίων του μεγάλου κεφαλαίου και στην παραπέρα συρρίκνωση των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Ο Γ. Παπανδρέου, οξύνοντας και την εσωκομματική αντιπαράθεση, άφησε αιχμές κατά του Ευάγ. Βενιζέλου, λέγοντας «ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω όσους μιλούν για διχασμό» και όσους «ζηλεύουν τους αρχηγούς των αντιπάλων μας και προτείνουν τη μίμησή τους». Ξεχνώντας προφανώς ότι είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπήρξε υπουργός όλων των κυβερνήσεών του, μίλησε για «νοοτροπίες που μας μετέβαλαν σε μηχανισμό νομής της εξουσίας». Ο Γ. Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι στις 12 Νοέμβρη το ΠΑΣΟΚ θα «αναγεννηθεί» και θα γίνει ένα «ριζοσπαστικό, πατριωτικό και λαϊκό κίνημα»...

Ο Ευάγ. Βενιζέλος από την Ξάνθη και την Κομοτηνή χαρακτήρισε ...«ιστορικό δίλημμα» την εκλογή της 11ης Νοέμβρη και ανέφερε ότι εκείνη τη μέρα «το ΠΑΣΟΚ "κάνει ταμείο" στη σχέση του με την κοινωνία και στη σχέση του με το μέλλον» για να προσθέσει: «Κι όπως λέει η παροιμία "μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται". Αρα δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους στην επιλογή αυτή». Ο Ευάγ. Βενιζέλος ξεκαθαρίζοντας ότι το μοναδικό διακύβευμα ανάμεσα στις φατρίες, είναι ποιος θα πάρει τον προεδρικό θώκο για να επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ στην κυβερνητική κουτάλα, ανέφερε ότι ο νέος αρχηγός «πρέπει να δημιουργήσει προϋποθέσεις νίκης» απέναντι στον Κ. Καραμανλή. Ο ίδιος δήλωσε ότι εγγυάται την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και υποστήριξε: «Ημουν, είμαι και θα είμαι στρατιώτης της παράταξης».

Ο Κ. Σκανδαλίδης από τις Σέρρες με δηλώσεις του ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει «να βγει τραυματισμένο από αυτή τη διαδικασία», απέκλεισε το ενδεχόμενο διάσπασης του ΠΑΣΟΚ, αλλά σημείωσε «πως υπάρχει ο κίνδυνος φθοράς και συρρίκνωσής του».

Την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου, με τον οποίο συναντήθηκε χτες το πρωί, εξέφρασε με δήλωσή του ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων, υποστήριξε: «Σ' αυτή την κρίσιμη καμπή για την ιστορία αλλά και την προοπτική του ΠΑΣΟΚ πιστεύω ότι η πολιτική πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου παραμένει επίκαιρη και αναγκαία. Ο Γιώργος Παπανδρέου δικαιούται μια δεύτερη ευκαιρία διότι είναι αυτός που μπορεί να οδηγήσει το Κίνημα σε μια νέα ίδρυση, αξιακή, πολιτική και κοινωνική».

Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εσωκομματικές εκλογές έκλεισαν σήμερα και θα ανοίξουν πάλι στις 11 Νοέμβρη, ενώ οι εργασίες της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ θα ξεκινήσουν αύριο στο κλειστό γυμναστήριο του Τάε Κβο Ντο, με ομιλία του Γ. Παπανδρέου και θα ακολουθήσουν οι ομιλίες των δύο άλλων υποψηφίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ