Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Κορυφώνεται η αντιπαράθεση των μηχανισμών

Με την αντιπαράθεση των μηχανισμών να κορυφώνεται, ενόψει και της αυριανής Εθνικής Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, και να επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στην αναζήτηση «πρωθυπουργικών χαρακτηριστικών» για το νέο αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνεχίστηκαν και χτες οι εσωκομματικές διεργασίες.

Οι τρεις υποψήφιοι πρόεδροι περιόδευσαν σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και εντείνοντας τους «αριστερούς ακροβατισμούς» επιχείρησαν να παραπλανήσουν τα λαϊκά στρώματα για τη δήθεν «φιλολαϊκή στροφή» τους, την ίδια στιγμή που έθεταν σαν βασικό στοιχείο της «νέας αφετηρίας» της 11ης Νοέμβρη το υπάρχον συντηρητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και τη συνέχιση της δεξιάς νεοφιλελεύθερης πολιτικής τους.

Ο Γ. Παπανδρέου από τη Θεσσαλονίκη ανέβασε του τόνους της δικομματικής αντιπαράθεσης, αλλά την ίδια στιγμή εγκάλεσε τη ΝΔ γιατί οι ...«μεταρρυθμίσεις περιμένουν». Ο Γ. Παπανδρέου στην προσπάθειά του να πείσει για την «αριστερή στροφή» του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για μια «αντιπολίτευση που ξέρει ότι η κεντροαριστερά δεν είναι προσωπική υπόθεση αρχηγικών φιλοδοξιών, αλλά μια εναλλακτική λύση εξουσίας». Πίσω από τις φραστικές του κορόνες, βέβαια, δεν μπόρεσε να κρύψει ότι ο ίδιος προτείνει «ένα μοντέλο ανάπτυξης» που είναι βασισμένο πάνω στην ενίσχυση των προνομίων του μεγάλου κεφαλαίου και στην παραπέρα συρρίκνωση των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Ο Γ. Παπανδρέου, οξύνοντας και την εσωκομματική αντιπαράθεση, άφησε αιχμές κατά του Ευάγ. Βενιζέλου, λέγοντας «ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω όσους μιλούν για διχασμό» και όσους «ζηλεύουν τους αρχηγούς των αντιπάλων μας και προτείνουν τη μίμησή τους». Ξεχνώντας προφανώς ότι είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπήρξε υπουργός όλων των κυβερνήσεών του, μίλησε για «νοοτροπίες που μας μετέβαλαν σε μηχανισμό νομής της εξουσίας». Ο Γ. Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι στις 12 Νοέμβρη το ΠΑΣΟΚ θα «αναγεννηθεί» και θα γίνει ένα «ριζοσπαστικό, πατριωτικό και λαϊκό κίνημα»...

Ο Ευάγ. Βενιζέλος από την Ξάνθη και την Κομοτηνή χαρακτήρισε ...«ιστορικό δίλημμα» την εκλογή της 11ης Νοέμβρη και ανέφερε ότι εκείνη τη μέρα «το ΠΑΣΟΚ "κάνει ταμείο" στη σχέση του με την κοινωνία και στη σχέση του με το μέλλον» για να προσθέσει: «Κι όπως λέει η παροιμία "μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται". Αρα δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους στην επιλογή αυτή». Ο Ευάγ. Βενιζέλος ξεκαθαρίζοντας ότι το μοναδικό διακύβευμα ανάμεσα στις φατρίες, είναι ποιος θα πάρει τον προεδρικό θώκο για να επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ στην κυβερνητική κουτάλα, ανέφερε ότι ο νέος αρχηγός «πρέπει να δημιουργήσει προϋποθέσεις νίκης» απέναντι στον Κ. Καραμανλή. Ο ίδιος δήλωσε ότι εγγυάται την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και υποστήριξε: «Ημουν, είμαι και θα είμαι στρατιώτης της παράταξης».

Ο Κ. Σκανδαλίδης από τις Σέρρες με δηλώσεις του ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει «να βγει τραυματισμένο από αυτή τη διαδικασία», απέκλεισε το ενδεχόμενο διάσπασης του ΠΑΣΟΚ, αλλά σημείωσε «πως υπάρχει ο κίνδυνος φθοράς και συρρίκνωσής του».

Την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου, με τον οποίο συναντήθηκε χτες το πρωί, εξέφρασε με δήλωσή του ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων, υποστήριξε: «Σ' αυτή την κρίσιμη καμπή για την ιστορία αλλά και την προοπτική του ΠΑΣΟΚ πιστεύω ότι η πολιτική πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου παραμένει επίκαιρη και αναγκαία. Ο Γιώργος Παπανδρέου δικαιούται μια δεύτερη ευκαιρία διότι είναι αυτός που μπορεί να οδηγήσει το Κίνημα σε μια νέα ίδρυση, αξιακή, πολιτική και κοινωνική».

Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εσωκομματικές εκλογές έκλεισαν σήμερα και θα ανοίξουν πάλι στις 11 Νοέμβρη, ενώ οι εργασίες της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ θα ξεκινήσουν αύριο στο κλειστό γυμναστήριο του Τάε Κβο Ντο, με ομιλία του Γ. Παπανδρέου και θα ακολουθήσουν οι ομιλίες των δύο άλλων υποψηφίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ