Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Κάμερες - «όπλο» ενάντια στον «εχθρό - λαό»!

Αλλη μια επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα εκδηλώνεται και μάλιστα αυτή τη φορά από τον ανώτατο εκπρόσωπο της δικαστικής εξουσίας. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με γνωμοδότησή του προς την Ελληνική Αστυνομία ανάβει το «πράσινο φως» για τη χρήση των «χαφιεδοκαμερών» με σκοπό την παρακολούθηση κινητοποιήσεων, διαδηλώσεων του μαζικού λαϊκού κινήματος.

Η Ελληνική Αστυνομία είχε υποβάλει το σχετικό ερώτημα για τη χρήση των «χαφιεδοκαμερών» στις 8 Ιούλη 2006 και η απάντηση του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού προς την ΕΛ.ΑΣ. έρχεται σε μια στιγμή που φουντώνουν οι αγώνες των μαθητών, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων για το Ασφαλιστικό κλπ.

Στη γνωμοδότησή του ο Γ. Σανιδάς αναφέρει επί λέξει:

«Στην περίπτωση κατά την οποία σε συναθροίσεις και ειδικότερα πριν, κατά ή μετά το τέλος διαδηλώσεων και πορειών, διαπράττονται αυτόφωρα εγκλήματα (κακουργήματα ή πλημμελήματα), από άτομα συμμετέχοντα αρχήθεν ή παρεισφρήσαντα σ' αυτές, είναι επιτρεπτή η εκ μέρους των αστυνομικών αρχών, διά της χρήσεως των τιθέμενων τότε σε λειτουργία κατάλληλων τεχνικών μέσων καταγραφής εικόνας και ήχου (καμερών φορητών ή σταθερών κλπ.), αποτύπωση αυτών σε κασέτα, μαγνητοταινία, βιντεοταινία, φωτογραφία κλπ., με σκοπό τη βεβαίωση των τελούμενων αυτόφωρων εγκλημάτων, τον εντοπισμό των δραστών, την αποκάλυψη της ταυτότητας αυτών και εν τέλει τη χρήση των άνω αποδεικτικών μέσων ενώπιον των δικαστικών αρχών».

Αποδεικνύεται πλέον ότι οι ισχυρισμοί των κυβερνήσεων - παλαιότερα του ΠΑΣΟΚ και τώρα της ΝΔ - πως οι κάμερες τοποθετούνται για τη διευκόλυνση του κυκλοφοριακού κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μετέπειτα τη διαχείριση της κυκλοφορίας σε κεντρικούς δρόμους, ήταν μια πρόφαση και πως απώτερος στόχος είναι η παρακολούθηση του λαϊκού κινήματος και των αγώνων των εργαζομένων.

Μετά τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου φαίνεται πλέον ότι οι κάμερες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην προσπάθεια ποινικοποίησης διαδηλωτών. Εξάλλου, ο Γ. Σανιδάς στη γνωμοδότησή του χαρακτηρίζει τις κάμερες «βουβούς μάρτυρες» που «υποκαθιστούν απλώς τους μάρτυρες αστυνομικούς».

Ολα τα μέσα στην υπηρεσία της παρακολούθησης

Η δράση του «Μεγάλου Αδελφού» σε όλο της το μεγαλείο! Στο αποδεικτικό υλικό των διωκτικών αρχών μπορούν να συνεισφέρουν, σύμφωνα με την εισαγγελική γνωμοδότηση, όχι μόνο τα παραδοσιακά μέσα «αλλά και οποιαδήποτε άλλα αποδεικτικά μέσα, τα οποία η επιστήμη και η σύγχρονη τεχνολογία έχει εισφέρει ή δύναται να εισφέρει και τα οποία μάλιστα είναι κατά κανόνα ασφαλέστερα και περισσότερο αξιόπιστα. Τέτοια αποδεικτικά μέσα (...) είναι συσκευές ήχου ή εικόνας (μαγνητοσκόπηση, βιντεοσκόπηση, φωτογράφηση κλπ.), η αποτύπωση αυτής σε μαγνητοταινία, βιντεοταινία, κασέτα, φωτογραφία κλπ. και η προσαγωγή και επίκληση των τελευταίων ενώπιον του δικαστηρίου».

Επίσης, αν μέχρι τώρα κάποιοι προσπαθούσαν να βάλουν - έστω και κάποια εικονικά διλήμματα - ανάμεσα στα προσωπικά δεδομένα και τις δημοκρατικές ελευθερίες, η εισαγγελική γνωμοδότηση ισοπεδώνει το εν λόγω δίλημμα. «Η εγκληματική συμπεριφορά του ατόμου ούτε εμπίπτει ούτε είναι δυνατόν να εμπίπτει στην έννοια των προσωπικών δεδομένων» αναφέρεται στην εισαγγελική γνωμοδότηση.

Αφήνουν πλέον και τα προσχήματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, γίνεται αναφορά στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία επέτρεπε κανονικά τη λειτουργία των «χαφιεδοκαμερών», αλλά απλώς τηρούσε κάποια προσχήματα που περιορίζονταν στην επιβολή προστίμων όταν διαπιστωνόταν ότι υλικό από τις κάμερες «αξιοποιούνταν» από την αστυνομία για σκοπούς παρακολούθησης.

Τώρα, ο Γ. Σανιδάς αναφέρει στη γνωμοδότησή του πως «ούτε η Αρχή Προστασίας των προσωπικών δεδομένων ούτε οποιαδήποτε άλλη αρχή θα ήταν δυνατόν να ελέγξει τη δικαστική εξουσία. Αλλωστε, όλες οι λεγόμενες ανεξάρτητες αρχές ελέγχονται εν τέλει από τη δικαστική εξουσία». Διατύπωση που επιβεβαιώνει απόλυτα ότι οι όποιες ανεξάρτητες αρχές είναι «ανεξάρτητες» κατ' όνομα και σκοπό έχουν να εκτονώνουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζιδάκης, ερωτηθείς να σχολιάσει τη γνωμοδότηση Σανιδά, κάλυψε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και έκανε λόγο για συγκερασμό μεταξύ ελευθερίας και ασφάλειας. «Καλή η ελευθερία, αν ήμουν δεξιός αυτό θα έλεγα, αλλά καλή και η ισότητα, αν ήμουν αριστερός. Επομένως, κάπου θα πρέπει να υπάρξει ένας συγκερασμός των δύο πραγμάτων, της κοινωνίας και των προσωπικών δεδομένων».

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση με τις «χαφιεδοκάμερες» εκκρεμεί προσφυγή της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» στο Συμβούλιο της Επικρατείας που στρέφεται κατά της απόφασης της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων να επιτρέψει τη χρήση των καμερών από την ΕΛ.ΑΣ. Η εκδίκασή της έχει αναβληθεί έως τώρα δύο φορές. Μήπως περίμεναν τη χτεσινή εγκύκλιο του Γ. Σανιδά για να την εκδικάσουν;

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κι αυτός κρυφό καμάρι... (2010-08-25 00:00:00.0)
Κατάπτυστη η γνωμοδότηση για τις κάμερες (2010-04-15 00:00:00.0)
Ελλάς - Ελλήνων - καμερών! (2007-11-01 00:00:00.0)
Διαρκής αγώνας για την κατάργησή τους (2007-11-01 00:00:00.0)
Πληθαίνουν τα κρούσματα παρακολούθησης εργαζομένων (2007-04-24 00:00:00.0)
Τεκμήριο αθωότητας για την ΕΥΠ! (2006-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ