Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δεν ξέρουν τίποτα για το «φόνο»

«Δημοκρατική Συσπείρωση»: Απάνθρωπη η «κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική»

Οι τελευταίες αποκαλύψεις για βασανιστήρια, που υφίστανται μετανάστες στη χώρα μας, έδωσαν λαβή για νέα ανούσια σύγκρουση στο εσωτερικό του δικομματισμού. Παρακάμπτοντας το γεγονός ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν συμφωνήσει κεντρικά, σε επίπεδο ΕΕ, με όλα τα αντιπροσφυγικά μέτρα που αποφασίζονται στις Βρυξέλλες και κατόπιν προωθούνται υπό τη μορφή νόμων σε κάθε κράτος - μέλος χωριστά, Πρ. Παυλόπουλος και Γ. Παπανδρέου αντάλλαξαν κατηγορίες, διαφημίζοντας παράλληλα τις ευαισθησίες τους.

Συγκεκριμένα, στη συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τις ανεξάρτητες αρχές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για περιστατικά «βασανιστηρίων σε βάρος μεταναστών που προσβάλλουν τη δημοκρατική συνείδηση των Ελλήνων» και «αποτελούν απαράδεκτο δείγμα της αντίληψης που ανέχεται ή καλλιεργείται στα Σώματα Ασφαλείας από την κυβέρνηση της ΝΔ». Δήλωσε μάλιστα ότι περιμένει «τις αμέσως επόμενες ημέρες τον άμεσο καταμερισμό τόσο διοικητικών όσο και πολιτικών ευθυνών».

Απαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έλαβε καθόλου μέτρα και ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν έκανε τίποτα ως υπουργός για να κλείσουν τα «κολαστήρια». Επίσης, τον επέκρινε ότι υιοθετεί, σε βάρος των αρχών της χώρας του, τις έξωθεν καταγγελίες, που «το πιθανότερο» είναι αβάσιμες. Απευθυνόμενος, τέλος, σε όσους μιλούν για ποσοστώσεις στην είσοδο μεταναστών στην Ελλάδα (βλ. ΛΑ.Ο.Σ.), ο Πρ. Παυλόπουλος είπε ότι καμία χώρα δεν τις εφάρμοσε και ότι είναι απαράδεκτη άποψη που οδηγεί σε ρατσισμό. Είπε, τέλος, ότι «ούτε Γκουαντάναμο, ούτε περιορισμοί, ούτε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα υπάρξουν στην Ελλάδα».

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση»

Η έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Προστασίας Ασύλου, για τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση των μεταναστών, ξαναφέρνει στην επιφάνεια την απάνθρωπη πολιτική που ασκείται, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, στη χώρα μας, σε βάρος των κυνηγημένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη φτώχεια μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι επιχειρούν να εισέλθουν στην ΕΕ. Τα παραπάνω τονίζει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», συμπληρώνοντας ότι η εν λόγω έκθεση επιβεβαιώνει με τραγικό τρόπο παρόμοιες καταγγελίες που δημοσιοποιούνται κατά καιρούς.

Παρακάτω σημειώνει ότι πρέπει να απαντήσει ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, αν αυτή είναι η «σύγχρονη μεταναστευτική πολιτική, από τις πιο δημοκρατικές στην Ευρώπη, με πλήρη σεβασμό σε κάθε είδους δικαιώματα των μεταναστών», στην οποία αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

«Θεωρούμε όμως επίσης υποχρέωσή μας να καταδείξουμε και να αντιπαλέψουμε τις πολιτικές εκείνες που οπλίζουν τα χέρια, δηλητηριάζουν τη συνείδηση ή παρέχουν τη "νομιμοποιητική" βάση σε λιμενικούς και άλλους κατασταλτικούς μηχανισμούς επιβολής του νόμου, ώστε να αντιμετωπίζουν με κτηνωδία τους μετανάστες», τονίζει, συνεχίζοντας ότι «πρόκειται για τη συνολική ρατσιστική αντιμεταναστευτική και αντιπροσφυγική πολιτική που αποφασίζεται στην ΕΕ, με τη δραστήρια συμβολή των ελληνικών κυβερνήσεων που εναλλάσσονται τα τελευταία χρόνια στην εξουσία. Την πολιτική που αποφασίζει τη δημιουργία Ομάδων Ταχείας Επέμβασης στα σύνορα, που επιστρατεύει ραντάρ, δορυφόρους και προηγμένα συστήματα επιτήρησης στα νότια σύνορα της ΕΕ (βλ. το πρόσφατο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ), που ευθύνεται για τους μαζικούς θανάτους μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στο Αιγαίο, στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας και στη Σέουτα και Μελίλα της Ισπανίας. Μια πολιτική που έχει απαξιώσει το άσυλο και την έννοια του πρόσφυγα».

Επίσης, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» υπογραμμίζει ότι ο ρόλος του «σκληρού χωροφύλακα» που παίζει η Ελλάδα, μια χώρα που δέχεται μεγάλα κύματα μεταναστών, είναι το αποτέλεσμα συμφωνημένου καταμερισμού ευθυνών σε επίπεδο ΕΕ. Οτι αυτή η απάνθρωπη «κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική» αντικατοπτρίζεται, παρόλο το στρογγύλεμα των λέξεων, και στην Ευρωσυνθήκη, που ετοιμάζεται να επικυρώσει με συνοπτικές διαδικασίες η ελληνική κυβέρνηση, μέσα από την αναφορά σε «ενισχυμένη (!) πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης».

Τέλος, δηλώνει ότι θα παλέψει για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών και προσφύγων που καταπατούνται βάναυσα, για την αλληλεγγύη Ελλήνων και ξένων εργαζομένων, για την αλληλεγγύη των λαών της Γης ενάντια στις επεμβάσεις και στη ληστεία του πλούτου των τρίτων χωρών, που αποτελούν την αιτία του ξεριζωμού μεταναστών και προσφύγων. Καταλήγει χαρακτηριστικά: «Θεωρούμε αυτονόητη την καταδίκη των καταγγελλόμενων απάνθρωπων περιστατικών και την απαίτηση να διερευνηθούν οι καταγγελίες και να τιμωρηθούν οι αυτουργοί».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμμεση παραδοχή των απάνθρωπων παράνομων επαναπροωθήσεων (2021-07-31 00:00:00.0)
Ανατριχιαστικές καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης (2019-01-10 00:00:00.0)
Να καταργηθούν Frontex και Σένγκεν (2015-12-04 00:00:00.0)
Φουντώνουν οι αντιδράσεις για την τρομοκράτηση των προσφύγων (2008-02-02 00:00:00.0)
Βαριές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης (2007-11-02 00:00:00.0)
Ποια βασανιστήρια, ποια Συνθήκη της Γενεύης; (2001-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ