Πέμπτη 10 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Ανατριχιαστικές καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης

Eurokinissi

Η απάνθρωπη κατάσταση που επικρατεί στους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά hot spots, με ευθύνη κυβέρνησης και ΕΕ, αναδεικνύεται και πάλι μέσα από τα λόγια των ίδιων ανθρώπων που βιώνουν τον εφιάλτη.

Γυναίκες που ζουν σε hot spot κατήγγειλαν σε διεθνή οργάνωση («Oxfam») πως φοράνε πάνες τα βράδια, προκειμένου να μη χρειαστεί να πάνε στην τουαλέτα μέσα στο σκοτάδι με κίνδυνο να βιαστούν!

Μια γυναίκα, 36 χρόνων, από το Καμερούν, είπε ότι πολλοί άνθρωποι δέχονται καθημερινά απρόκλητες επιθέσεις μέσα στον καταυλισμό. «Τον χειμώνα δεν υπάρχει ζεστό νερό. Κάνουμε ντους πάνω από την τουαλέτα», καταγγέλλει μια 24χρονη γυναίκα από το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που δημοσιοποιήθηκαν, στα ελληνικά hot spots επικρατούν άθλιες συνθήκες στις οποίες αναγκάζονται να ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα έγκυες, ασυνόδευτα παιδιά, θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και άτομα με ψυχολογικά προβλήματα.

Το πρόβλημα, όπως αναφέρει η έκθεση, ξεκινάει από την υποδοχή των προσφύγων στη χώρα μας. Η πρώτη αξιολόγηση που τους γίνεται δεν δίνει την απαιτούμενη βαρύτητα στους ευάλωτους πληθυσμούς, με αποτέλεσμα έγκυες, ασυνόδευτα παιδιά, άτομα με αναπηρίες και θύματα βασανιστηρίων να μην έχουν πρόσβαση στις απαραίτητες δομές και να μην λαμβάνουν ψυχολογική υποστήριξη.

Στη Μόρια οι κανόνες αξιολόγησης των προσφύγων συνεχώς άλλαζαν και εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού προσωπικού δεν μπορούσαν να γίνουν ιατρικές γνωματεύσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα άτομα που ζητούν άσυλο πρέπει να υποβάλλονται σε εκτιμήσεις ευπάθειας αμέσως μετά την άφιξή τους στα νησιά, αλλά στη Μόρια υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της έκθεσης, για πολλούς μήνες υπήρχε μόνο ένας γιατρός διορισμένος από την κυβέρνηση στο ΚΥΤ για να αξιολογήσει τους υγειονομικούς όρους μεγάλου αριθμού αφίξεων σε ένα μήνα.

Ακόμη και οι πρόσφυγες που χαρακτηρίζονται ευάλωτοι και θεωρητικά επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τα νησιά, παγιδεύονται λόγω έλλειψης στέγης στην ενδοχώρα, υποστηρίζεται στην έκθεση. Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι που δικαιούνται μεταβίβασης, είχαν εγκλωβιστεί στη Λέσβο και τη Σάμο τον Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ