Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Τη στρατηγική του κεφαλαίου υπηρετεί η Δημόσια Διοίκηση
  • Αρχισε χτες στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τη λειτουργία των «Ανεξάρτητων Αρχών»
  • Τα χέρια της για προσλήψεις «ημετέρων» θέλει να λύσει η κυβέρνηση με τη ρύθμιση για το ΑΣΕΠ

Σειρά ρυθμίσεων που έχουν ως στόχο να υπηρετήσει η Δημόσια Διοίκηση τη στρατηγική του κεφαλαίου, προκειμένου αυτή να γίνει ισχυρός μηχανισμός στην ανταγωνιστικότητα, περιλαμβάνει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για τη λειτουργία των λεγόμενων Ανεξάρτητων Αρχών, που από χτες συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Κατά τη συνεδρίαση είχαμε και τον καθιερωμένο πλέον δικομματικό καυγά μεταξύ Γ. Παπανδρέου και Π. Παυλόπουλου σχετικά με το ποιος χρησιμοποιεί το κράτος «ως λάφυρο» και ποιος έκανε τις πιο «αδιάβλητες προσλήψεις στο Δημόσιο». Αφορμή, διάταξη σύμφωνα με την οποία τις διαδικασίες εξετάσεων του ΑΣΕΠ θα μπορούν να τις διενεργούν και πρώην μέλη ή μη μέλη του ΑΣΕΠ.

Αναπτύσσοντας τη διαφωνία του ΚΚΕ με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο εισηγητής του Δ. Κουμπούρης είπε ότι επιδιώκεται και με αυτό το νομοθέτημα το χτίσιμο μίας Δημόσιας Διοίκησης η οποία θα αποτελεί βασικό πυλώνα για την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Κατήγγειλε ότι και τα δύο κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) με σειρά παρεμβάσεών τους μετέτρεψαν τους δήμους και τις νομαρχίες σε εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ συνειδητά δεν έδωσαν λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων προτιμώντας να τους κρατάνε ομήρους.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στις λεγόμενες ανεξάρτητες αρχές και τόνισε ότι στην ουσία αυτές διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση και σήμερα με το νομοσχέδιο καθίστανται κυρίαρχες, αφού δε θα δίνουν λόγο σε κανέναν και τα μέλη της θα έχουν ουσιαστικά το ακαταδίωκτο. Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε διαφωνήσει με τη σύσταση του ΑΣΕΠ επί ΠΑΣΟΚ, αφού δεν είχε πειστεί ότι θα λύσει το πρόβλημα των αδιάβλητων προσλήψεων και τόνισε πως σήμερα η ΝΔ με τη ρύθμιση που προωθεί θέλει να λύσει τα χέρια της και να κάνει τις προσλήψεις που θέλει. «Θα ήταν πιο τίμιο και καθαρό να μπαίνει επικεφαλής ο εκάστοτε υπουργός, να κάνει τις προσλήψεις ώστε να τελειώνει αυτή την υπόθεση και να μην κοροϊδεύετε τον κόσμο ότι πρόκειται για αδιάβλητες διαδικασίες», είπε χαρακτηριστικά.

Πρότεινε δε τα μέλη της επιτροπής διαδικασίας επιλογής προσωπικού υποψηφίων για διορισμό να ορίζονται από την Ολομέλεια του ΑΣΕΠ και όχι από τον πρόεδρό της και να μη συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες πρώην μέλη του ΑΣΕΠ.

Κούφια δικομματική αντιπαράθεση

Παραβλέποντας τις διαχρονικές ευθύνες που έχουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού για το όργιο της ρουσφετολογίας στο Δημόσιο, οι Γ. Παπανδρέου και Π. Παυλόπουλος «αντιπαρατέθηκαν» κατά τη χτεσινή συνεδρίαση πάνω στο θέμα των προσλήψεων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το κράτος ως λάφυρο προκειμένου να βολέψει τους ημετέρους και ισχυρίστηκε ότι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ επικρατούσε αξιοκρατία στις προσλήψεις. Ο Π. Παυλόπουλος απάντησε ότι το κράτος έγινε λάφυρο από τη δεκαετία του '80 όταν κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ και ισχυρίστηκε ότι οι αλλαγές που προωθούνται στον τρόπο λειτουργίας του ΑΣΕΠ αποτελούν αίτημα της ίδιας της «ανεξάρτητης αρχής».

Πάνω στο γνωστό μοτίβο που ζούμε χρόνια ολόκληρα αναπτύσσεται η δικομματική αντιπαράθεση, τόνισε στην παρέμβασή του ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ο Α. Κανταρτζής. Κατήγγειλε ότι όταν ένα από τα δύο κόμματα βρίσκεται στην αντιπολίτευση βγάζει κραυγές ότι η δική του κυβέρνηση προωθούσε την αξιοκρατία και μετά άρχιζε το όργιο των ρουσφετιών από το άλλο κόμμα. Ποτέ δεν υπήρχε αξιοκρατία, είπε ο βουλευτής, αφού το κράτος ποτέ δεν υπήρξε ουδέτερο, αλλά πάντα προωθούσε τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Επίσης, τόνισε, το κράτος όταν θέλει είναι αποτελεσματικότατο, όπως φάνηκε και από την εισαγγελική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη κατά των μαθητικών κινητοποιήσεων.

Σχολιάζοντας αναφορά που έγινε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλο στις μαθητικές κινητοποιήσεις («δεν υπάρχει πιο σκοτεινή και αντιδραστική προοπτική για την παιδεία μας από το κλειστό σχολείο»), τόνισε ότι τα σχολεία τα κλείνουν οι τραγικές ελλείψεις και οι αντιεκπαιδευτικές πολιτικές. Η κυβέρνηση, είπε, έχει τεράστιες ευθύνες αφού επιστρατεύει όλο το οπλοστάσιο καταστολής που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση προκειμένου να χτυπήσει τους μαθητικούς αγώνες. Το ΚΚΕ, υπογράμμισε, όχι μόνο συμπαραστέκεται στον αγώνα των μαθητών, αλλά καλεί όλους τους εργαζόμενους να στηρίξουν ενεργά αυτήν την κινητοποίηση της νεολαίας.

Καταλήγοντας, ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυταρχικής λογικής τα νέα σχέδια για την ΕΥΠ, η οποία πλέον, όπως επιτάσσουν οι διάφοροι «ευρωτρομονόμοι», θα στρέφεται κατά του «εχθρού - λαού» και των αγώνων του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ