ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Εγκληματικές ελλείψεις και εκχώρηση στους ιδιώτες

Διαχρονικά παραμένουν κλειστές 150 εξοπλισμένες κλίνες. Αντί των αναγκαίων προσλήψεων για τη λειτουργία τους, μειώνεται επικίνδυνα και το προσωπικό των λειτουργουσών ΜΕΘ

Εγκληματική έλλειψη στις αναγκαίες δημόσιες κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Την ίδια ώρα κλειστές εξακολουθούν να παραμένουν 150 δημόσιες κλίνες ΜΕΘ. Η κυβέρνηση της ΝΔ αντί των αναγκαίων προσλήψεων για τη λειτουργία τους, νοικιάζει με ζεστό κρατικό χρήμα κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα. Η χρέωση μάλιστα που αξιώνουν οι ιδιωτικές κλινικές από τα ασφαλιστικά ταμεία για μια μέρα νοσηλείας είναι μεγαλύτερη από τις αποδοχές ενός νοσηλευτή σε δημόσιο νοσοκομείο για ένα μήνα!

Οπως επισημάνθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), ενόψει του 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Εταιρείας, στη χώρα λειτουργούν περίπου 500 κλίνες ΜΕΘ και μόλις 30 κλίνες Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 2.000! Καθημερινά αναζητείται - μάταια πολλές φορές - στα νοσοκομεία κλίνη ΜΕΘ έως και για 40 βαριά τραυματίες και πάσχοντες που βρίσκονται σε λίστα αναμονής.

Ερευνα της ΜΕΘ του «Αγία Ολγα» έδειξε ότι μόλις το 50% των ασθενών του νοσοκομείου που χρειάστηκε κλίνη ΜΕΘ, νοσηλεύτηκε τελικά. Κι όμως, αν λειτουργούσαν τα 150 κλειστά δημόσια κρεβάτια θα μπορούσαν να περιθάλψουν ακόμη 4.500 ασθενείς το χρόνο. Από τους ασθενείς αυτούς αναμένεται να επιβιώσουν περισσότεροι από 3.000, για τους οποίους η πιθανότητα να επιβιώσουν εκτός ΜΕΘ είναι μηδαμινή!

Ταυτόχρονα οι λειτουργούσες δημόσιες ΜΕΘ μαστίζονται από την έλλειψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, που παρουσιάζει διαχρονική μείωση. Βάσει των διεθνών προτύπων, χρειάζονται έξι νοσηλευτές ανά κλίνη ΜΕΘ για να καλυφθούν οι τρεις 8ωρες βάρδιες καθημερινά. Στην Ελλάδα όμως ο αριθμός νοσηλευτών μειώθηκε από 3 νοσηλευτές ανά κλίνη το 2004, σε 2,4 το 2006 και ο αριθμός υπολογίζεται ότι έχει πέσει στο 2,3 για το 2007. Στη νυχτερινή βάρδια, ένας νοσηλευτής μπορεί να έχει την ευθύνη για τη νοσηλεία τριών ή και περισσοτέρων ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.

Ερευνα της ΕΕΕΘ σε δημόσιες ΜΕΘ έδειξε μείωση του νοσηλευτικού προσωπικού στο 73% των περιπτώσεων. Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων ΜΕΘ έχουν κλειστές κλίνες λόγω της έλλειψης νοσηλευτών, ενώ στο 35% των ΜΕΘ υπάρχει και έλλειψη γιατρών. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί με τις μαζικές αποχωρήσεις εργαζομένων, ενόψει των ανατροπών στο Ασφαλιστικό. Στο συνέδριο αναμένεται να παρουσιαστούν στοιχεία ερευνών που δείχνουν ότι οι ιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα έχουν εκτιναχθεί πάνω από το 60%!

«ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»
Να μειωθούν τα ανταποδοτικά τέλη

Τη μείωση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών που ισχύουν στο Δήμο Πειραιά και είναι από τα υψηλότερα στην περιοχή, ζήτησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Πειραιάς - Αναγέννηση», καταψηφίζοντας παράλληλα, κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την απόφαση να παραμείνουν στα ίδια περσινά επίπεδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο δήμος χρεώνει στους δημότες για υπηρεσίες καθαριότητες περίπου 45 εκατ. ευρώ, δεν υπάρχει επαρκής καθαριότητα. Γι' αυτό βέβαια, όπως τόνισαν οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι, δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα που καθημερινά ξεπερνούν τις αντοχές τους, αλλά ο δήμος που δεν έχει φτιάξει ουσιαστικό οργανόγραμμα για εξοπλισμό με οχήματα και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Παράλληλα, καταψήφισαν και το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2008 καθώς δίνεται κατευθυντήρια γραμμή όλα τα έργα να γίνουν μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και επενδυτικών δανείων, χωρίς μάλιστα αυτά να είναι τα έργα που πραγματικά έχει ανάγκη ο Πειραιάς. Τέλος, ζήτησαν να λάβει μέτρα ο δήμος, ώστε να ελευθερωθούν οι χώροι που καταλαμβάνουν με πέργολες και τραπεζοκαθίσματα οι επαγγελματίες της περιοχής και που πλέον οι περαστικοί δεν μπορούν ούτε να περάσουν από τις πλατείες και τα πεζοδρόμια.

Αύριο το 11ο Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ

Ολα είναι έτοιμα για το άνοιγμα του 11ου Συνεδρίου της ΠΕΑΕΑ, αύριο Σάββατο 3 Νοέμβρη 2007. Το Συνέδριο, οι εργασίες του οποίου θα ολοκληρωθούν, μεθαύριο Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2007 με την εκλογή νέας διοίκησης, θα γίνει στο Αμφιθέατρο «Αντωνιάδου» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πατησίων 76, στην Αθήνα). Θα πάρουν μέρος αντιπρόσωποι εκλεγμένοι από τα τοπικά παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ σε όλη την Ελλάδα. Η προσέλευση των αντιπροσώπων αρχίζει στις 8 πμ και η έναρξη θα γίνει στις 9 το πρωί.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ζητά μέτρα για την επιτάχυνση των δικών

Το ενδεχόμενο να απέχουν οι δικηγόροι της Αθήνας από τα δικαστήρια αν δε ληφθούν μέτρα με τους «ράθυμους δικαστές» έθεσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ), παρουσία του Δ. Κυριτσάκη, προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και επικεφαλής του σώματος επιθεωρητών των δικαστών.

Ο Δ. Παξινός εκ μέρους του ΔΣΑ ανέφερε ότι καθημερινά στα διάφορα τμήματα του Πρωτοδικείου Αθήνας δεν εκδικάζονται πάνω από 4-5 υποθέσεις, ενώ στα πινάκια σημειώνεται ότι θα εκδικαστούν 25-40 υποθέσεις. Σημείωσε ότι υπάρχουν δικαστές που καθυστερούν υπερβολικά την έκδοση αποφάσεων και πως γι' αυτή την κατάσταση αν και ο ΔΣΑ ενημέρωσε τον πρόεδρο και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς και τα όργανα επιθεώρησης, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣΑ υπάρχουν δικαστές που ανεβαίνουν στην έδρα και το μεγαλύτερο μέρος των υποθέσεων το αναβάλλουν, ενώ πρόσθεσε ότι στο Πρωτοδικείο της Αθήνας υπάρχουν τουλάχιστον 20 «ράθυμοι δικαστές».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕ Δ. Κυριτσάκης απέρριψε πολλούς από τους ισχυρισμούς του Δ. Παξινού και απέδωσε το πρόβλημα σε προβλήματα υγείας, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν από το δικαστικό σώμα 50-60 δικαστές πανελλαδικά για λόγους υγείας. Επίσης, τόνισε ότι στο Πρωτοδικείο Αθήνας υπάρχουν 79 οργανικές κενές θέσεις δικαστών.

«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Προκλήσεις από τη δημοτική αρχή

«Αντιδημοκρατική» και «αυταρχική», χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», τη συμπεριφορά του αντιδημάρχου του Δμου Αθήνας Αγγελου Μοσχονά, κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του 7ου Δημοτικού Διαμερίσματος της πόλης.

Τα λόγια του αντιδημάρχου είναι ενδεικτικά: «Πριν από λίγους μήνες έγιναν εκλογές και πήραμε την πλειοψηφία στο δήμο, ενώ εσείς είστε μειοψηφία, άρα οι απόψεις και οι θέσεις σας έχουν απορριφθεί και δε δικαιούστε να μιλάτε»(!), είπε απαντώντας στην τοποθέτηση της Κατερίνας Μανιάτη, διαμερισματικής συμβούλου με τη «Συμπαράταξη»! Και τι είχε πει η Κ. Μανιάτη, που οδήγησε σε αυτή την απαράδεκτη απάντηση; Οτι κινδυνεύουν να τσιμεντοποιηθούν και οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι της περιοχής, όπως το Γουδή και τα Κουντουριώτικα.

Η απάντηση αυτή, του Αγγ. Μοσχονά, οδήγησε στην αποχώρηση της διαμερισματικής συμβούλου της «Συμπαράταξης», καθώς και αρκετών παρευρισκόμενων εκπροσώπων Συλλόγων Γονέων και άλλων μαζικών φορέων, που περίμεναν να συζητηθεί το επίκαιρο ζήτημα της σχολικής στέγης στο Διαμέρισμα, που επρόκειτο να θέσει η «Συμπαράταξη». Μάλιστα, την ίδια ώρα, πραγματοποιούνταν παράσταση διαμαρτυρίας, για το θέμα των σχολείων, μπροστά στα γραφεία του 7ου Διαμερίσματος.

Στην ανακοίνωση της η «Συμπαράταξη» «τονίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί τον αυταρχισμό και τις αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, συμπεριφορές που δεν είναι μεμονωμένα φαινόμενα, αλλά εκφράζουν συγκεκριμένη πολιτική».

Ο γιορτασμός στο Γοργοπόταμο

Την Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2007 και ώρα 11 το πρωί, θα πραγματοποιήσουν την εκδήλωση γιορτασμού στο Γοργοπόταμο, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και όλες οι Αντιστασιακές Οργανώσεις που ανήκουν στη δύναμη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ). Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, αναμένεται μαζική η συμμετοχή των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και των φίλων της Αντίστασης.

Πρόγραμμα ΚΤΕΟ 2008

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών το πρόγραμμα τεχνικού ελέγχου οχημάτων νομού Αττικής για το 2008.

Σειρά για έλεγχο στα ΚΤΕΟ έχουν επιβατικά και ελαφρά φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους, που τέθηκαν για πρώτη φορά σε κυκλοφορία στο νομό Αττικής μεταξύ 2002 και 2004. Με το νέο σύστημα τα οχήματα της παραπάνω κατηγορίας θα πρέπει να οδηγηθούν για τεχνικό έλεγχο τρεις βδομάδες πριν ή μια βδομάδα μετά από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας κυκλοφορίας τους.

Για παράδειγμα, οχήματα με άδεια κυκλοφορίας που εκδόθηκε στις 23 Γενάρη 2002 - 2003 και 2004, θα πρέπει να προσκομιστούν για τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ τρεις βδομάδες πριν την 23η Γενάρη 2008 ή μια βδομάδα μετά από την ίδια ημερομηνία. Σημειώνεται ότι το πρόστιμο με το νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ανέρχεται σε 400 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ