ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Εχθρική η στάση του ΣΥΝ προς τους μικρομεσαίους αγρότες

Κατά της εκτροπής του Αχελώου τάχθηκε, για μια ακόμα φορά, στη Βουλή ο Αλ. Αλαβάνος

Για εχθρική στάση προς τους μικρομεσαίους αγρότες, καταγγέλλει το ΣΥΝ η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ), μ' αφορμή την τοποθέτηση του Αλ. Αλαβάνου κατά της εκτροπής του Αχελώου, στη διάρκεια της προχτεσινής συζήτησης στη Βουλή για το περιβάλλον.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΟΑΣΛ, σημειώνει:

«Η συζήτηση στη Βουλή, που έγινε την περασμένη Πέμπτη 1/11/07, για το περιβάλλον, ανέδειξε ξανά τους "εχθρούς" και "φίλους" της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου. Οι κυβερνήσεις της τελευταίας 30ετίας, είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ, αντί να διαθέσουν κονδύλια και να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους για μεταφορά νερών στο θεσσαλικό κάμπο με την εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου, καταφεύγουν σε δημαγωγικές κορόνες και σε προεκλογικά πυροτεχνήματα και με διάφορες προφάσεις (ΣτΕ - Ορνιθολογικές Οργανώσεις κλπ.), αναβάλλουν, συνεχώς, την εκτέλεση του έργου.

"Βασιλικότερος του βασιλέως" ενάντια στην εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου αναδείχνεται κάθε φορά που ο «κόμπος φτάνει στο χτένι», ο ΣΥΝ. Τελευταίο, "ανδραγάθημά" του ήταν η τοποθέτηση του κ. Αλαβάνου στη Βουλή, προχτές, όπου ξεπέρασε σε μένος κατά της εκτροπής του Αχελώου, ακόμη και τους γνωστούς ορνιθολόγους, που ροκανίζουν ως τρωκτικά τα κονδύλια της ΕΕ για τις "περιβαλλοντικές ευαισθησίες τους". Ανοιχτά ο ΣΥΝ, διά μέσου του κ. Αλαβάνου, συντάσσεται με τη στρατηγική της ΕΕ και στον τομέα της αγροτικής οικονομίας, για ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών, μέσα από την έλλειψη του βασικού συντελεστή επιβίωσης, που είναι το νερό.

Υπάρχουν ανταγωνιστικά καπιταλιστικά συμφέροντα που θίγονται από την αγροτοβιομηχανική ανάπτυξη που θα επιφέρει η εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου τώρα, που ακόμη υπάρχει σε μαζική κλίμακα το μικρομεσαίο αγροτικό νοικοκυριό.

Η άμεση εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου θα εξασφάλιζε επάρκεια νερών στη Θεσσαλία και άρα θα άλλαζε ριζικά την κατάσταση στην πολιτική ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Θα ανέτρεπε τη φθίνουσα πορεία σε μια σειρά παραγωγικούς κλάδους που συνδέονται με τον αγροτοβιομηχανικό τομέα, τροφοδοτώντας τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής.

Ιδιαίτερα θα βελτίωνε τη σχέση φυτικής - ζωικής παραγωγής, πράγμα ευεργετικό για τη μείωση του αγροτικού εμπορικού ελλείμματος που έχουμε με χώρες της ΕΕ και τρίτες χώρες σε κτηνοτροφικά προϊόντα. Συνολικότερα θα εξασφάλιζε, όχι μόνο αύξηση των παραγόμενων φυτικών και ζωικών προϊόντων, αλλά γενικότερα βιομηχανική ανάπτυξη, βελτίωση των όρων ζωής και αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

Θα εξασφάλιζε, επιπλέον, ηλεκτρική ενέργεια με την κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών, σε μια εποχή όπου η ενέργεια από τους υδρογονάνθρακες γίνεται όλο και πιο προβληματική.

Ο ΣΥΝ, με την τοποθέτηση, ξανά, του κ. Αλαβάνου στη Βουλή για τον Αχελώο, επιβεβαιώνει την εχθρική του στάση απέναντι στη μικρομεσαία αγροτιά και την ταύτισή του με τα μεγάλα συμφέροντα της ΕΕ, που δε θέλουν την εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου, ακριβώς για να ξεκληρίσουν μια ώρα αρχύτερα τους μικρομεσαίους αγρότες.

Ας ανταμείψουν κατάλληλα, όχι μόνο οι αγρότες, αλλά συνολικότερα οι εργαζόμενοι, το ΣΥΝ, γι' αυτές τις πολιτικές».

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
Πρόταση για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Σε λογικές επιδομάτων ...πτωχοκομείου με μπούσουλα την προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ

Οσο κλιμακώνεται η επίθεση του κεφαλαίου και των εναλλασσόμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε βάρος των λαϊκών κατακτήσεων, τόσο πυκνώνουν οι φωνές από το χώρο του κατεστημένου και των λογικών του ευρωμονόδρομου, που προτείνουν λύση για την αντιμετώπιση της φτώχειας με επιδόματα πτωχοκομείου. Ετσι, στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη σύσταση «Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης», προστέθηκε χτες η μελέτη του «Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών» (ΚΕΠΕ) με θέμα το «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στην ΕΕ-15 και δυνατότητα εφαρμογής του στην Ελλάδα». Η μελέτη αυτή - τη συνέγραψαν οι ερευνητές Κ. Κωτσής και Θ. Μπαλφούσιας - προτείνει ως βάση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στην Ελλάδα την προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ, που από 1-1-2008 θα ανέλθει στα 330 ευρώ!

Ο προσανατολισμός της μελέτης κινείται αυστηρά στη λογική και φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς τα προτεινόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας δε θίγουν σε καμιά περίπτωση την κερδοφορία και τα προνόμια του κεφαλαίου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τέτοιες λογικές έχει αποδεχτεί και ο ΣΥΝ, ενώ είχαν προβληθεί στο παρελθόν και από το ΠΑΣΟΚ.

Στην παρουσίαση της μελέτης του ΚΕΠΕ διατυπώθηκαν και επικίνδυνες απόψεις για τον ορισμό της φτώχειας, καθώς εκφράστηκε η αντιδραστική θέση ότι η φτώχεια είναι σχετική... Είμαι δηλαδή φτωχός, σε σχέση με κάποιον άλλο που είναι περισσότερο πλούσιος... Στα πλαίσια αυτά, ο καθηγητής του Παντείου κ. Τσακλόγλου υποστήριξε πως τα ποσοστά φτώχειας στην Ιρλανδία (μαζί με την Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ) είναι ...σχετικά (!) καθώς η μεγάλη αύξηση του κατά κεφαλή εισοδήματος στη χώρα αυτή ωθεί ανοδικά και τη γραμμή φτώχειας.

Οι συντάκτες της μελέτης προτείνουν την καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (όπως ανέφεραν, ισχύει στις 14 χώρες - μέλη της ΕΕ και στην Κύπρο) μέσω της ανακατανομής των φόρων, την επέκταση της φορολογικής βάσης (επιβολή νέων φόρων), την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και την καταγραφή όλων γενικώς των εισοδημάτων ανεξαρτήτως της πηγής προέλευσης. Πάντα, κατά τους ίδιους, το εγγυημένο εισόδημα μπορεί να λάβει τη μορφή του αρνητικού φόρου για άτομα που ζουν κάτω από τη γραμμή της φτώχειας ή ενός σταθερού επιδόματος που θα χορηγείται από το κράτος, επίδομα το οποίο θα απορροφά και θα αντικαθιστά τα υπάρχοντα επιδόματα...

ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ
Αίτημα υπαγωγής στο «χαμηλό» ΦΠΑ

Την υπαγωγή των γεωργικών μηχανημάτων και άλλων ειδών στο λεγόμενο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (9% αντί 19%) ζητάει και πάλι η κυβέρνηση από την ΕΕ, αίτημα που ήδη έχει κατατεθεί και στο παρελθόν, αλλά παραπέμπεται στις... ελληνικές καλένδες. Το επιχείρημα του υπουργείου Οικονομίας προς την ΕΕ, είναι πως η «δαπάνη αυτή αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στη βελτίωση της παραγωγικότητας της γεωργίας» δίνοντας έμφαση στο ότι η αγορά των γεωργικών μηχανημάτων ταυτόχρονα αποτελεί «δαπάνη στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων».

Το υπουργείο Οικονομίας ζήτησε επίσης από την ΕΕ την υπαγωγή στο «χαμηλό» συντελεστή ΦΠΑ και για:

  • Τα κράνη προστασίας των χρηστών μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων.
  • Τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που παραδίδονται σε μαθητές, φοιτητές, πανεπιστημιακά ιδρύματα και σχολές εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.

Σκεπτικισμό δημιουργεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και το ζήτημα με τα αφορολόγητα αποθεματικά -προβλέπονταν στον «αναπτυξιακό» νόμο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - που κρίθηκε ασύμβατος με τους κανόνες «ανταγωνισμού» της ΕΕ. Τα ποσά διαφυγόντων φόρων που αφορούν σε λιγότερες από 300 μεγάλες επιχειρήσεις και υπολογίζονται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ. Πλέον αναζητείται ο τρόπος της επιστροφής.

ΟΤΕ
Προς νέα μείωση προσωπικού

Με περαιτέρω μείωση του προσωπικού κατά 700 άτομα, αλλαγή του καταστατικού και την ενσωμάτωση της θυγατρικής «Κοσμοτέ», επιχειρούν - κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΤΕ - να καταστήσουν τον Οργανισμό ελκυστικό στο «στρατηγικό σύμμαχο».

Η διοίκηση Π. Βουρλούμη στον ΟΤΕ, ακολουθώντας την αντεργατική της πολιτική, έχει αποφασίσει να θέσει εκτός Οργανισμού περίπου 700 εργαζόμενους, οι οποίοι είχαν εξαιρεθεί από το πρόγραμμα της «εθελούσιας εξόδου» και στη θέση τους να προσλάβει άλλους, με χαμηλούς μισθούς! Παράλληλα, προωθεί την πολιτική της μίας ενιαίας μετοχής ΟΤΕ - «Κοσμοτέ». Το ποσό που απαιτείται να καταβάλει ο ΟΤΕ για την εξαγορά του 23% της «Κοσμοτέ» υπολογίζεται γύρω στα 3 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Πέμπτη, 8 Νοέμβρη, έχει προσδιοριστεί η σύγκληση γενικής συνέλευσης των μετόχων του ΟΤΕ, όπου μεταξύ άλλων θα εξεταστεί η αλλαγή του άρθρου 8 του καταστατικού του ΟΤΕ (αφορά τη σύνθεση και τη λειτουργία του ΔΣ), που θα ανοίξει το δρόμο για το διορισμό εκπροσώπου της «Marfin Investment Group» (MIG - εν δυνάμει «στρατηγικός εταίρος» στη διοίκηση του ΟΤΕ. Ηδη η MIG ενισχύει καθημερινά τη θέση της στη μετοχική σύνθεση (με την εξαγορά πακέτων μετοχών). Ηδη κατέχει πάνω από 15% και στόχος της είναι το 20% του ΟΤΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ