ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2007
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΙΛΩΤΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Συνοροφύλακας σκότωσε μετανάστη

Συνοροφύλακας, πυροβόλησε και σκότωσε, με μια σφαίρα στην πλάτη, 45χρονο Αλβανό μετανάστη που μαζί με άλλους 10 συμπατριώτες του είχαν μπει παράνομα στη χώρα μας αναζητώντας μεροκάματο. Στην άτυχη στιγμή προσπαθούν να αποδώσουν το γεγονός οι συνάδελφοί του 29χρονου συνοριοφύλακα, ο οποίος συνελήφθη και κρατείται, ενώ διατάχθηκε και Ενορκη Διοικητική Εξέταση σε βάρος του.

Το γεγονός συνέβη στη 1 τα ξημερώματα της Πέμπτης, σε αγροτική περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Λεβαίας, του Δήμου Φιλώτα, στη Φλώρινα. Οι 11 Αλβανοί οικονομικοί μετανάστες περπατούσαν παράλληλα στην εθνική οδό Φλώρινας - Θεσσαλονίκης, όταν εντοπίστηκαν από την ομάδα Συνοριακής Φύλαξης που αποτελούνταν από 3 άτομα. Οι 9 υποβλήθηκαν σε έλεγχο και συνελήφθησαν επί τόπου, ενώ οι άλλοι δύο προσπάθησαν να διαφύγουν. Ακολούθησε καταδίωξη στη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκε σοβαρά ο 45χρονος και συνελήφθη ο συμπατριώτης του. Το θύμα, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, όπου στη 1.30 τα ξημερώματα υπέκυψε στα τραύματά του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, το ΑΤ Αμυνταίου ενεργεί προανάκριση προκειμένου να εξακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το συμβάν. Ο χώρος φυλάσσεται προκειμένου να διενεργηθεί αυτοψία. Προσωρινά και μέχρι να ολοκληρωθεί η προανάκριση, οι 10 μετανάστες κρατούνται στο ΑΤ Αμυνταίου. Στη συνέχεια, θα οδηγηθούν στο Συνοριακό Τμήμα Κάτω Κλεινών προκειμένου να προωθηθούν πίσω στην πατρίδα τους.

ΖΩΝΙΑΝΑ ΚΡΗΤΗΣ
Το αστυνομικό σόου δεν «κουκουλώνει» τις πολιτικές ευθύνες

ICON

Συνεχίστηκαν μέχρι χθες αργά το απόγευμα οι έρευνες της Αστυνομίας στα Ζωνιανά Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο, με σκοπό τον εντοπισμό των δραστών της αιματηρής επίθεσης σε βάρος αστυνομικών δυνάμεων. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό τριών ειδικών φρουρών, ο ένας εκ των οποίων συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τα αποτελέσματα της θεαματικής «εισβολής» των αστυνομικών δυνάμεων, που μπήκαν σαν κατακτητές στα Ζωνιανά, παρουσιάζονται με τον ίδιο ...θεαματικό τρόπο. Και μέσα σε αυτό το κλίμα, γίνεται προσπάθεια να κουκουλωθούν οι πολιτικές ευθύνες, αλλά και οι βαθύτερες κοινωνικές και τοπικές αιτίες. Ενώ, την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι καταγγέλλουν το κλίμα τρομοκρατίας που έχουν δημιουργήσει οι αστυνομικές δυνάμεις, αφού - όπως λένε - γίνονται έλεγχοι σε σπίτια μπροστά σε παιδιά ή ακόμα και σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Από τις χθεσινές έρευνες σε σπίτια, στο κτίριο βιολογικού καθαρισμού λυμάτων της κοινότητας, σε αποθήκες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στην ευρύτερη ορεινή περιοχή, οι αστυνομικές δυνάμεις εντόπισαν 12 κιλά αμμωνιοδυναμίτιδα, έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο επεξεργασίας ινδικής κάνναβης, καμένα αυτοκίνητα τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί ενδεχομένως για τις ληστείες τραπεζικών μηχανημάτων ανάληψης χρημάτων και ναρκωτικά, τα οποία έχουν πρόσφατα καταστραφεί. Για τα αυτοκίνητα που πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκαν στις ληστείες, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συσταθεί ειδική ομάδα στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου, η οποία θα αναλάβει αποκλειστικά τις έρευνες για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Μάλιστα, στην ομάδα θα συμμετέχουν και αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής.

Επίσης, η αστυνομία συνέλαβε και οδήγησε στον ανακριτή ακόμα δύο άτομα ανεβάζοντας τον αριθμό των συλληφθέντων στους 11, με την κατηγορία της κατοχής ναρκωτικών ουσιών και όπλων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, από τις έρευνες εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν εκρηκτική ύλη (αμμωνιοδυναμίτιδα) βάρους 12 κιλών, τέσσερα βαρέλια με υπολείμματα χασίς σε αποθήκη που λειτουργούσε ως εργαστήριο - αποξηραντήριο ναρκωτικών ουσιών και σαράντα σάκοι με σπασμένους κορμούς δενδρυλλίων χασίς. Επίσης, οι αστυνομικοί κατάσχεσαν ένα πιστόλι Browning high-power 9 χιλιοστών, τρεις γεμιστήρες, 100 φυσίγγια των 9 χιλιοστών, καθώς και ποσό 245.000 ευρώ σε πατάρι οικίας, του οποίου εξετάζεται η προέλευση.

Σε έρευνα σε κτίρια, που έγινε λίγο έξω από χωριό, εντοπίστηκαν επίσης ένα κλεμμένο φορτηγό που είχε πυρποληθεί από αγνώστους δράστες, τέσσερα κλεμμένα ΙΧ αυτοκίνητα που επίσης είχαν πυρποληθεί, δύο κλεμμένα ΙΧ αυτοκίνητα και έξι μοτοσικλέτες. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχει δοθεί εντολή από τις εισαγγελικές αρχές για άρση τραπεζικού απορρήτου, αφού σε έλεγχο που έγινε σε τραπεζικό λογαριασμό ενός κτηνοτρόφου βρέθηκαν πέντε εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ερευνάται από πού προήλθαν.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, αναφερόμενος σε δηλώσεις πολιτικών περί πολιτικής κάλυψης των παρανομούντων, είπε ότι πρόκειται για αόριστους ισχυρισμούς και επανέλαβε πως σε καμία περίπτωση δεν ενοχοποιείται συλλήβδην ολόκληρη η περιοχή για την εμπλοκή κάποιων σε παράνομες πράξεις. «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει βουλευτής οποιουδήποτε κόμματος που να φέρεται ότι έχει κάνει όσα λέτε», δήλωσε και πρόσθεσε πως όποιος έχει καταγγελίες να πάει τα στοιχεία εκεί που πρέπει.

ΕΘΝΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Προωθείται με γοργούς ρυθμούς

Η κυβέρνηση επείγεται να νομοθετήσει μέχρι την άνοιξη τόσο το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, όσο και τα Ειδικά χωροταξικά Σχέδια για τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τους Ορεινούς Ογκους και τις Παράκτιες Περιοχές της χώρας, που είναι «κομμένα και ραμμένα» στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου και απόλυτα εναρμονισμένα με τις επιταγές της ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες, κατά την πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έθεσε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, ώστε να έχει τη γνωμοδότησή του για το Εθνικό Χωροταξικό μέχρι το τέλος Νοέμβρη.

Σημειώνεται ότι στο Συμβούλιο συμμετέχουν είτε φορείς του κεφαλαίου (ΣΕΒ, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο) είτε φορείς της Αυτοδιοίκησης και συνδικαλιστικές οργανώσεις που συνδιοικούν οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ (ΓΣΕΕ, ΚΕΔΚΕ, ΕΝΑΕ, ΓΕΩΤΕΕ, ΤΕΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, Οικονομικό Επιμελητήριο κ.ά.), είτε κάποιες περιβαλλοντικές οργανώσεις (Αρκτούρος κ.ά.). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμμετέχοντες έδειξαν διάθεση να γνωμοδοτήσουν θετικά, κάνοντας μόνο κάποιες προτάσεις για επιμέρους βελτιώσεις που δεν αλλάζουν την ουσία των στρατηγικών κατευθύνσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το Σχέδιο για τον Τουρισμό, μετατρέπει κάθε σπιθαμή σχεδόν της χώρας - ορεινές, ημιορεινές, νησιωτικές και αγροτικές περιοχές, από τους Εθνικούς Δρυμούς της Πίνδου και του Ολύμπου, τις βραχονησίδες, ως τις προστατευόμενες περιοχές NATURA - σε ένα «απέραντο ξενοδοχείο»! Προωθείται επίσης ο συνεδριακός τουρισμός, η ανάπτυξη παραθεριστικών σπιτιών για πώληση ή ενοικίαση με υπερβολικούς συντελεστές δόμησης, η ανάπτυξη 17 γηπέδων γκολφ, η κατασκευή πληθώρας μαρίνων κ.ά. Γενικότερα, και με τα υπόλοιπα Ειδικά Σχέδια προβλέπεται η εφαρμογή επενδυτικών σχεδίων, παντού, όπου συμφέρει το κεφάλαιο...

ΛΙΜΑΝΙ ΠΑΤΡΑΣ
Τραυματισμός 14χρονου Αφγανού

Επεισόδιο με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 14 Αφγανού σημειώθηκε χτες στο λιμάνι της Πάτρας. Ο 14χρονος Αφγανός καταγγέλλει ότι άντρας του Λιμενικού τον τραυμάτισε με μαχαίρι, όταν προσπάθησε να διαφύγει με πλοίο της γραμμής για την Ιταλία. Ο 14χρονος μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο (δε διατρέχει κίνδυνο η ζωή του) με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με τον Αφγανό, άντρες του Λιμενικού τον εντόπισαν σε ένα φορτηγό όπου είχε κρυφτεί. Στην προσπάθειά τους να τον συλλάβουν απέτυχαν και την ώρα που τους ξέφευγε κάποιος από τους λιμενικούς τον τραυμάτισε. Ωστόσο, κατάφερε να πηδήξει το φράχτη του λιμανιού, βρέθηκε κοντά σε συμπατριώτες του οι οποίοι ειδοποίησαν διερχόμενο αστυνομικό και αυτός με τη σειρά του ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Για το θέμα υπήρξε παρέμβαση του εισαγγελέα Πατρών, ενώ λίγο αργότερα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργος Βουλγαράκης, διέταξε τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης «για την καταγγελία 14χρονου Αφγανού, ότι τραυματίστηκε με μαχαίρι από άνδρα του Λιμενικού Σώματος». Σήμερα αναμένεται να είναι στη διάθεση του εισαγγελέα η ιατροδικαστική έκθεση.

ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΣΩΠΟΥ
Συγκέντρωση της Επιτροπής Αγώνα

Συγκέντρωση πραγματοποιεί σήμερα Παρασκευή η Επιτροπή Αγώνα για το μολυσμένο νερό στον Ασωπό, στο χωριό Καλλιθέα, στις 6 το απόγευμα, με ομιλητή τον επιστήμονα Θανάση Παντελόγλου, συνεχίζοντας τη δραστηριότητά της, με στόχο την ολόπλευρη ενημέρωση κατοίκων και εργαζομένων, για το σημαντικό αυτό ζήτημα, που απειλεί την υγεία των κατοίκων του συνόλου της παρα-Ασώπειας περιοχής.

Την ίδια στιγμή, μετά τη μήνυση της Επιτροπής Αγώνα στον εισαγγελέα της περιοχής, ο εισαγγελέας κάλεσε το δήμαρχο Οινοφύτων Γ. Θεοδωρόπουλο, μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα να βρει τρόπο λύσης του προβλήματος με βάση το έγγραφο του υπουργείου Υγείας, το οποίο αναφέρεται στην επικινδυνότητα και ακαταλληλότητα του νερού.

Αμέσως μετά την παραπάνω εξέλιξη, γνωστοποιείται έγγραφο του δημάρχου με το οποίο απαλλάσσει από τα καθήκοντά του τον αντιδήμαρχο Μιχ. Γιαλούρη. Να σημειωθεί ότι ο αντιδήμαρχος ήταν αυτός που έχει προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο να παρθεί απόφαση να κλείσουν οι βάνες και να βρεθεί καθαρό νερό με άλλο τρόπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ