ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι εργάτες τιμούν την Οκτωβριανή Επανάσταση

Στο Κίεβο
Στο Κίεβο
Μαζική και δυναμική ήταν η συμμετοχή των λαών στους γιορτασμούς των 90χρονων της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη σε πολλές χώρες του πλανήτη. Τέτοιες ειδήσεις ήταν φυσικό να «θαφτούν» από τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, αφού η σημερινή νέα τάξη θέλει να σβήσει καθετί που θυμίζει τη σοσιαλιστική επανάσταση και τη Σοβιετική Ενωση. Μαζικές ήταν οι συγκεντρώσεις και οι πορείες που πραγματοποιήθηκαν τόσο στη Μόσχα (όπου συμμετείχαν αντιπροσωπείες από 82 κομμουνιστικά κόμματα, ανάμεσα τους και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τα μέλη της ΚΕ, Μπάμπη Αγγουράκη και Ελισαίο Βαγενά) και σε άλλες περιοχές της Ρωσίας, όσο και στις πρώην Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες.

Μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τις συγκεντρώσεις στην Κιργιζία, στην Λευκορωσία, στη Μολδαβία, αλλά και στην Ουκρανία, όπου μαζικά ξεχύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας τα μέλη, οι οπαδοί του ΚΚ Ουκρανίας και συνολικά ο λαός για να τιμήσουν τον Κόκκινο Οκτώβρη. Το πρόγραμμα περιλάμβανε κατάθεση στεφανιών και λουλουδιών στο άγαλμα του Β.Ι. Λένιν, το χαιρετισμό του Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, Πετρ Σιμονένκο, ο οποίος κάλεσε τις αριστερές πολιτικές δυνάμεις να ενωθούν στο Αριστερό Μέτωπο, και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Παράλληλα, και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας, όπως το Λβόφ και το Ντανιέτσκ πραγματοποιήθηκαν παρόμοιες εκδηλώσεις.

Από τη μεγάλη συγκέντρωση στη Μόσχα

Associated Press

Από τη μεγάλη συγκέντρωση στη Μόσχα
Η Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση γιορτάστηκε επίσης με ειδικές εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις στην Κούβα και στη Βραζιλία, στη Γερμανία, στην Ιρλανδία και στην Ουγγαρία, καθώς και στην Ινδία, στη Σρι Λάνκα και στο Βιετνάμ.


Στην πόλη Ρεζιάν της Ρωσίας
Στην πόλη Ρεζιάν της Ρωσίας

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
«Δείχνει το δρόμο και την προοπτική της εργατικής τάξης»

Σε εκδήλωση της ΚΟ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μίλησε η Λουίζα Ράζου, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας

Από την εκδήλωση για την Οκτωβριανή Επανάσταση στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων

Πέτροβας Σπύρος

Από την εκδήλωση για την Οκτωβριανή Επανάσταση στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων
Τα διαχρονικά και επίκαιρα διδάγματα της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, που αποτελούν πολύτιμη και σημαντική παρακαταθήκη στην προοπτική η εργατική τάξη να υλοποιήσει την ιστορική αποστολή της, «να απαλλαγεί από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, να απελευθερώσει τον εαυτό της και μαζί όλα τα καταπιεζόμενα λαϊκά στρώματα από την ιμπεριαλιστική εξάρτηση και καταπίεση», καθώς και η πολιτική πρόταση και το Πρόγραμμα του ΚΚΕ για την προώθηση και υλοποίηση αυτού του στόχου, αναδείχτηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποίησε στα Γιάννενα η ΚΟΒ Πανεπιστημίου, με ομιλήτρια την Λουίζα Ράζου, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής ΒΔ Ελλάδας του ΚΚΕ.

Στη σημασία και τα μηνύματα που περικλείει η επέτειος των 90 χρόνων από τη μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση αναφέρθηκε η ομιλήτρια. Σημείωσε πως η Οχτωβριανή Επανάσταση «σφράγισε την πορεία της ανθρωπότητας επί πολλές δεκαετίες, σήμανε το άνοιγμα του δρόμου για το πέρασμα της ανθρωπότητας από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της ελευθερίας». Και «δείχνει τον αναντικατάστατο ρόλο του ηγετικού καθοδηγητικού παράγοντα της σοσιαλιστικής επανάστασης του κομμουνιστικού κόμματος, ως κόμματος νέου τύπου, σε σχέση με τις συμβιβασμένες λογικές της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού, σε σχέση με τη δύναμη που μπορεί να προκαλέσει ο προλεταριακός διεθνισμός και η επαναστατική θεωρία συνυφασμένη με την επαναστατική πράξη».

Σχετικά με τις αντεπαναστατικές ανατροπές της περιόδου 1989 - 1991, λάθη και παρεκκλίσεις που έγιναν κατά την πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, η ομιλήτρια υπογράμμισε ότι «κάθε άλλο παρά ακυρώνουν την τεράστια προσφορά του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε στον 20ό αιώνα. Πολύ περισσότερο, υπογράμμισε, δεν ακυρώνουν το χαρακτήρα της εποχής που παραμένει εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, που συμβολικά εγκαινιάστηκε αυτό το πέρασμα με τη μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση».

Στη συνέχεια, η Λουίζα Ράζου αναφέρθηκε στην 90χρονη πλούσια ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ, τον πρωτοπόρο ρόλο του Κόμματος και την αδιαμφισβήτητη συμβολή του στην ανάπτυξη ταξικών αγώνων του λαού. Την πάλη για την κοινωνική και πολιτική απελευθέρωση και τη δημιουργία προϋποθέσεων για το σοσιαλιστικό πέρασμα της χώρας μας μέσα από μια διαδικασία σκληρών αναμετρήσεων και ταξικών συγκρούσεων.

«Από αυτή τη σκοπιά, όλα αυτά τα χρόνια το ΚΚΕ επιδίωξε να διαμορφώνει επαναστατική στρατηγική που καταγραφόταν κάθε φορά στο Πρόγραμμα το οποίο επεξεργαζόμασταν σαν Κόμμα», είπε η Λουίζα Ράζου, επισημαίνοντας ότι «το Πρόγραμμα ενός κομμουνιστικού κόμματος δεν είναι ένα τυχαίο μανιφέστο, αποτελεί την επεξεργασία της στρατηγικής και τακτικής του στις κάθε φορά συνθήκες». Σε αυτές τις σημερινές συνθήκες, όπου βαθαίνει η αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας σαν αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής ανάπτυξης του καπιταλισμού. Και η οποία εκφράζεται διεθνώς αλλά και στη χώρα μας με την αύξηση της φτώχειας από τη μια και τη συγκέντρωση του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια, είπε η Λουίζα Ράζου, τονίζοντας: «Ζούμε στο ανώτατο και τελευταίο στάδιο του καπιταλισμού που είναι ο ιμπεριαλισμός. Ενας καπιταλισμός που σαπίζει, είναι γερασμένος, υπερώριμος και μόνο η επαναστατική ανατροπή θα μπορέσει να μας απαλλάξει από αυτά τα ιμπεριαλιστικά δεσμά».

Απαντώντας στο ζήτημα πώς η εργατική τάξη και ο λαός θα απαλλαγούν από τα δεσμά και τις συνέπειες της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, της ιμπεριαλιστικής καταπίεσης και εξάρτησης, σημείωσε: «Η απάντηση δεν είναι άλλη από το να προχωρήσει η εργατική τάξη με τους συμμάχους της στη σοσιαλιστική επανάσταση και στην έναρξη της οικοδόμησης του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού». Αναλύοντας την πορεία προς αυτήν την κατεύθυνση η Λουίζα Ράζου στάθηκε αναλυτικά στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ και την πρόταση δημιουργίας του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου, τη στρατηγική επιλογή της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, ώστε να διαμορφώνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις του υποκειμενικού παράγοντα για τη σοσιαλιστική επανάσταση.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»
Με οδηγό την ολοζώντανη πείρα στην πάλη του σήμερα

Τη συμπλήρωση των 90 χρόνων από την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση τίμησαν χτες η ΚΟΒ «Ριζοσπάστη» του ΚΚΕ και η ΟΒ «Ριζοσπάστη» της ΚΝΕ, με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του «Ριζοσπάστη», στην οποία μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων της εφημερίδας.

«Με οδηγό την ολοζώντανη πείρα της στην πάλη του σήμερα», όπως αναγραφόταν, στο χώρο της εκδήλωσης εκτίθονταν σε αφίσες, που φτιάχτηκαν με μεράκι από τους εργαζόμενους του «Ρ», εικόνες και εικαστικοί πίνακες από στιγμές της Οχτωβριανής Επανάστασης, όπως διαδηλωτές στα Χειμερινά Ανάκτορα τον Οχτώβρη του 1917, η θριαμβευτική υποδοχή των πρώτων τρακτέρ στα χωριά, ο Λένιν μπροστά σε πλήθος εργατών και αγροτών προτρέποντας: «Ολη η εξουσία στα Σοβιέτ!». Αφίσες από τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού, σε αντιδιαστολή με την καπιταλιστική βαρβαρότητα και όλα τα δεινά που γεννά η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ιδιαίτερη και η αξία των δημοσιευμάτων του «Ρ», που ήταν «Πάντα δίπλα στην Οχτωβριανή Επανάσταση».

Η εκδήλωση «άνοιξε» με ανάγνωση ενός αποσπάσματος από το θεατρικό του Βλ. Μαγιακόφσκι «Μυστήριο Μπούφο», το οποίο ολοκληρώθηκε το 1918 και ανέβηκε το 1920 στο δεύτερο συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Κάτω από το άκουσμα μουσικής και τραγουδιών της επανάστασης, αλλά και ηχητικά ντοκουμέντα με τη φωνή του Λένιν, ακολούθησε η παρουσίαση του χρονικού της Οχτωβριανής Επανάστασης το φθινόπωρο του 1917, από όταν γίνεται φανερό ότι η εξουσία δεν μπορεί να κατακτηθεί ειρηνικά από το λαό, μέχρι και την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου.

Στην κεντρική ομιλία παρουσιάστηκαν - μεταξύ άλλων - ιστορικά στοιχεία και πτυχές της ιδεολογικής διαπάλης για την Οχτωβριανή Επανάσταση, τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής κοινωνίας. «Η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δε θα μείνουν καθηλωμένα στο χτες. Στην εργατική τάξη, ιδιαίτερα στις νέες γενιές της, όπως και στις νέες γενιές των λαϊκών στρωμάτων, αξίζει μόνο ένα μέλλον, αυτό που φοβάται ο ιμπεριαλισμός: Το σοσιαλιστικό - κομμουνιστικό», υπογράμμισε κλείνοντας την ομιλία του ο Σταύρος Ξενικουδάκης, γραμματέας της ΚΟΒ «Ριζοσπάστη» του ΚΚΕ.


Εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Μ' ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων αφιερωμένων στα 90χρονα της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, οι ΚΟ του ΚΚΕ τιμούν την επέτειο αυτού του κοσμοϊστορικού γεγονότος, που χάραξε με ανεξίτηλη σφραγίδα ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Στην Αθήνα

Ολες οι Αχτιδικές Οργανώσεις της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 90χρονα της Οχτωβριανής Επανάστασης.

-- Στις 25/11 προγραμματίζονται εκδηλώσεις από τη Βορειοανατολική Αχτίδα στο Χολαργό και στο Γαλάτσι από την Αχτίδα 3ου-4ου Διαμερίσματος.

-- Στις 28/11 από τις Αχτίδες Εκπαιδευτικών και Κατασκευών.

-- Στις 2/12 από τις Αχτίδες Βορειοδυτικών, 5ου και 6ου Διαμερίσματος, 1ου και 7ου Διαμερίσματος.

-- Στις 5/12 από τις Αχτιδικές Οργανώσεις στις Τηλεπικοινωνίες, στην Ενέργεια, στη Βιομηχανία και την ΚΟ Δικηγόρων.

-- Στις 7/12 από την Αχτίδα Υγείας - Πρόνοιας.

-- Στις 9/12 από τις Αχτίδες Υπηρεσιών, Μεταφορών, 2ου Διαμερίσματος, Νοτίων, Βορείων, Νοτιοδυτικών Συνοικιών (σε Περιστέρι και Αιγάλεω).

-- Στις 10/12 στην Ηλιούπολη.

-- Στις 11/12 από την Αχτίδα Χρηματοπιστωτικού.

-- Στις 12/12 στο Ελληνικό, αλλά εκδηλώσεις και από την Ανατολική Αχτίδα και την Αχτίδα Δημόσιας Διοίκησης.

-- Στις 13/12 από την Αχτίδα των ΕΒΕ.

-- Στις 16/12 από την Αχτίδα Δυτικών Συνοικιών.

Επίσης, μια σειρά από εκδηλώσεις προγραμματίζονται από την Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση για τα 90 χρόνια της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ την Κυριακή 9 του Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.

Στην Αττική

-- Εκδήλωση αφιερωμένη στον «Ποντιακό Ελληνισμό για τη συμβολή του στην επανάσταση και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού» διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Μενιδίου και Ανω Λιοσίων του ΚΚΕ την Τετάρτη 14 του Νοέμβρη στις 6 μ.μ. στα Γραφεία του Συλλόγου «Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» στο Μενίδι. Στην εκδήλωση, που γίνεται στα πλαίσια των 90 χρόνων από την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, ομιλητής θα είναι ο Αναστάσης Γκίκας, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα γίνει προβολή βίντεο, έκθεση φωτογραφίας και αρχειακού υλικού.

-- Εκδήλωση για τα 90 χρόνια από την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Ελευσίνας του ΚΚΕ την Τετάρτη 14 του Νοέμβρη στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα γίνει προβολή βίντεο, έκθεση φωτογραφίας, αρχειακού υλικού και απαγγελία ποιημάτων.

Στον Πειραιά

-- Η Αχτίδα Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ και η Τομεακή Οργάνωση Δυτικών Συνοικιών της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα την Οχτωβριανή Επανάσταση, την Κυριακή 25 του Νοέμβρη στις 7 μ.μ. στο θέατρο «Αντώνης Σαμαράκης» στο Κερατσίνι.

-- Η Εργατοϋπαλληλική Αχτίδα Πειραιά του ΚΚΕ, η Αχτίδα Α' Πειραιά και η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα την Οχτωβριανή Επανάσταση την Κυριακή 25 του Νοέμβρη στις 11 π.μ. στο Δημοτικό Κινηματογράφο «Αττικόν».

-- Η Αχτιδική Επιτροπή Κοκκινιάς - Ρέντη του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα την Οχτωβριανή Επανάσταση στις 28 του Νοέμβρη στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» στις 6.30 μ.μ.

Στην Αλεξανδρούπολη

-- Εκδήλωση για τα 90 χρόνια της Οχτωβριανής Επανάστασης διοργανώνει η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ, σήμερα Παρασκευή στις 6.30 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης.

Στην Κρήτη

Εκδηλώσεις για την επέτειο των 90 χρόνων από την Οχτωβριανή Επανάσταση προγραμματίζονται και από την Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, οι κεντρικές εκδηλώσεις των νομών έχουν οριστεί ως εξής: 26 του Νοέμβρη στο Ρέθυμνο, 28 του Νοέμβρη στα Χανιά, 2 του Δεκέμβρη στο Ηράκλειο.

Στη Σάμο

Τη Δευτέρα 12 Νοέμβρη στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Θα μιλήσει ο Νίκος Παπακωνσταντίνου μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Οχτώβρης του 1917, η εποχή των παγκόσμιων επαναστάσεων ξεκίνησε». Η εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία του μουσικού συγκροτήματος της ΝΕ Σάμου «Συντροφιά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ