Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»
Με οδηγό την ολοζώντανη πείρα στην πάλη του σήμερα

Τη συμπλήρωση των 90 χρόνων από την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση τίμησαν χτες η ΚΟΒ «Ριζοσπάστη» του ΚΚΕ και η ΟΒ «Ριζοσπάστη» της ΚΝΕ, με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του «Ριζοσπάστη», στην οποία μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων της εφημερίδας.

«Με οδηγό την ολοζώντανη πείρα της στην πάλη του σήμερα», όπως αναγραφόταν, στο χώρο της εκδήλωσης εκτίθονταν σε αφίσες, που φτιάχτηκαν με μεράκι από τους εργαζόμενους του «Ρ», εικόνες και εικαστικοί πίνακες από στιγμές της Οχτωβριανής Επανάστασης, όπως διαδηλωτές στα Χειμερινά Ανάκτορα τον Οχτώβρη του 1917, η θριαμβευτική υποδοχή των πρώτων τρακτέρ στα χωριά, ο Λένιν μπροστά σε πλήθος εργατών και αγροτών προτρέποντας: «Ολη η εξουσία στα Σοβιέτ!». Αφίσες από τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού, σε αντιδιαστολή με την καπιταλιστική βαρβαρότητα και όλα τα δεινά που γεννά η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ιδιαίτερη και η αξία των δημοσιευμάτων του «Ρ», που ήταν «Πάντα δίπλα στην Οχτωβριανή Επανάσταση».

Η εκδήλωση «άνοιξε» με ανάγνωση ενός αποσπάσματος από το θεατρικό του Βλ. Μαγιακόφσκι «Μυστήριο Μπούφο», το οποίο ολοκληρώθηκε το 1918 και ανέβηκε το 1920 στο δεύτερο συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Κάτω από το άκουσμα μουσικής και τραγουδιών της επανάστασης, αλλά και ηχητικά ντοκουμέντα με τη φωνή του Λένιν, ακολούθησε η παρουσίαση του χρονικού της Οχτωβριανής Επανάστασης το φθινόπωρο του 1917, από όταν γίνεται φανερό ότι η εξουσία δεν μπορεί να κατακτηθεί ειρηνικά από το λαό, μέχρι και την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου.

Στην κεντρική ομιλία παρουσιάστηκαν - μεταξύ άλλων - ιστορικά στοιχεία και πτυχές της ιδεολογικής διαπάλης για την Οχτωβριανή Επανάσταση, τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής κοινωνίας. «Η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δε θα μείνουν καθηλωμένα στο χτες. Στην εργατική τάξη, ιδιαίτερα στις νέες γενιές της, όπως και στις νέες γενιές των λαϊκών στρωμάτων, αξίζει μόνο ένα μέλλον, αυτό που φοβάται ο ιμπεριαλισμός: Το σοσιαλιστικό - κομμουνιστικό», υπογράμμισε κλείνοντας την ομιλία του ο Σταύρος Ξενικουδάκης, γραμματέας της ΚΟΒ «Ριζοσπάστη» του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ