Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο στόχαστρο οι λαϊκοί αγώνες
  • Χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να αποτρέψει ένα ενιαίο μέτωπο πάλης κατά των προωθούμενων αντεργατικών μέτρων
  • Από τη μια επιμένει να καλεί σε διάλογο τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και από την άλλη καταγγέλλει όσους διεκδικούν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους

Η υπονόμευση των αγώνων των εργαζομένων που αναπτύσσονται αυτό το διάστημα αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης καθώς την ίδια στιγμή κλιμακώνεται η ολομέτωπη επίθεση κατά των λαϊκών δικαιωμάτων.

Η αγωνιστική ετοιμότητα και η αντίδραση των εργαζομένων στα προωθούμενα αντεργατικά σχέδια βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής του κυβερνητικού επιτελείου, που χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να αποτρέψει ένα ενιαίο μέτωπο πάλης από την πλευρά των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό καταφεύγει στη δοκιμασμένη τακτική του μαστιγίου και του καρότου, δηλαδή του «διαλόγου» και της επίδειξης πυγμής. Από τη μια, δηλαδή, δείχνει εξαιρετική ανοχή και επιμένει να καλεί τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ σε διάλογο (π.χ., για το Ασφαλιστικό), αλλά την ίδια στιγμή κατακεραυνώνει όσους επιμένουν να διεκδικούν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους (π.χ., μαθητές). Ιδιαίτερα στο στόχαστρο της κυβέρνησης έχουν μπει ορισμένες μορφές πάλης, όπως οι καταλήψεις στα σχολεία, τις οποίες παρουσιάζει ως ακραίες, προετοιμάζοντας το έδαφος για την «ποινικοποίησή» τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να αποκηρύξει την «κατάληψη» που έγινε χτες στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, επιχειρώντας μάλλον να στείλει μήνυμα στους υπόλοιπους εργαζόμενους παρά στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ όσον αφορά στη συγκεκριμένη μορφή πάλης. «Θωρούμε ότι ενδεχόμενες διαφωνίες ή διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν δε δικαιολογούν οποιαδήποτε αντίδραση αυτής της μορφής, η οποία υπάρχει σήμερα», είπε με νόημα ο Ε. Αντώναρος. Σε ερώτηση αν το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και όχι τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Κανείς δεν επικρίνει, από την πλευρά της κυβέρνησης, κινητοποιήσεις, διεκδικήσεις, διαμαρτυρίες, όπως θέλετε πέστε το, των εργαζομένων. Αλλά, υπάρχουν διάφορες μορφές κινητοποιήσεων. Και αυτής της μορφής τις κινητοποιήσεις επέκρινα εγώ μόλις προ ολίγου».

Τη μορφή των καταλήψεων, ως «αντιδημοκρατική ενέργεια» κάποιων «δυναμικών μειοψηφιών» αναμένεται να στηλιτεύσει σήμερα ο Κ. Καραμανλής κατά τη διάρκεια της «ώρας του πρωθυπουργού», απαντώντας σε Ερώτηση για τις καταλήψεις στα σχολεία.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε περιθώριο για να μείνουν στο «διάλογο» για το Ασφαλιστικό ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Ο Ε. Αντώναρος έκρινε σκόπιμο να επαναλάβει χτες τη δήλωση του υπουργού Απασχόλησης, Β. Μαγγίνα, ότι «δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας» για τη λήξη του «διαλόγου» και ότι θα συνεχιστεί «μέχρι να εξαντληθούν τα θέματα και να ανταλλαγούν όλες οι απόψεις». Πάντως, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση «προχωρά στην αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος», υποστηρίζοντας ότι «αυτή την υποχρέωση έχουμε ως κυβέρνηση και εμείς ανταποκρινόμαστε σε αυτή την υποχρέωση. Αν θα ανταποκριθούν και οι άλλοι στις δικές τους υποχρεώσεις, αυτό αφορά εκείνους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ